Japonia experimentează karaoke în Braille

Mioara Stoica
01.03.2016

Pentru a depăşi toate barierele este nevoie de o gândire diferită, chiar şi în gesturile tradiţionale. Astfel, Japonia a decis să testeze karaoke în Braille*, un sistem care va permite persoanelor nevăzătoare să-şi petreacă timpul cântând în spatele microfonului cu mai multă uşurinţă.

Ştirea, transmisă de agenţia Adkronos în Europa, a fost dată de ziarul Japan Times, publicaţie ce a reamintit decizia luată de Nagoya Braille Network de a imprima textele mai multor cântece japoneze, în beneficiul persoanelor nevăzătoare. Sunt transcrise aproximativ 2.000 de piese muzicale, de genuri diferite. Au fost traduse chiar şi cântece populare şi pentru copii, iar textele sunt uşor accesibile şi imprimabile online, după ce utilizatorii le descarcă.

Sistemul, explicat într-un mod foarte simplu, constând într-un PC conectat la dispozitivul karaoke şi la reţeaua de joysound, traduce textele în Braille şi re-trimite datele către karaoke ce le vizualizează sub formă de puncte care apar, la rândul lor, afişate pe un display pin. Dispozitivul karaoke de tip Braille este capabil să proceseze texte în japoneză, engleză, italiană şi chineză.

În 2008, primul pas pentru a pune la dispoziţia persoanelor cu deficienţe de vedere posibilitatea de a utiliza karaoke, a fost realizat creând primul display cu texte video transcrise în Braille. Aproape opt ani mai târziu, alegerea de a reveni la hârtie poate fi interpretată ca un pas înapoi, dar efortul depus de către Nagoya reprezintă, totuşi, o nouă oportunitate de a se asigura că toţi cetăţenii japonezi au şansa de a cânta fără probleme.

Câteva cuvinte despre karaoke în Japonia

Cu toate că originea sa este foarte controversată, ştim, cu siguranţă, că primul sistem karaoke a fost inventat la începutul anilor şaptezeci de către japonezul Daisuke Inoue.

Chiar dacă se practică pe scară largă şi în Occident, este interesant de cunoscut faptul că această formă de divertisment, numită karaoke, provine din Japonia. Oglinda tipicei discreţii japoneze, chiar şi karaoke are, în Japonia, un aspect intim, care nouă ne scapă. În Occident karaoke se cântă în public, în cluburi şi baruri care organizează seri tematice, în schimb, japonezii îl practică între prieteni, în spaţii mici, închise, intime.

*Notă: Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de cei cu deficienţe de vedere, al cărui inventator este Loius Braille. Adaptarea necesară reprezentării grafice a sunetelor muzicale s-a perfecţionat în 1929, bazându-se pe cele 6 semne ale alfabetului orbilor. Se pot realiza în acest sistem partituri în care se transcriu toate sunetele muzicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor