Dîncu: Sistemul de management al sănătăţii, bolnav şi excesiv de cuprins de insule de autoritate
alte articole
Actualul sistem de management general al sănătăţii noastre este bolnav şi excesiv de cuprins de insule de autoritate, a apreciat duminică, la Digi24, vicepremierul Vasile Dîncu, comentând pe marginea recent adoptatei ordonanţe de urgenţă care a dat undă verde profesionalizării managementului de spital.
"Această ordonanţă face câteva modificări fundamentale în ceea ce priveşte modul în care se exercită funcţia de management vizavi de funcţia medicală, pentru că există o confuzie continuă... Evident că nici nu putem să despărţim această funcţie medicală la un bun specialist de funcţia lui de manager de instituţie, dar ceea ce încearcă că facă - şi o să aibă rezistenţă şi a avut până acum rezistenţă ministrul Voiculescu - este să despartă aceste două funcţii.
Evident că, la început, a fost un proiect mai ambiţios, acela de a despărţi, de a permite intrarea în sistemul de management a unor oameni din afară, care nu sunt neapărat medici. Şi acum se poate chestiunea aceasta, dar sigur că mediul universitar a reacţionat. Nici nu putem - în marile oraşe, acolo unde între şcoala de medicină, între specialiştii din medicină, şi profesori există o suprapunere, nu poţi să faci asta în mod absolut", a declarat Vasile Dîncu, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, vicepremierul este de părere că ordonanţa nu va suferi mari modificări în Parlament, în ciuda îngrijorărilor lansate de o parte din opinia publică în această direcţie. "Nu cred că se va modifica foarte mult, pentru că faţă de prima variantă, ministrul Voiculescu a negociat cu mediul universitar, au venit rectorii - ştiu că era în contact continuu cu rectorii - au venit sindicatele din zona sănătăţii...", a explicat vicepremierul.
Vlad Voiculescu a preluat mandatul de ministru într-un moment "de haos", consideră Vasile Dîncu, în sensul în care persoane cu funcţii importante din sistem erau fie în arest preventiv, fie în arest la domiciliu.
În acelaşi timp, politicianul a mai apreciat că în sistemul de sănătate există o centralizare excesivă în ceea ce priveşte luarea deciziilor.
"Sistemul de sănătate este unul special. Am schimbat 19 miniştri din 1990 încoace, am observat că acolo - atunci când am analizat unele procese şi cu ministrul anterior şi cu Vlad Voiculescu - marile decizii se iau de către ministru, ceea ce în foarte multe ministere nu se mai întâmplă. De exemplu, în ministerele care sunt legate de administraţie, avem comitete interministeriale care hotărăsc de exemplu introducerea celor mai importante proiecte, în care aveam oameni, secretari de stat, de la zece ministere", a punctat Vasile Dîncu.