Cum se regenerează ficatul: Un organ unic cu capacităţi speciale de vindecare (P)
Ficatul este unicul organ intern care se poate regenera. Este spectaculos cum ficatul poate reveni la o dimensiune normală chiar şi după ce până la 70% din el a fost îndepărtat. Acest lucru nu înseamnă că este invincibil în faţa unor ameninţări. Multe boli şi substanţe îi pot dăuna atât de mult încât să nu se mai poată repara, printre ele numărându-se: cancerul, hepatita, boala ficatului gras şi supradozele de medicamente.
În cazul unui ficat în suferinţă, poţi sprijini activitatea hepatică optând pentru un medicament bun pentru regenerarea ficatului, la recomandarea medicului, cum ar fi unul pe baza de silimarină. Aceste medicamente conţin silibină, izosilibină şi silicristină, compuşi cu proprietăţi antiinflamatoare şi hepatoprotectoare, care susţin capacitatea de regenerare a celulelor.
Ficatul are trei roluri principale în organism
Pentru a înţelege cum şi de ce se regenerează ficatul, este important să ştim care este rolul său în corpul uman. De fapt, el îndeplineşte trei funcţii principale: este ca o fabrică de proteine, acţionează ca un filtru de sânge şi este un procesor metabolic.
Ficatul produce proteine care lucrează pentru a regla grosimea sângelui. Dacă organul acesta nu funcţionează în mod optim, din cauza unor leziuni sau boli, sângele poate deveni prea subţire, provocând vânătăi şi sângerări. De asemenea, ficatul curăţă sângele care circulă către inimă, din tractul gastrointestinal. O deteriorare a sa poate provoca acumularea lichidului în abdomen, o afecţiune care se numeşte ascită. Umflarea zonei abdominale este un simptom comun care anunţă o boală hepatică avansată, cum ar fi ciroza.
Ficatul creează bila care ajută la digestia şi absorbţia grăsimilor din alimente. În cazul în care el suferă, grăsimile nu sunt descompuse eficient, provocând disconfort digestiv. Un alt efect negativ al funcţionării deficitare ar fi că medicamentele nu mai pot fi absorbite corect, făcând tratamentele mai puţin eficiente.
Cum se regenerează ficatul – care ar fi explicaţia
În fiecare an, în SUA, peste 7.000 de persoane trec printr-un transplant de ficat. Cercetătorii şi-ar dori să poată stimula capacitatea naturală a ficatului de a se repara, însă există diverse opinii în legătură cu tipurile exacte de celule care repară organul şi unde ar fi acestea localizate. Unele studii în domeniu au sugerat că noile celule hepatice se produc din celule stem, dar alţi cercetători sunt de părere că sunt implicate în regenerarea ficatului celulele hepatice normale, care se numesc hepatocite.
Regenerarea hepatică este un proces complex, care are loc în câţiva paşi. În prima fază, atunci când apare o leziune, celulele hepatice normale intră într-o stare de „alertă” şi încep să se multiplice, pentru a înlocui celulele pierdute. În cazurile severe de leziuni sau boli cronice, celulele stem hepatice pot interveni pentru a produce noi hepatocite şi alte celulele necesare. După ce proliferarea celulară este completă, ficatul continuă să-şi rearanjeze structura pentru a restabili canalele biliare şi vasele de sânge, un proces esenţial pentru funcţionarea corectă a organului.
Când ficatul se reface, compensează pierderile prin creşterea părţii rămase, dacă aceasta este sănătoasă. Celulele care se formează (celulele noi) sunt imature şi nu au încă funcţiile complete ale celor mature, dar se maturizează rapid, de obicei în câteva zile.
Pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale, în caz de cancer hepatic, pot observa că ficatul păstrat ajunge aproape la dimensiunea iniţială în aproximativ o lună, chiar şi dacă a fost îndepărtat 50% din organ. Este însă esenţial ca partea rămasă a ficatului să aibă un flux sanguin adecvat şi să fie suficient de sănătoasă pentru a susţine regenerarea. Funcţia hepatică este monitorizată prin nivelul bilirubinei, iar o scădere a acestui indicator arată că ficatul se reface şi funcţionează bine.
Regenerarea ficatului este vitală pentru menţinerea sănătăţii organismului, pentru că acest organ îndeplineşte funcţii de bază, precum: detoxifierea, digestia şi reglarea metabolismului. Capacitatea sa de a se reface permite restabilirea funcţiilor sale după leziuni sau intervenţii chirurgicale. Medicamentele pe baza de silimarină pot proteja celulele hepatice de toxine, reducând inflamaţia şi stimulând regenerarea.