Italia sprijină "apărarea legitimă" a Kievului, în timp ce Zelenski face presiuni asupra aliaţilor

Premierul Italiei, Giorgia Meloni (Facebook - Giorgia Meloni)
Redacţia
09.09.2024

Premierul italian Giorgia Meloni şi-a reafirmat sâmbătă sprijinul pentru „apărarea legitimă” a Ucrainei în discuţiile cu preşedintele Zelenski, în timp ce acesta a vizitat aliaţii pentru a face presiuni în vederea obţinerii mai multor arme pentru a lupta cu Rusia, potrivit AFP.

„Nu trebuie să renunţăm la Ucraina”, a declarat Meloni după întâlnirea lor în marja unui forum economic la Cernobbio, în nordul Italiei, la care Zelenski a luat cuvântul vineri.

Dar la aceeaşi reuniune, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a întrebat de ce Italia - spre deosebire de majoritatea aliaţilor europeni ai Ucrainei - refuză în continuare să permită Kievului să utilizeze armele pe care le-a furnizat în interiorul Rusiei.

Zelenski a sosit la forumul European House-Ambrosetti după ce a făcut presiuni pentru mai multe arme în cadrul unei reuniuni a aliaţilor care a avut loc mai devreme vineri, la baza aeriană Ramstein din Germania, unde Washingtonul a prezentat un nou ajutor militar în valoare de 250 de milioane USD.

Călătoria a avut loc la doar câteva zile după una dintre cele mai mortale lovituri ale războiului, cu 55 de persoane ucise într-un atac rusesc marţi în Poltava, şi în timp ce forţele ruse avansează în Donbas.

Guvernul Meloni a fost printre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei de la invadarea forţelor ruse în februarie 2022, trimiţând ajutoare şi arme.

Dar unii membri ai coaliţiei sale - în special liderul Ligii, Matteo Salvini, care are legături istorice cu Moscova - sunt mai puţin entuziaşti, iar Roma afirmă că armele pe care le-a furnizat sunt în primul rând defensive.

Meloni i-a spus lui Zelenski că sprijinirea Ucrainei a fost esenţială pentru preşedinţia italiană a G7 din acest an şi a reiterat angajamentul Romei faţă de „apărarea legitimă a Ucrainei şi o pace justă şi durabilă”, a declarat biroul său.

După reuniunea cu uşile închise, ea a declarat forumului că poziţia Italiei, membră a UE şi a NATO, cu privire la Ucraina a fost „extrem de serioasă, hotărâtă şi clară”.

Ea a recunoscut că unii membri ai publicului sunt „speriaţi, în mod legitim îngrijoraţi de război”, dar i-a îndemnat să nu „cadă în capcana propagandei ruse”, crezând că soarta Ucrainei este pecetluită.

Ajutorul acordat Ucrainei să riposteze împotriva vecinului său mult mai puternic a creat condiţiile de „impas” în care pacea ar putea fi discutată, a spus ea.

În schimb, Meloni a declarat că abandonarea Ucrainei „nu va aduce pace, ci haos” şi consecinţe economice „mai grave decât ceea ce costă astăzi sprijinirea Ucrainei”.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat în cadrul unui panel la Cernobbio că „sunt de acord în mare măsură” cu Meloni.

„Dar, apropo, de ce Italia nu permite Ucrainei să folosească armele pe care le furnizează pentru a ţinti bazele ruseşti de pe teritoriul Rusiei?”, a spus el. „Frumoase cuvinte, dar ar fi mult mai bine dacă am permite Ucrainei să se apere eficient”.

Vineri, în Germania, unde s-a întâlnit şi cu cancelarul Olaf Scholz, Zelenski i-a îndemnat pe susţinătorii Kievului să furnizeze mai multe arme şi să respecte angajamentele anterioare.

Iar după pătrunderea surprinzătoare şi fără precedent a Ucrainei în regiunea rusă Kursk luna trecută, el a cerut din nou ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor occidentale cu rază lungă de acţiune.

La Cernobbio, el a asigurat Italia că armele vor fi utilizate doar pentru a lovi ţinte militare.

Premierul ungar Viktor Orban - care i-a supărat pe omologii săi din UE şi pe Zelenski întâlnindu-se cu Putin la Moscova în iulie - s-a adresat, de asemenea, forumului de la Cernobbio vineri şi a cerut o încetare a focului.

Zelenski a respins acest lucru, afirmând că Putin nu a respectat niciodată acordurile anterioare.

Liderul rus trebuie „să facă primii paşi”, deoarece „el a început războiul”, inclusiv oprirea bombardamentelor, a declarat Zelenski sâmbătă unui grup select de mass-media italiană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor