Cristian Ghinea: Prin USR, prin Guvernul Cioloş 2, vom termina reforma statului (I)
Guvernul Cioloş în sine, este un fel de avangardă a ceea ce înseamnă până la urmă valul USR, anume oameni care şi-au lăsat de o parte carierele ca să se implice, a explicat, într-un amplu interviu acordat Epoch Times, fostul ministru al Fondurilor Europene, actualmente candidat al Uniunii Salvaţi România (USR) pentru Parlament.
Potrivit lui Ghinea, schimbarea de logică începută de Guvernul Cioloş trebuie şi poate să continue, acesta fiind şi motivul pentru care a schimbat haina de tehnocrat cu carnetul de partid.
Vă invităm să urmăriţi prima parte a principalelor declaraţii făcute de Cristian Ghinea în interviul acordat redacţiei noastre, interviu în care candidatul USR a vorbit despre rezultatele sale ca ministru, despre activitatea în Cancelaria Prim Ministrului, unde s-a ocupat de proiecte precum Pachetul anti-sărăcie, şi a explicat că noua generaţie de PSD-işti "fură tot ce pot pentru că nu se ştie ce mai vine după ei, fără să le pese că se dărâmă casa în capul nostru, al tuturor!"
Cristian Ghinea, despre el însuşi
(...) Am făcut jurnalism timp de 15 ani la revista Dilema, apoi Dilema veche, am făcut un master în politici europene la cea mai bună şcoală de ştiinţe europene din Europa, London School of Economics, apoi am fondat împreună cu alţi parteneri un ONG care se numeşte CRPE şi care este o voce autorizată şi respectabilă în materie de politici europene în România. Şi ca să previn eventuale întrebări, am avut o bursă din partea reginei Marii Britanii, o bursă oferită de Guvernul britanic tinerilor din Estul Europei cu potenţial de lidership şi promisiunea mea în proiectul cu care am câştigat această bursă a fost de a crea un centru, un think tank de politici europene în România, ceea ce am şi făcut. După 5 ani de condus acest think tank, premierul Cioloş m-a sunat şi mi-a zis 'vrei să vii la cancelarie să lucrezi cu mine?' A fost o decizie grea - pentru că era o echipă frumoasă - pe care am luat-o şi astăzi sunt aici.
Despre rezultatele mandatului de ministru: "PSD manipulează grosier. Am lansat apeluri de 13 miliarde de euro!"
Situaţia este simplă, ei (PSD n.r.) încearcă să o manipuleze grosier. Suntem între două bugete europene. În ceea ce priveşte bugetul vechi, programele operaţionale pe care le-am găsit deschise în 2007, acest Guvern a găsit rata la 56% şi a dus-o la peste 80%. Asta însemnă în mod efectiv 4,1 miliarde de euro intraţi în ţară anul acesta. Deci bani intraţi în conturile României. Până la finele anului, vor fi 5 miliarde. Asta este pronosticul pe care mergem.
În ceea ce priveşte deschiderea programelor operaţionale care vor ţine până în 2020 şi vor fi închise în 2023, am lansat apeluri de proiecte de 13 miliarde de euro. 80% din fondurile de coeziune care vor fi cheltuite până în 2023 au fost lansate în acest an de mandat al Guvernului Cioloş şi, mai ales, sub cele 6 luni de mandate ale mele.
Vedeţi, proiectele europene nu sunt aşa, cum îşi închipuie unii, te duci, iei geanta cu bani şi faci absorbţie. Trebuie să lansezi un apel, oamenii, firmele, autorităţile să scrie proiecte, aceste proiecte să fie implementate şi apoi trimiţi banii la Bruxelles. Dacă Teodorovici era atât de deştept încât să lanseze apeluri de proiecte în 2014, acum am fi avut absorbţie mai mare decât avem, pentru că nu este 0, aşa cum spun ei. Ce am făcut noi, a fost să punem seminţele în toate programele operaţionale şi estimarea pe care mergem în prezent, este că la anul vor intra pe aceste proiecte lansate de mine 3,7 miliarde de euro şi următorii ani ceva similar. E ca în agricultură, dacă nu sădeşti, nu ai ce să recoltezi.
Principalele piedici de care s-a izbit la Ministerul Fondurilor Europene
Principala problemă este acreditarea sistemului. Sistemul de management al fondurilor europene presupune foarte multe proceduri, instituţii create, pe care cu toţii am fost şocaţi atunci când am ajuns la Guvern – şi să nu uităm că eu am lucrat 4 luni şi la Cancelaria Primului Ministru şi apoi am fost numit la minister - de stadiul incipient în care erau aceste proceduri. Noi am luat ca şi cum am fi plecat de la zero tot sistemul de fonduri europene. Acest lucru este foarte puţin cunoscut, lumea crede că e ca la minister, pur şi simplu se prelungeşte automat! Nu se prelungeşte automat, tot sistemul trebuie recreat şi acreditat. Aceasta a fost o latură mai puţin cunoscută a activităţii noastre, care ne-a mâncat foarte mult efort şi a fost nevoie de foarte mult micro management acolo.
Sistemul IT pe care Teodorovici l-a făcut să fie o chestiune foarte complicată, totul electronic – ceea ce, teoretic, este o idee bună, dar dacă nu aloci şi oameni şi resurse să facă asta, pur şi simplu ajungi să fie un blocaj din cauza sistemului IT şi au fost destul de multe blocaje pe zona aceea.
Am găsit soluţii pe toate acest probleme şi marele şoc pe care l-am avut, de pildă, a fost că tot ministerul, 1200 de angajaţi, se ocupau doar de închiderea programelor vechi. E bine să acorzi atenţie acestora! Dar deja eram în 2016, programele trebuiau să înceapă din 2014 şi nu se ocupa nimeni de lansarea acestor ghiduri, de plantarea acestor seminţe de care vorbeam mai devreme.
De pildă, la programul POCU – Capital Uman – urmaşul celebrului POSDRU – celebru în sens negativ, din păcate – erau doar două persoane care se ocupau de scrierea ghidurilor. Doar doi oameni, ceea ce era mult subdimensionat! Nu era niciun apel lansat! În 6 luni am lansat 10 apeluri din POCU! 10! Ceea ce, dacă faceţi un calcul, cu celelalte apeluri de infrastructură, autostrăzi, metrou, şi aşa mai departe, înseamnă cam un apel la 6 zile lansat, căci am pus presiune, într-un sens bun, pe colegii de acolo. Am zis: "ok, înţeleg că închiderea este importantă dar trebuie să ne focalizăm atenţia şi eforturile şi pe deschidere", şi am avut şedinţe cu ei odată la două zile şi am reuşit să lansăm apeluri foarte importante.
Despre ghiduri: Nivelul de minciună e atât de grosier încât orice om de bun simţ se cruceşte
Am văzut că spunea Dragnea, într-un interviu, că am găsit ghidurile scrise. Nivelul ăsta de stupiditate e absolut uimitor, căci asta înseamnă că PSD a stat timp de 2 ani cu ghidurile scrise şi nu le-a lansat! De ce ar fi făcut asta? Nu, nu era nimic scris! Şi drept dovadă sunt ghidurile pe care l-am promis în dezbatere publică în pachetul antisărăcie de care tot eu m-am ocupat la Cancelarie, Ghidul pe Abandon Şcolar - 170 milioane de euro - cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar pe care l-a avut România vreodată. Sperăm ca la final să fie cel puţin 30.000 de copii săraci, din comunităţile şcolare, care să fi rămas la şcoală.
Ghidul pentru a trimite profesori calificaţi în comunităţile sărace. Pentru că nu se duc profesorii buni acolo... astea sunt ghiduri pe care noi le-am cules şi ca idei şi ca inspiraţie prin întâlnirile din decembrie, ianuarie cu ONG-urile. Deci cum poate să spună Dragnea că erau scrise ghidurile de către PSD? Nivelul de minciună e atât de grosier încât orice om de bun simţ se cruceşte. Problema noastră – şi mă refer atât la guvernul condus de Dacian Cioloş cât şi la USR – este că nu avem controlul pe televiziuni, pe presă, aşa cum are PSD, adică noi ne batem cu praştia iar ei dau cu tunul, aşa că minciunile rezistă.
Noua generaţie de pesedişti are o mentalitate de termită
Vă dau exemplu un caz şocant pentru mine cu Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. Pot dovedi cu emailuri din acea perioadă că omul plantat de Sebastian Ghiţă în Autoritatea de Management pentru mediu a insistat, timp de un an şi jumătate, ca acest program de gestionare a deşeurilor să aibă ataşat un modul IT. Acest program este pur şi simplu un document prin care România explică Comisiei Europene ce se întâmplă cu trierea deşeurilor în toate localităţile din ţară. O strategie… nu e nevoie de modul IT! Efectiv, oamenii ăia voiau să mai facă un şperţ de 5-6 milioane de euro, aşa cum am găsit la POSDRU un sistem făcut de Ghiţă fără să fi fost folosit niciodată. Dar s-au plătit pe el 5 milioane de euro, complet degeaba!
Ce vreau să demonstrez cu acest caz legat de deşeuri? Până la urmă, Comisia a spus: "Încetaţi cu prostia asta, daţi drumul la achiziţie, vrem să vedem studiul, nu un sistem IT scos din burtă!" Dar, noi am fost în situaţia dramatică şi suntem încă, pentru că, dacă acest plan nu este gata până la 31 decembrie, există riscul să se blocheze toate fondurile de mediu! Şi a fost o condiţionalitate negociată tot de ei, de Teodorovici, cu Comisia Europeană atunci când s-a semnat acordul de parteneriat cu CE pentru 2014 – 2020 şi contractual a fost semnat cu abia câteva zile înainte să mă duc eu la minister. Munca, realist vorbind, ar fi trebuit să fie de doi ani pentru a face acest document programatic. Iată că, pentru un moft, pentru a face nişte bani, riscăm să avem tot domeniul de mediu blocat.
Şi ăsta este motivul pentru care eu am vorbit de termite! Oameni ăştia nu doar că fură, nu este corupţia aceea clasică cum era pe vremea lui Iliescu, Hrebenciuc în care făceau oamenii nişte achiziţii, dădeau 10% la partid.
Noua generaţie de pesedişti are o mentalitate de termită. Fură tot ce pot pentru că nu se ştie ce mai vine după ei! Le e frică de DNA, atunci fură cât apucă chiar dacă se dărâmă casa în capul nostru, a tuturor, adică nişte exemple de iresponsabilitate îngrozitoare!
S-au făcut presiuni asupra ministrului Ghinea? "Au încercat să îmi distrugă reputaţia, nu s-a putut!"
"Nu au fost presiuni … Simplul fapt că te trezeşti cu paparazzi când te plimbi cu copilul pe stradă şi sunt unii şi îţi fac poze dintr-o maşină… ăia pot să scoată orice din maşina aia! Nu vă închipuiţi că e plăcut. Să fii linşat în fiecare seară la televizor, din nou nu e plăcut. Se uită familia şi se spune fel de fel, că ţi-ai angajat amanta, copiii… N-am nici amantă şi am copil de 2 ani. La minister, toate femeile cu care m-am dus la Parlament la audiere, au ajuns apoi că sunt amantele mele şi tot felul de prostii din astea. Eu i-am derutat pentru că nu au avut de unde să mă apuce. Afacerile mele nu au fost în domeniul fondurilor europene şi nu am avut afaceri! Am avut un ONG şi am trăit din salariu, nu am avut legături politice, baronilor locali care încercau să mă sune le închideam telefonul în nas.
Autorităţile locale care încercau să mă sune… am lucrat foarte mult cu autorităţile locale (...) vreau să vă spun că au fost şi doi lideri locali ai PSD care, când am plecat de la minister, m-au sunat să îmi mulţumească pentru că mie nu mi-a fost frică de decizii şi cea mai mare parte a fondurilor europene s-au cheltuit în local.
Fondurile europene ar fi trebuit, dacă ar fi fost mai bine folosite, ca la finele acestui exerciţiu bugetar 2007 – 2013 , toate localităţile din România de peste 10.000 de locuitori ar fi trebuit să aibă apă potabilă, eliminarea apei menajere şi trierea deşeurilor. Adică, a fost un potenţial fantastic de schimbare a acestei ţări până la nivel de comună! Nu s-au folosit bine, foarte multe proiecte întârziate, a trebuit să le fazăm şi să le mutăm pe exerciţiul bugetar nou şi atunci a trebuit să lucrez cu autorităţile locale. (…) Dacă era un caz clar unde puteam să ajut, am făcut-o, şi oamenii m-au regretat! Asta înseamnă să lucrezi în interesul public, nu pe pile de partid. Toate astea i-au derutat. Nu au avut cum să se înţeleagă cu mine pe pile, pe afaceri, m-au atacat public, au încercat să îmi distrugă reputaţia dar nu au reuşit.
Mai sunt oameni care mă înjură pe Facebook dar pe de altă parte foarte mulţi oameni înţeleg situaţia!
De ce a intrat Ghinea în USR: Guvernul Cioloş în sine este un fel de avangardă a ceea ce înseamnă până la urmă valul USR
Eu am avut două experienţe la Guvern. (experienţa de la minister şi n.r.) experienţa de la Cancelarie, care este mai puţin vizibilă şi mai puţin cunoscută, dar de care sunt mândru, căci am pus pe roate trei pachete de politici – Pachetul anti-sărăcie, Comisia de tăiat hârtii, cum a numit-o presa şi Pachetul de dezvoltare rurală. Ce făceam, practic, era să pun presiune de la Cancelarie pentru a atinge nişte obiective şi am învăţat foarte multe lucruri de acolo şi era foarte palpitant. La un moment dat, dat fiind criza de la Ministerul Fondurilor Europene, dat fiind întârzierile uriaşe pe care le-am moştenit de la Guvernul Ponta, premierul a spus: 'Trebuie să mergi acolo şi să recuperezi întârzierile'.
Eu, la Ministerul Fondurilor Europene, am făcut management de criză care nu a fost plăcut! Ok, mi-a ridicat profilul public, dar nu a fost plăcut! M-am simţit mai bine la Cancelarie. Dar din ambele poziţii am putut să văd cât de mult bine poţi să faci dintr-o poziţie de genul ăsta. Faptul că din pixul meu am reuşit să aloc 170 de milioane de euro pentru proiecte concrete de reducere a abandonului şcolar. Care, dacă n-am fi fost noi, Guvernul tehnocrat, s-ar fi repetat povestea POSDRU cu proiecte date pe conferinţe, stick-uri şi benzină pentru tineri. Şi asta nu se mai poate schimba. Şi dacă, Doamne fereşte, vin lăcustele înapoi la guvernare, nu au cum să se mai întoarcă aceste proiecte. Oamenii scriu, în timp ce noi vorbim, oamenii din comunităţi sărace, directori de şcoală, ONG-uri, scriu proiecte pentru a trimite copiii la şcoală! Ei, stiu că am făcut un ocol lung, dar ăsta e răspunsul, până la urmă. Am început să ne gândim cum putem noi să facem pentru ca aceste schimbări care au fost pe multe alte domenii să poată să continue.
Am plecat trei la drum. Eu, fiind aşa mai tumultos de felul meu, am spus că o să ne implică să o facem. Am plecat 3 la drum – Vlad Voiculescu, Dragoş Pîslaru şi cu mine, discuţii cu USR pentru că m-aţi întrebat de ce nu la PNL. Am simţit noi că USR este mai genul nostru, mai genul cetăţeni care se implică. Şi aş spune chiar mai mult – Guvernul Cioloş în sine, este un fel de avangardă a ceea ce înseamnă până la urmă valul USR, anume oameni care şi-au lăsat de o parte carierele ca să se implice. Şi am ajuns natural (la USR n.r.) adică eu mă mir că primesc această întrebare pentru că mi se pare atât de logică evoluţia încât nu mi se pare că trebuie să o explic. Bineînţeles, a venit pe fondul unei onestităţi fantastice din partea lui Nicuşor Dan şi a USR, care puteau foarte bine şi ei să facă opoziţie, nu?! Astă vară toată lumea dădea cu pietre în tehnocraţi. PNL nu se gândise în ce poziţie stă şi USR a fost partidul care a zis: „Nu, oamenii ăştia fac treabă bună, trebuie susţinuţi. Deci am apreciat fantastic această mişcare şi am început discuţiile în mod natural.”
Vă vedeţi din nou ministru? "Aş fi fericit să contribui la schimbarea de logică pe care o propune Cioloş"
Guvernul Cioloş a fost un guvern performant, deşi a lucrat pe un buget şi pe o structură administrativă făcută de Victor Ponta. În Platforma România 100, premierul Cioloş, pe lângă cele 10 principii de la început, propune o listă de proiecte şi o listă de acţiuni care ar trebui luate în primele 100 de zile de guvernare, între care şi reorganizare ministerelor pe o logică de cluster de dezvoltare. Am învăţat foarte mult în anul ăsta că este un sport la nivelul administraţiei blocajul reciproc, se tot blochează ministerele unele pe altele.
(...) Nu are niciun fel de logică să avem o parte din fondurile europene la Ministerul Fondurilor Europene, altă parte din fondurile europene la Ministerul Dezvoltării – sunt două autorităţi de management şi asta e altă problemă, numai Ministerul Fondurilor europene îşi ia castane în spaţiul public pentru ce se întâmplă cu fondurile, dar, de fapt, vedeţi dvs că are doar o jumătate din fonduri, o parte sunt la Ministerul Dezvoltării, o parte la Ministerul Agriculturii.
Deci nu m-aş mai vedea făcând acest rol de management de criză timp de patru ani pentru că nu poţi să o duci timp de 4 ani lucrând timp de 16 ore pe zi fiind supus la presiune şi pedalând foarte mult în gol pentru ca alţii au butoanele. Deci aş fi fericit să contribui la această schimbare pe care Dacian Cioloş o propune, această schimbare fundamentală de logică. Presupune un lucru foarte simplu de înţeles – punem toţi banii de dezvoltare ai României într-un coş, chiar dacă vin de la bugetul de stat, chiar dacă vin de la bugetul UE, facem proiectele de care România are nevoie şi pe unele le decontăm de la Comisie şi pe altele nu. Foarte simplu.
În momentul aceasta avem două surse de finanţare – UE şi bugetul de stat. Pentru fondurile europene am constituit un sistem destul de birocratic dar care are totuşi o predictibilitate şi un control, un audit. Pentru bugetul public a construit Liviu Dragnea un sistem care depinde de pixul lui, sau de pixul ministrului Dezvoltării. Este o prostie, trebuie să le unim şi procedurile şi obiectivele şi să folosim banii la comun, ceea ce fac statele care folosesc cel mai bine sau au folosit cel mai bine fondurile europene.
Aşa fac irlandezi. De pildă, irlandezii încep proiecte – nu au isterii din acestea cum avem noi cu absorbţia, de la începutul exerciţiului bugetar suntem obsedaţi de absorbţie. Irlandezii timp de 3-4 ani nu trimit niciun proiect la Bruxelles. După ce au un portofoliu de proiecte deja implementate zic – „ok, ce trimite la Bruxelles? Asta, asta, asta şi asta şi iau banii şi atunci absorbţia explodează brusc.”
Numai noi am creat această obişnuinţă pentru că a fost o minte de pesedist pervers cel care a creat asta, anume Tedorovici. El este tătucul sistemului de fonduri europene. El lucrează de 20 de ani cu fonduri europene, chiar înainte să devină România membru. El a lucrat numai la stat ca auditor toată viaţa şi nu ştie cum funcţionează o bancă, cum funcţionează un mediu privat şi aşa mai departe. A creat un sistem monstruos de proceduri, în loc să facem un sistem de făcut proiecte şi de implementat proiecte.
Declaraţiile integrale ale lui Ghinea pot fi urmărite în interviul video.
Partea a II-a a interviului poate fi urmarită aici.