Antonia Nichitiu de Wolfe. O viaţă dedicată muzicii clasice şi pianului
alte articole
Antonia a descoperit tainele muzicii de mică, pe când avea şase ani, ajungând ca, în timp, să se perfecţioneze continuu şi să acumuleze o vastă experienţă în tehnica pianistică.
Antonia a început studiul pianului în Bucureşti la şcoala de muzică George Enescu din Capitală. În dorinţa ei de a aprofunda tehnica pianului, s-a mutat la Moscova, unde a studiat la cea mai bună şcoală ex-sovietică - Conservatorul Central P.I.Ceaikovski din Moscova. De la rigoarea şcolii ruse a trecut apoi la o interpretare mai detaşată şi reflexivă sub îndrumarea maestrului Perticaroli la Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma, Italia.
La scurt timp după absolvirea şcolii, Antonia a emigrat în Canada, unde a participat şi a câştigat diferite concursuri de pian. A decis apoi să-şi finalizeze studiile cu un masterat în pian, la Universitatea din Toronto.
Locuieşte în Toronto, unde susţine concerte şi predă în mod activ lecţii de pian. În ultimii ani, Antonia a avut o mulţime de cereri şi a primit multe oferte de la orchestre simfonice locale, companii de operă, cântăreţi de operă şi coruri.
Ultima ei participare în public a avut loc acum câteva săptămâni, ca solist principal la pian în cadrul orchestrei “Kindred Spirits” sub bagheta maestrului Kristian Alexander, ocazie cu care a avut amabilitatea să acorde un scurt interviu ziarului Epoch Times.
Antonia a mărturisit: "Desigur, de mic copil mi-am dorit să ajung pe scenă, a fost visul meu. Acesta a fost punctul central al întregii mele copilării, pentru care am fost intens pregătită. Acest vis a devenit realitate la vârsta de 15 de ani, când am călătorit în diferite ţări prin Europa pentru a susţine o serie de interpretări solistice.
În Canada, în mare parte interpretez ca acompaniator şi în acelaşi timp, în paralel, predau pian la una dintre cele mai renumite şcoli de muzică din oraş".
Epoch Times: Predaţi şi susţineţi concerte în acelaşi timp. Cum reuşiţi să le combinaţi şi care dintre ele vă oferă mai multă satisfacţie?
Antonia Nichitiu de Wolfe: Desigur, prezenţa pe scenă îmi oferă satisfacţie pentru că mă împlineşte ca artist, cu toate acestea, predau şi interpretez în paralel, acesta fiind modul în care îmi petrec fiecare zi din viaţă. Practic, întreaga mea viaţă este axată pe muzică. Nu există prea mult timp pentru altceva, chiar şi cititul unei cărţi este o provocare.
Epoch Times: Ce altceva aţi dori să împărtăşiţi publicului?
Antonia Nichitiu de Wolfe: Aş dori să extind puţin experienţa mea de predare. Am câţiva elevi excepţionali care ar putea face o carieră în muzică. De exemplu, o elevă are doar 7 ani şi are o reuşită de 99% la toate testele, cu siguranţă că are un mare potenţial.
În general, celor care vin să înveţe pian de plăcere, doresc să le transmit dragostea pentru muzica clasică. Este important a-i face pe copii să se bucure de muzică şi să experimenteze nu numai piesa, dar, de asemenea, să înveţe despre istoria şi împrejurările în care a fost scrisă acea piesă. Ţelul meu principal este de a transmite cunoştinţele necesare pentru a forma o generaţie tânără care, atunci când ajunge la maturitate, să devină publicul de mâine ce va participa şi susţine concertele şi recitalurile de muzică clasică.
Epoch Times: În timpul spectacolului pe care l-aţi dat, în timp ce degetele atingeau magic clapele, se simţea în aer o emanaţie a emoţiilor interioare, arătând cât de puternic eraţi conectată şi cât de intens trăiaţi în timp ce interpretaţi Concertul nr 2 de Beethoven. Există vreo diferenţă între modul în care un solist percepe muzica în comparaţie cu publicul?
Antonia Nichitiu de Wolfe: Eu, de fapt, încerc să trăiesc muzica pe care o interpretez, şi doresc să transmit şi să proiectez sentimentele şi ideile mele. Sunt fericită să aud că în seara asta am putut să mă conectez cu publicul, pentru că eu cred că este ceea ce muzica ar trebui să reprezinte pentru public. Deşi, nu am avut niciun fel de provocări tehnice privind pianul, cred că punctul de culme al muzicii este de a mă exprima în aşa fel încât muzica să atingă sufletul oamenilor.
Epoch Times: Am reţinut la un moment dat că aţi participat la diferite competiţii de pian. Ce intenţionaţi să faceţi în continuare? Dar elevii dumneavoastră?
Antonia Nichitiu de Wolfe: Am participat la competiţii mai mult când eram tânără. Desigur, în cazul în care elevii mei doresc, ei pot participa şi vor avea sprijinul meu. Cu toate acestea, sunt atentă şi nu încurajez competiţia dacă văd că elevul nu este pregătit pentru a face faţă, sau în cazul în care presiunea evenimentului ar părea de nesuportat pentru ei.
Epoch Times: Ştiaţi că NTDTV (New Tang Dynasty TV) găzduieşte în fiecare an 9 competiţii la nivel mondial, inclusiv competiţie vocală, de vioară, de pian, de pictură şi de dans? Competiţia de pian va avea loc la New York în această toamnă şi se concentrează pe revitalizarea culturii clasice. Pot participa artişti de concerte, muzicieni profesionişti, profesori de pian sau persoane în vârstă de peste 16 de ani, care au o pasiune pentru muzica clasică de pian din perioada barocă şi romantică. Este o experienţă şi o expunerea bună ce oferă posibilitatea de a învăţa de la muzicienii care vin de pretutindeni.
Antonia Nichitiu de Wolfe: Este într-adevăr o oportunitate interesantă atât pentru mine cât şi pentru studenţii mei. Aş dori cu siguranţă să aflu mai multe detalii legate de această competiţie. Vă mulţumesc!