Raport MCV: Progrese foarte limitate la prevenirea şi pedepsirea corupţiei legate de achiziţiile publice

(photos.com)

Problema corupţiei în ceea ce priveşte achiziţiile publice a fost tratată pe larg în raportul legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare care a fost dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.

Oficialii europeni au atras atenţia că România a înregistrat progrese foarte limitate la acest capitol şi problemele de bază sunt cele legate de durata instrumentării dosarelor, pedepsele mici şi îndoielile faţă de eficacitatea cu care acţionează organele de urmărire penală.

DNA este prezentată într-o lumină favorabilă, drept instituţia care a continuat să cerceteze şi să trimită în judecată persoane acuzate de corupţie. A fost apreciat faptul că numărul condamnărilor definitive pronunţate pe baza dosarelor instrumentate de DNA s-a dublat în 2012, faţă de anul precedent şi că au fost aduşi în faţa justiţiei politicieni importanţi.

În raport se mai menţionează că a crescut şi numărul de trimiteri în judecată şi cel de condamnări în dosare referitoare la fraude privind fonduri europene. Chiar dacă au fost obţinute rezultate bune, CE a recomandat autorităţilor române să facă eforturi importante pentru eliminarea corupţiei la toate nivelurile societăţii.

Dosarele de spălare de bani, în atenţia CE

Autorităţile române ar mai trebui să se ocupe de instrumentarea dosarelor de spălare de bani şi confiscarea activelor.

"Noul cadru juridic privind confiscarea extinsă a fost instituit în 2012, dar este încă prea devreme pentru a evalua eficacitatea să", se arată în raportul MCV.

Oficialii CE au precizat că nu au deocamdată statistici exhaustive cu privire la valoarea exactă a activelor confiscate, dar este vorba despre sume mici, conform estimărilor.

"În sfârşit, progresele par foarte limitate în ceea ce priveşte prevenirea şi pedepsirea corupţiei legate de achiziţiile publice. Paşii înainte făcuţi în combaterea corupţiei la nivel înalt nu au fost însoţiţi de progrese în domeniul achiziţiilor publice. Instrumentarea dosarelor pare să dureze mult, parţial din cauza necesităţii unei expertize financiare specifice, ceea ce conduce la problema specială a contractelor încheiate înainte de pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti cu privire la infracţiune. Pedepsele pentru funcţionarii implicaţi în doare de fraudă în materie de achiziţii publice sunt în continuare foarte mici, iar legea nu prevede posibilitatea unei anulări pe motive de conflict de interese a proiectelor care au fost deja executate. Există, de asemenea, mari îndoieli cu privire la eficacitatea organelor de urmărire penală care gestionează aceste cazuri", se arată în raport.

Raportul MCV a fost prezentat miercuri de Comisia Europeană şi urmează să aibă un impact mare asupra deciziei pe care o vor lua ţările care în ultima vreme s-au declarat în favoarea amânării intrării României în spaţiul Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne