Istoricul Cristian Vasile: Efectele tentativei de lovitură de stat din vara lui 2012 le vedem şi azi în deteriorarea relaţiei României cu UE (VIDEO)

În iulie anul trecut, după ce Uniunea Social Liberală (USL) a preluat puterea, Guvernul Ponta alături de alţi parteneri din alianţa PSD-PNL precum actualul preşedinte al Senatului Crin Antonescu, au avut o serie de acţiuni ce au fost etichetate de mai mulţi analişti politici drept un atac asupra statului de drept în România.
Ana Petrescu
18.03.2013

alte articole

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)-dezbateri pe tema comunismului. În imagine, Cristian Vasile şi Liviu Rotman (Epoch Times România)
Ana Petrescu
18.03.2013

În iulie anul trecut, după ce Uniunea Social Liberală (USL) a preluat puterea, Guvernul Ponta alături de alţi parteneri din alianţa PSD-PNL precum actualul preşedinte al Senatului Crin Antonescu, au avut o serie de acţiuni ce au fost etichetate de mai mulţi analişti politici drept un atac asupra statului de drept în România.

Aceste acţiuni întreprinse de reprezentanţii USL au început de la schimbarea Avocatului Poporului, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, reducerea atribuţiilor Curţii Constituţionale a României (CCR), culminând cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu pe 6 iulie 2012.

Astfel, în perioada dintre suspendarea şefului statului şi referendum liderul liberal Crin Antonescu devenea preşedinte interimar. Pe 29 iulie 2012 a fost organizat referendumul pentru demiterea preşedintelui care, în cele din urmă, a fost invalidat de CCR din cauza neîntrunirii pragul de prezenţă de 50%.

Atât mass-media românească şi cea străină, cât şi unii istorici au comentat la acea vreme că încercările USL ar intra în categoria tentativă de lovitură de stat şi că reprezentanţii alianţei ar fi primit ajutor din partea Rusiei, pentru a întoarce România de pe drumul ei occidental, ca stat membru al Uniunii Europene (UE).

Efectele negative ale acţiunilor USL-iste din vara anului trecut aveau să se vadă de abia în februarie 2013, în raportul din cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV). În documentul Comisiei Europene au fost trase destule semnale de alarmă legate de fragilitatea statului de drept în România şi de progresele limitate în prevenirea şi pedepsirea corupţiei.

Prin urmare, din cele 11 recomandări ale Comisiei Europene pentru România, incluse în raportul MCV din 18 iulie 2012, cinci au fost îndeplinite complet, două parţial, iar patru nu au fost respectate, potrivit documentului publicat la începutul lunii februarie a acestui an la Bruxelles.

În acest context, un reporter Epoch Times a discutat cu Cristian Vasile, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, care a explicat, pentru publicaţia noastră, că deşi tentiva de lovitură de stat din vara anului precedent a fost un eşec, “asta nu înseamnă cu nu a şubrezit statul român foarte mult şi efectele acelei decizii politice de suspendare le vedem şi azi într-o deteriorare a relaţiei cu Uniunea Europeană”.

Declaraţia de condamnare a regimului comunist din Parlament a preşedintelui nu a fost doar simbolic. Ea a avut consecinţe juridice, în sensul că cei care îşi revendicau anumite proprietăţi, în special funciare, forestiere, au câştigat în instanţă invocând acea declaraţie, publicată în Monitorul Oficial

De asemenea, în opinia istoricului Cristian Vasile, mediatizarea conflictului politic din vara lui 2012, de către “organe de presă” precum “Vocea Rusiei” a fost făcută “foarte partizan”, lucru “ce ridică numeroase semne de întrebare cu privire la poziţia Rusiei faţă de criza politică de la Bucureşti”.

Mai multe detalii despre acest subiect, precum şi despre ce a însemnat regimul comunist pentru România, aflaţi în interviul video realizat de reporterul Epoch Times cu istoricul Cristian Vasile, cu ocazia dezbaterii pe tema “Stalin şi stalinismul, la 60 de ani de la moartea Tătucului Popoarelor”, organizată la sediul SNSPA în data de 13 martie 2013.

***

Cristian Vasile este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" (Programul România şi Europa în secolul XX). A fost secretar ştiinţific al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (aprilie 2006 – aprilie 2007), coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (aprilie 2007 – decembrie 2009), coeditor, împreună cu Vladimir Tismăneanu şi Dorin Dobrincu, al Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor