Pesticide toxice descoperite în ierburile tradiţionale chinezeşti

Plantele medicinale chinezeşti vândute în magazinele din China deseori conţin niveluri periculos de ridicate de pesticide.
Plantele medicinale chinezeşti vândute în magazinele din China deseori conţin niveluri periculos de ridicate de pesticide. (AFP / Simon Lim / Greenpeace)

Ierburile tradiţionale vândute în magazinele din China sunt pline de pesticide care depăşesc cu mult nivelul de siguranţă, au arătat testele efectuate de Greenpeace.

Grupul pentru protecţia mediului a testat mai mult de 60 de probe de plante de la detailişti de medicamente chinezeşti, inclusiv de la Tongrentang, o mare companie de Medicină Tradiţională Chineză. Unele dintre aceste suplimente pentru sănătate s-au dovedit a conţine niveluri de substanţe chimice de zeci sau sute de ori mai mari decât standardele europene de siguranţă.

Dintre plantele testate, 74% conţineau reziduuri de pesticide. Cel mai rău eşantion găsit a fost floarea San Qi vândută în Beijing, care conţinea 39 de pesticide diferite. Caprifoiul şi cătina de garduri vândute în Hong Kong au cuprins fiecare 12 pesticide diferite.

Unele dintre aceste substanţe chimice erau ilegale de mai mulţi ani.

"Aceste rezultate sunt înspăimântătoare," a declarat Kate Lin Pui-yi, activist Greenpeace, pentru South China Morning Post, un ziar din Hong Kong. "Noi, oamenii nu am înţeles pe deplin efectele nocive ale pesticidelor, dar există dovezi că un amestec de pesticide este mult mai dăunător [decât un singur produs chimic]."

Decese legate de pesticide au avut loc în China continentală, unde cultivatorii de ierburi de multe ori nu ştiu cât sunt de otrăvitoare substanţele chimice sau cât de mult să folosească.


"Nici guvernul, nici producătorul nu au nici o îndrumare în acest sens. Adesea, ei se lasă influenţaţi de magazine locale, care tind să recomande pesticide extrem de toxice, " a informat Lin cotidianul.
Lin a adăugat că mirosul puternic de plante acoperă mirosul de pesticide astfel încât consumatorii nu observă.
Legea în Hong Kong restricţionează nouă tipuri de pesticide, dar nu cele găsite în plante. Greenpeace îndeamnă autorităţile să ia măsuri şi să îmbunătăţească legile. Departamentul de Sănătate, a declarat că va analiza situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe