Italia: 140.000 de creioane chinezeşti confiscate - „sunt cancerigene”

Garda de Finanţe (Guardia di Finanza) din Provincia Trento, Italia, angajată într-o misiune intitulată "şcoala în siguranţă" a confiscat, în 800 de magazine din toată Italia, 140.000 de creioane colorate periculoase pentru sănătate care proveneau din China. Produsele erau destinate atât adolescenţilor cât şi copiilor pre-şcolari, raportează agenţia AGI.
Mioara Stoica
28.11.2013

alte articole

. (Photos.com)
Mioara Stoica
28.11.2013

Garda Financiară (Guardia di Finanza) din Provincia Trento, Italia, angajată într-o misiune intitulată "şcoala în siguranţă" a confiscat, în 800 de magazine din toată Italia, 140.000 de creioane colorate periculoase pentru sănătate. Produsele, care proveneau din China, erau destinate atât adolescenţilor cât şi copiilor pre-şcolari, raportează agenţia AGI.

Conform rezultatelor analizelor chimice s-a relevat toxicitatea în aproape toate culorile. Suprafaţa exterioară era acoperită cu o substanţă toxică într-o concentraţie excesiv de mare, substanţă care poate provoca deficienţe fizice şi mentale la copiii mai mici, în special în dezvoltarea sistemului de reproducere cât şi provocarea unor daune grave şi permanente organelor interne, inclusiv efecte cancerigene.

Proprietarul companiei care a importat produsul din China a fost acuzat pentru infracţiuni referitoare la siguranţa jucăriilor, conform legii italiene (articolul 31 din decretul legislativ numărul 54 din 2011) care prevede pedeapsa cu închisoarea de până la un an.

În luna septembrie, care coincide cu începutul anului şcolar, Guardia di Finanza din Trento a iniţiat un plan de control pentru a proteja piaţa şi siguranţa produselor, în special a celor pentru şcoală. În acest context au fost identificate pe rafturile mai multor supermarketuri din Trentino, mii de creioane colorate produse în China, fără marca CE de siguranţă, promovate, de asemenea, pe un pliant de către trei lanţuri majore de distribuţie din Italia. Produsul a fost imediat confiscat: Guardia di Finanza, coordonată de către procurorul din Reggio Emilia, George Grandinetti, a urmărit întregul lanţ de distribuţie până a ajuns la importator şi la distribuitor în primul rând - o renumită companie de achiziţii din Emilia Romagnia care le-a cumpărat la rândul său de la un furnizor din China. S-a trecut apoi la sechestrarea produselor toxice pe întregul teritoriu naţional.

De asemenea, a fost identificat un container sosit pe mare din China pe care poliţia din Trentino l-a interceptat în portul La Spezia, urmărindu-l până la Interportul vamal de la Bologna. Containerul a fost sechestrat în momentul vămuirii chiar înainte de introducerea produsului pe piaţă.

Având în vedere lipsa de certificări de securitate, procurorul din Reggio Emilia a delegat sechestrarea creioanelor colorate care au fost imediat supuse unor investigaţii mecanice şi chimice specifice efectuate de un laborator specializat. Testele au arătat că vopseaua din exterior a unei serii de pasteluri fluorescente conţinea o substanţă toxică, un tip de ftalaţi DEHP (ftalat = sare sau ester al acidului ftalic) la o valoare de 3 ori mai mare decât este permis.

Această substanţă este considerată periculoasă deoarece poate produce efecte similare cu cele ale unui hormon estrogen (hormoni de tipul foliculinei) şi anume provoacă tulburări în dezvoltarea aparatului de reproducere masculin precum şi daune la ficat, rinichi şi plămâni. Dar nu numai atât, sunt posibilele efecte de întârzieri în dezvoltarea psihică a copiilor şi este cancerigenă.

Problema securităţii produselor din China a devenit demult una dintre cele mai periculoase din lume. O problemă pe care nici chiar autorităţile chineze nu sunt în stare s-o rezolve.

Corupţia şi lipsa de orice moralitate şi etică profesională în China modernă sunt mult prea răspândite. Dacă este vorba despre plumb în pasta de dinţi, anvelope care nu sunt sigure, sau cereale contaminate cu metale grele, produsele alimentare chineze pur şi simplu nu sunt sigure, din cauza corupţiei şi poluării.

Cu câţiva ani în urmă, China a fost ţinta unui scandal cu produse alimentare contrafăcute: laptele pentru bebeluşi, produs de gigantul Sanlu, conţinea melamină (o masă plastică). Trei sute de mii de bebeluşi au fost internaţi în spital, majoritatea cu blocaje renale, în urma expunerii la laptele praf contaminat.

Chinezii de la Sanlu introduceau melamină în lapte, după ce îl îndoiau cu apă, deoarece melamina păcălea testele privind cantitatea proteică a laptelui.

Deşi Sanlu a dat faliment, problema laptelui contaminat nu este nici în prezent rezolvată în China, majoritatea familiilor preferând să cumpere lapte praf de la companiile occidentale.

Dar există multe alte produse pe pieţele europene. Deşi sunt mai ieftine, acestea au de cele mai multe ori o calitate îndoielnică, punând în pericol sănătatea consumatorilor. În luna decembrie a anului trecut, publicaţia Epoch Times a relatat despre un raport realizat de organizaţiile ecologice din şase ţări din Europa de Est şi Asia, incluzând Ucraina, Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâzstan care indica faptul că 29% din jucăriile fabricate în China conţineau metale toxice.

Studiul arăta că un total de 569 de jucării au fost testate pentru a se determina eventuala prezenţă a şase metale grele, cum ar fi antimoniu, mercur, arsenic, plumb, cadmiu şi crom. Cercetătorii au descoperit metale toxice în 164 de jucării. Potrivit datelor raportului, plumbul era substanţa toxică cea mai frecvent întâlnită, descoperit în 18% din jucăriile testate. Treisprezece la sută din jucării au avut un rezultat pozitiv în ce priveşte prezenţa antimoniului, în timp ce opt la sută conţineau arsenic, iar trei la sută conţineau mercur.

Copiii expuşi la contaminare cu plumb datorită jucăriilor pe care le muşcă sau le sug (ca în cazul suzetelor), pot fi iritabili şi pot deveni uşor retardaţi sau, dacă intoxicaţia este severă - pot chiar muri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor