Capitala Chinei sufocată din nou în ceaţă şi fum
alte articole
Beijingul este acoperit de nou val de substanţe toxice, care depăşeşte de 10 ori norma. Poluarea s-a extins, de asemenea, şi în alte zone din nordul Chinei. Din cauza smogului dens, numeroase zboruri au fost anulate, iar autostrăzile închise.
Conform presei chineze, la începutul lunii, după datele Centrului de monitorizare a mediului din Beijing, concentraţia conţinutului de PM2,5 (concentraţia de particule de 2,5 microni) în aer constituia aproximativ 350 μg /m3, iar în unele zone ajungea şi la 434 μg /m3, cam de 10 ori limita admisibilă care este în intervalul de 35-50 μg /m3
Meteorologii de la Beijing au anunţat că o astfel de poluare se va menţine “pentru o perioadă”. Autorităţile recomandă locuitorilor să iasă din case doar în cazuri de urgenţă, sau să utilizeze echipamente individuale de protecţie.
În prezent, smogul s-a răspândit, de asemenea, în provincia, vecină Beijingului, Hebei şi în oraşul Tianjin.
Din cauza smogului din regiune, au fost închise 6 autostrăzi, iar pe altele 30 circulaţia este restricţionată. În plus, la aeroportul internaţional din Beijing toate zborurile de dimineaţă au fost anulate, la fel şi altele 20 de peste zi.
Guang Yuan, redactorul-şef al unuia dintre site-urile de ştiri de la Beijing, a declarat pentru ziarul The Epoch Times, că poluarea aerului la Beijing a ajuns deja la o asemenea amploare încât poate fi văzută cu ochiul liber şi chiar atinsă.
„În ultimii ani, poluarea aerului la Beijing creşte cu o viteză foarte mare. În timpul celor şapte zile de sărbătoare, 3-4 zile au fost cu smog. Autorităţile susţin că aceasta e din cauza numărului mare de maşini. Înainte, aceste particule din aer nu puteau fi văzute, dar acum pot fi cu uşurinţă văzute şi atinse”, a declarat Guan.
„Cât vor mai continua toate acestea nu ştie nimeni, a mai adăugat Guan, dar mulţi deja simt că traiul în Beijing este dăunător pentru sănătate. Mulţi oameni bogaţi au părăsit deja ţara. O mulţime de oameni obişnuiţi din Beijing se străduie, de asemenea, să-şi cumpere apartament într-un alt oraş pentru a părăsi capitala, dar nu toată lumea îşi poate permite acest lucru, motiv pentru care nu le rămâne nimic de făcut decât să continue să trăiască în acest oraş. Eu, de asemenea, mă pregătesc să plec.”
Potrivit experţilor, deteriorarea calităţii aerului de la Beijing este datorată nu numai creşterii numărului de autoturisme, dar, de asemenea, poluării industriale şi utilizării pe scară largă a cărbunelui la încălzirea caselor şi a apei.