Vlad Voiculescu: Societatea trebuie să îşi ia spitalele înapoi

Depolitizarea, profesionalizarea managementului de spital şi orientarea acestuia către comunitate şi pacienţi va avea nevoie de atenţia, suportul şi implicarea noastră, a tuturor, a atras atenţia ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Mica reformă a managementului de spital aprobată prin ordonanţă de urgenţă este doar un prim pas din ce ar trebui să se întâmple în sistemul public de sănătate, a scris miercuri seară, pe contul său de Facebook, ministrul Vlad Voiculescu.

"Medicii, pacienţii şi toţi oamenii din sistem merită să lucreze şi să fie trataţi în locuri cu ordine şi curăţenie! Când facem curăţenie, începem prin a duce gunoiul şi a deschide fereastra. Gunoiul a fost, şi este încă în multe locuri ascuns sub preş. Astăzi am început să batem covoarele şi am deschis ceva mai larg fereastra", a declarat Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, depolitizarea, profesionalizarea managementului de spital şi orientarea acestuia către comunitate şi pacienţi va avea nevoie de atenţia, suportul şi implicarea noastră, a tuturor.

"Medici tineri care pleacă din ţară pentru că stiu că în puţinele spitale mari nu au nicio şansă dacă nu sunt rudele cuiva, posturi care se cumpără cu câteva mii sau zeci de mii de euro, medicamente care ies din spitale către piaţa neagră din alte state, achiziţii de lucrări, curăţenie, reactivi şi alte consumabile la preţuri de 2x, 4x, 8x mai mari decât preţul pieţei.

Toate acestea nu se vor termina până când societatea nu îşi va lua spitalele înapoi, până când managerii nu se vor simţi responsabili în primul rând faţă de comunitate, faţă de pacienţi şi faţă de echipa din spital, nu faţă de ministru, de universitate sau de oricine altcineva", a subliniat Vlad Voiculescu.

Reamintim că Guvernul Cioloş a adoptat, în cadrul şedinţei de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care va fi piatra de temelie pentru profesionalizarea managementului de spital. Mişcarea este menită să elimine din schemă influenţa politicului, cumetriile şi interesele comerciale prin care se evidenţiază această zonă. Detalii aici.