(P) Ce este şi cum a apărut sărbătoarea de Halloween

Halloween (PSK)
Advertorial
21.11.2024

Halloweenul este o sărbătoare lumească dar şi religioasă, cu rădăcini vechi în istorie legate de ritualurile păgâne ale festivalului celtic Samhain şi de tradiţiile creştine ale zilei de comemorare a Tuturor Sfinţilor.

Originea sărbătorii provine din Europa, însă de-a lungul timpului s-a transformat într-o manifestare culturală globală, fiind astăzi marcată cu entuziasm în toate colţurile lumii, mai ales în Statele Unite, Canada, Regatul Unit şi Irlanda.

Originea Halloweenului - Festivalul Celtic Samhain

Trebuie să ne întoarcem în timp pentru a înţelege mai bine începuturile Halloweenului şi anume la obiceiurile vechilor celţi.

Aceştia sărbătoreau “Samhain” la sfârşitul lunii octombrie, un festival ce însemna încheierea sezonului de recoltă şi începutul iernii.

Samhain era perceput ca un moment de tranziţie în care graniţa dintre lumea celor vii şi cea a spiritelor devenea mai fragilă.

Celţii credeau că în această perioadă spiritele celor decedaţi se întorceau pe pământ, unele pentru a aduce binecuvântări, iar altele pentru a aduce ghinion sau a tulbura vieţile celor vii.

Pentru a se proteja de spiritele malefice, oamenii aprindeau focuri şi purtau măşti înspăimântătoare, în speranţa că astfel vor speria fantomele şi le vor ţine la distanţă.

Creştinarea sărbătorii şi influenţa Bisericii

În secolul al VIII-lea, Biserica Catolică a început să înlocuiască tradiţiile păgâne cu sărbători creştine.

În această perioadă, Papa Grigore al III-lea a mutat sărbătoarea Tuturor Sfinţilor de pe 13 mai pe 1 noiembrie, ceea ce a făcut ca ziua de 31 octombrie să fie cunoscută sub denumirea de “All Hallows' Eve” sau “Ajunul Tuturor Sfinţilor”.

Astfel, cuvântul “Halloween” provine din expresia “All Hallows' Eve”, care între timp s-a scurtat.

Deşi Biserica a încercat să creştineze această sărbătoare, tradiţiile păgâne au continuat să fie practicate, în special în mediul rural, unde au fost integrate în ritualurile creştine.

Halloweenul în Lumea Nouă şi influenţa irlandezilor

Halloweenul a ajuns în America de Nord prin intermediul imigranţilor irlandezi din secolul al XIX-lea, mai ales în perioada Marii Foamete din Irlanda (1845-1849).

Aceşti imigranţi au adus cu ei tradiţiile lor specifice Samhainului, care includeau celebrări dedicate spiritelor şi numeroase superstiţii.

Ajunsă în Statele Unite, sărbătoarea a evoluat, iar obiceiul de colindat şi cerut ale celor nevoiaşi care obţineau mâncare şi băutură în schimbul rugăciunilor, s-a transformat în activitatea cunoscută astăzi sub numele de “trick-or-treating”.

Simbolurile Halloweenului şi semnificaţia lor

  • Dovleacul sculptat (Jack-o'-lantern) – este cel mai important simbol al Halloweenului, fiind prezent chiar şi în sloturi video precum Halloween Jack pe care îl poţi găsi în cazinoul online Mr Bit. În Irlanda şi Scotia, oamenii foloseau napi sau ridichi pentru a sculpta feţe înfricoşătoare, aprinzând lumânări în interior pentru a ţine spiritele rele la distanţă. Odată cu răspândirea Halloweenului în America de Nord, obiceiul a fost adaptat folosind dovlecii, care erau mai uşor de sculptat şi mai disponibili
  • Costume şi măşti – purtate de către celţi pentru a speria spiritele, costumele şi măştile au devenit de-a lungul timpului un prilej de distracţie. La începutul secolului XX, în Statele Unite, Halloweenul a început să fie asociat cu baluri mascate şi parade, iar varietatea costumelor s-a extins, incluzând personaje din cultura populară, cum ar fi vrăjitoarele, fantomele şi personaje din desene animate
  • Colindatul (“Trick-or-Treating”) - obiceiul de a merge din casă în casă pentru a cere dulciuri are origini în tradiţiile medievale de colindat, unde cei săraci primeau hrană în schimbul rugăciunilor. În timpul Halloweenului, copiii merg deghizaţi la casele din vecinătate, cerând dulciuri, iar cei care refuză riscă “farse” simbolice, de aici şi expresia “trick-or-treat”

Evoluţia Halloweenului în Statele Unite şi pe plan global

În secolul XX, Halloweenul a devenit tot mai popular în Statele Unite, pe măsură ce industria de divertisment creştea.

În anii 1920, au apărut primele parade de Halloween, iar după al Doilea Război Mondial, sărbătoarea a devenit un prilej de petrecere pentru toată lumea.

Industria cinematografică a jucat şi ea un rol important, producând filme horror care au adus Halloweenul şi mai aproape de imaginaţia colectivă.

Filmele “Halloween” şi “Hocus Pocus” au contribuit la formarea unei imagini moderne a sărbătorii.

Semnificaţia modernă a Halloweenului

În zilele noastre, Halloweenul reprezintă o combinaţie de tradiţii vechi şi obiceiuri moderne.

Deşi iniţial a fost o sărbătoare dedicată morţilor şi supranaturalului, Halloweenul modern s-a transformat într-o celebrare seculară a toamnei, a creativităţii şi a distracţiei, prilejuind costume şi petreceri tematice.

Pentru copii este o ocazie perfectă de a colinda pentru dulciuri, iar pentru adulţi, un prilej de organizare a petrecerilor elaborate.

Halloweenul în România şi alte ţări europene

În România, Halloweenul a câştigat popularitate după anii 1990, în special în rândul tinerilor şi copiilor.

Deşi nu are rădăcini culturale locale, sărbătoarea este legată în România de mitul lui Dracula, inspirat de figura lui Vlad Ţepeş

Castele medievale precum Castelul Bran organizează petreceri tematice de Halloween, atrăgând turişti din toată lumea.

În alte ţări europene precum Germania sau Franţa, Halloweenul a fost iniţial întâmpinat cu reticenţă, fiind văzut că o sărbătoare “americanizată”.

Totuşi, în ultimii ani, au început să fie organizate şi acolo petreceri şi parade de Halloween, iar copiii practică obiceiul de “trick-or-treat”.

Superstiţii de Halloween

De sărbătoarea Halloweenului se leagă şi numeroase superstiţii, aşadar iată câteva dintre cele mai cunoscute:

  • Pisicile negre - sunt considerate aducătoare de ghinion, iar în noaptea de Halloween se crede că ele sunt spiritele malefice care bântuie
  • Oglinzile şi fantomele – în unele superstiţii se crede că dacă te uiţi în oglindă la miezul nopţii de Halloween, ai putea să vezi fantoma viitorului tău partener sau spirite care te urmăresc
  • Mătura la uşă – se spune că dacă laşi o mătură la intrare vei împiedica spiritele rele să intre în casă, deoarece ele nu vor putea să treacă pragul


În concluzie, Halloweenul este o sărbătoare complexă, având rădăcini istorice şi semnificaţii variate.

Deşi îşi are originea în tradiţii religioase şi supranaturale, astăzi Halloweenul este un fenomen cultural global, adaptat şi reinterpretat în diverse colţuri ale lumii, de la paradele stradale din Statele Unite până la petrecerile tematice din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor