Protecţionismul a devenit "umbrela produselor contrafăcute şi a practicilor necinstite" în China
alte articole
În ultimii ani, "scandalurile alimentare" iau amploare în China şi asta se referă nu doar la numărul cazurilor constatate, ci şi la proporţiile acestora care depăşesc substanţial capacităţile unor mici producţii sau atelierelor clandestine. Unităţi producătoare de mărfuri de proastă calitate şi periculoase există de mulţi ani deja şi dispun de o reţea extinsă în întreaga ţară şi în numeroase alte ţări.
Un caz mediatizat recent este cel legat de gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK). În China au fost arestate patru cadre superioare ale GSK, suspecte de corupţie, infracţiuni economice „grave“ şi delicte fiscale. După mai mult de o jumătate de an de cercetări poliţia a declarat că au fost descoperiţi peste 700 de intermediari cu ajutorul cărora grupul britanic tranzita fonduri spre autorităţile sanitare şi medici pentru a prescrie medicamente GSK.
Grupul farmaceutic britanic GSK dădea mită funcţionarilor şi medicilor chinezi pentru a stimula vânzările ilegale şi a creşte preţurile medicamentelor sale în China. După anul 2007, societatea a transferat circa 3 miliarde de yuani (489 milioane de dolari) către circa 700 de agenţii de voiaj şi de consultanţi, a precizat oficialul chinez Gao Feng la o conferinţă de presă, dar nu a clarificat cum a fost folosită o parte a acestor bani pentru a corupe agenţi de vânzări şi medici. În urma anchetelor care vizau întreprinderile străine şi practicile lor privind preţurile în China, autorităţile chineze au publicat câteva detalii privind cazul celui mai mare fabricant de medicamente din Marea Britanie.
Oficialul chinez Gao Feng declara: „Avem motive suficiente să credem că aceste transferuri au fost efectuate ilegal”. Însă Gao nu a dat detalii sau exemple referitoare la modul în care se desfăşura corupţia şi erau implicaţi responsabilii GSK, doar a menţionat că sunt şi cazuri de „corupţie sexuală”. Poliţia declarase anterior că procesul contra GSK a implicat numeroase persoane, mită care a fost dată unor funcţionari guvernamentali chinezi, asociaţii medicale, spitale şi medici.
Acesta este al doilea caz de mare amploare anchetat pentru corupţie în China, după ce în anul 2010 patru angajaţi ai gigantului minier Rio Tinto Plc au fost închişi pentru luare de mită şi furt de secrete comerciale.
În cazul Rio Tinto Plc, patru chinezi au primit pedepse cu închisoarea între 7 şi 14 ani după ce s-a constatat că sunt vinovaţi de obţinerea de informaţii la negocierile cu furnizorul de mineral de fier din cadrul reuniunilor confidenţiale privind strategia în industria siderurgică din China.
Conţinutul ridicat de metale grele al produselor chinezeşti
Un alt subiect mediatizat în Canada este cel al jucăriilor otrăvitoare. Epoch Times a relatat în anul 2008 despre testele efectuate de ziarul Toronto Star din Canada care au arătat că mii de jucării fabricate în China conţin niveluri nepermise de plumb. Răspunsul Ministerului Sănătăţii canadian la această anchetă a fost retragerea jucăriilor de pe rafturi.
Ziarul canadian a găsit plumb în 25% dintre jucăriile testate. Unul dintre produse era o suzetă numită "My Baby" care conţinea de 10 ori mai mult plumb decât nivelul admisibil. Printre produsele etichetate drept "fără plumb" un set de bijuterii a fost cumpărat de Toronto Star care a constatat că încuietoarea uneia dintre bijuterii conţinea de 150 de ori mai mult plumb decât limita admisibilă. Din 2004 în Canada au fost vândute aproximativ 6.000 de seturi. Printre produsele contaminate se numără şi crose de hockey a căror vopsea era plină de plumb, jucării de pluş, un soldat canadian - toate având un conţinut de plumb mult mai ridicat decât nivelul admisibil specificat de normele canadiene.
Copiii expuşi la contaminare cu plumb datorită jucăriilor pe care le muşcă sau le sug (ca în cazul suzetelor), pot fi iritabili şi pot deveni uşor retardaţi sau, dacă intoxicaţia este severă - pot chiar muri.
O altă companie chineză care a devenit centrul unui nou scandal de proporţii este "Tunzhentan", una dintre cele mai experimentate companii chineze în domeniul producerii şi comercializării preparatelor de medicină tradiţională chineză. Produsele acesteia, care conţineau cantităţi sporite de mercur şi cinabru, au fost scoase din vânzare în Hong Kong, dar în China ele continuă să fie comercializate.
După cum a raportat Cotidianul Nanfang din oraşul Guangzhou, firma "Tunzhentan" se confruntă cu un şir de dificultăţi serioase. Întreprinderea activează în China de peste 300 de ani şi furniza preparatele medicamentoase curţii imperiale.
Direcţia de Sănătate din Hong Kong a stabilit în urma unui control că preparatul companiei "Tunzhentan", numit "Cinci pastile tonifiante pentru sănătate", conţine o cantitate de mercur ce depăşeşte de cinci ori norma admisă. Organul din Hong Kong abilitat a dispus scoaterea urgentă din vânzare a medicamentului periculos şi returnarea lotului vizat companiei iresponsabile, dar ele continuă să fie comercializate în China, compania nedând nicio explicaţie cu privire la cele întâmplate.
Imediat după acest incident, alte două produse ale companiei vizate au fost depistate cu conţinuturi sporite de cinabru (sulfură de mercur, unul dintre cele mai toxice minerale), ce depăşesc norma cu 17,3% şi respectiv 0, 72%.
Dar nu numai produsele companiei "Tunzhentan" sunt contaminate cu metale grele. Conform relatărilor unui specialist în domeniu, probleme de calitate apar la toate companiile chineze notorii angajate în producerea preparatelor medicinei tradiţionale chineze. Potrivit expertului, problema cea mai des întâlnită în cazul remediilor aflate pe piaţă este conţinutul ridicat de metale grele.
Chiar şi cele mai populare preparate ale medicinei tradiţionale chineze conţin cantităţi crescute de cinabru, deoarece ”în China nu există un sistem riguros de control”, a precizat Doctorul Jin Fusheng din Washington într-un interviu acordat postului de radio "Free Asia".
În acelaşi context sunt şi testele efectuate de Greenpeace în ce priveşte ierburile tradiţionale vândute în magazinele din China, care sunt pline de pesticide care depăşesc cu mult nivelul de siguranţă.
"Aceste rezultate sunt înspăimântătoare", a declarat Kate Lin Pui-yi, activist Greenpeace, pentru South China Morning Post, un ziar din Hong Kong. "Noi, oamenii, nu am înţeles pe deplin efectele nocive ale pesticidelor, dar există dovezi că un amestec de pesticide este mult mai dăunător [decât un singur produs chimic]."
Grupul pentru protecţia mediului a testat peste 60 de probe de plante de la detailişti de medicamente chinezeşti, inclusiv de la Tongrentang, o mare companie de Medicină Tradiţională Chineză. Unele dintre aceste suplimente pentru sănătate s-au dovedit a conţine niveluri de substanţe chimice de zeci sau sute de ori mai mari decât standardele europene de siguranţă.
În ultimul timp, China abundă de tot felul de produse care conţin metale grele într-un procent mare. Recent, s-a descoperit că aproape jumătate din orezul comercializat în cea mai mare metropolă chineză, Guangzhou, conţine cantităţi periculoase de metale grele şi puternicul agent cancerigen - cadmiu.
În 2009, rapoartele legate de ouăle false, realizate din produse chimice, gelatină şi parafină, au alarmat ţara; în 2008, laptele praf infestat cu melamină a îmbolnăvit şi ucis copii, după ce Partidul Comunist a decis să suprime povestea pentru a nu eclipsa pregătirile pentru Jocurile Olimpice. Sportivii din echipa olimpică a Chinei chiar au renunţat să mai consume carne, indiferent dacă este de porc, vită sau oaie, de teama că aceasta ar putea conţine substanţe care pot da rezultate pozitive la un eventual control antidopig.
Pe pieţele din China, pot fi găsite versiuni contrafăcute ale oricărui fel de produs: există magazine cu falsuri de lux, electronice, bunuri de uz casnic, produse alimentare şi băuturi, certificate, documente oficiale, chitanţe, tricouri de fotbal şi chiar produse Apple falsificate.
În februarie 2010, mass-media din China a raportat că poliţia a reţinut o reporteră a cotidianului Guangzhou, atunci când lua interviuri despre sursa ouălor false într-un oraş din provincia Hebei. Poliţia a reţinut reportera timp de aproximativ şapte ore. Articolul său acuza poliţia că ar proteja afacerile ilegale.
Deoarece problema siguranţei alimentare devine tot mai acută în China, oficialii chinezi încearcă să se protejeze de mărfurile de proastă calitate printr-un sistem de livrări speciale care include o gamă largă, începând cu produsele obişnuite, până la ţigări şi alcool.
La începutul lunii aprilie 2013, Cotidianul Nanfang şi Reţeaua Mamelor din Guangzhou au lansat în comun un sondaj online care a chestionat mamele asupra tipului de lapte praf pe care îl considerau sigur. Rezultatele au arătat că 93,1% dintre mamele chinezoaice au considerat că mărcile importate de lapte praf sunt mai sigure decât mărcile interne, în timp ce doar 9,6% au considerat că atât mărcile importate cât şi cele naţionale sunt la fel de sigure; şi 0% au considerat că mărcile interne sunt o opţiune sigură.
Agenţia de ştiri Xinhua, media de stat chineză, a raportat la 1 iunie 2013 că pentru a garanta siguranţa laptelui praf vor fi luate măsuri de către Consiliul de Stat al Chinei. Anunţul indică indirect că regimul chinez a recunoscut că proliferarea laptelui contaminat a devenit o problemă serioasă şi răspândită în China.
În 2002, UE a interzis laptele şi produsele pe bază de lapte din China după ce acestea nu au respectat standardele pentru siguranţă. UE a lărgit câmpul interdicţiilor sale în 2008, cerând ca în cazul produselor alimentare importate din China, peste 15% din cantitatea de lapte praf să fie testată înainte să pătrundă în orice ţară din UE. Multe ţări şi regiuni din jurul lumii au aplicat de atunci interdicţii asupra importurilor de produse lactate chinezeşti, incluzând Birmania, al cărei guvern a avut în mod tradiţional suportul Partidului Comunist Chinez.
Datorită sistemului ineficient de fabricaţie şi control al calităţii, precum şi nivelului înalt al corupţiei în rândurile oficialilor chinezi, în fiecare an, peste o mie de copii chinezi devin invalizi în urma vaccinării cu preparate care nu sunt de calitate.
Jurnaliştii ziarului chinez "Nanfang " au efectuat timp de 3 ani investigaţii în domeniul vaccinurilor şi au constatat că în China se produc vaccinuri monovalente şi anatoxine care creează imunitate faţă de un singur agent cauzal al bolii, în timp ce pe plan internaţional numeroase ţări au trecut deja la producţia de vaccinuri asociate, care permit imunizarea împotriva mai multor virusuri.
Şeful unuia dintre departamentele Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din provincia Shanxi, Taoan Chen, susţine că: "La producerea vaccinurilor, continuăm să folosim tehnologii care în ţările occidentale nu se mai folosesc de mulţi ani deja. Tehnologiile noastre au rămas cele de acum 50 de ani".
Principalul motiv pentru care s-a creat această situaţie în ce priveşte vaccinurile constă în faptul că autorităţile comuniste sunt preocupate doar de propriile beneficii. În acest context, comentează un blogger chinez.: "Principalul vinovat de faptul că poporul chinez are de suferit de pe urma vaccinurilor de proastă calitate - este Zhongnanhai (sediul principal al Partidului comunist chinez, ed.). Oficialilor noştri le pasă doar de proiectele demonstrative, de tipul navei spaţiale "Zhenchzhou 10", iar producerea unor lucruri importante pentru viitorul întregii naţiunii, cum ar fi vaccinurile, rămâne la nivelul de acum 50 de ani".
Păstrarea activă a întreprinderilor, indiferent dacă contrafac sau nu anumite produse, contribuie la PIB-ul local - un criteriu de măsură esenţial utilizat în evaluarea funcţionarilor ce doresc să promoveze. Guvernele locale sunt, de asemenea, mulţumite de falsificatorii care îşi plătesc impozitele.
"Protecţionismul a devenit umbrela produselor contrafăcute şi a practicilor necinstite în afaceri", a relatat un articol din presa de stat.