Eurodeputaţii USL au solicitat încheierea monitorizării României pe justiţie

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar trebui să înceteze, sunt de părere eurodeputaţii USL, care au solicitat, în Parlamentul European, un calendar de încheiere a monitorizării României şi Bulgăriei. La cererea lor, răspunsul reprezentantului Comisiei Europene a fost că monitorizarea va continua ca şi până acum.
Parlamentul European, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
14.03.2013

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar trebui să înceteze, sunt de părere eurodeputaţii USL, care au solicitat, în Parlamentul European, un calendar de încheiere a monitorizării României şi Bulgăriei. La cererea lor, răspunsul reprezentantului Comisiei Europene a fost că monitorizarea va continua ca şi până acum.

Iniţiativa privind MCV a aparţinut eurodeputaţilor USL Corina Creţu şi Ioan Mircea Pascu (PSD), Norica Nicolai şi Cristian Buşoi (PNL).

"MCV este o excepţie de la regulile de funcţionare ale UE, criteriile după care sunt judecate România şi Bulgaria sunt tot mai relative", a afirmat Corina Creţu. Social-democrata a mai solicitat să existe mai multă transparenţă din partea Comisiei Europene şi să aibă loc o consultare mai bună a părţii române cu privire la concluziile din rapoarte.

"Solicit Comisiei Europene să elaboreze o metodologie de lucru şi mai ales un calendar clar de închidere a acestui mecanism care a devenit mai degrabă unul de verificare decât de cooperare, un mecanism intens politizat şi o sursă de atacuri politice", a precizat eurodeputatul PNL Cristian Buşoi.

Norica Nicolai s-a referit la faptul că MCV nu are un termen de aplicare, nu are o metodologie, ci doar "o viziune discreţionară, partizană politic, generată de interesele unui grup politic".

Reacţia celor de la PDL

În favoarea MCV s-au pronunţat eurodeputaţii PDL Marian Jean Marinescu, Cristian Preda şi Elena Băsescu. Ei au arătat că scopul MCV a fost de a ajuta România să devină un stat de drept şi să se alinieze la standardele europene. Şi cu această ocazie, cei de la PDL au sublinat că actualul Guvern este vinovat pentru concluziile negative din ultimul raport MCV care a fost făcut public pe 30 ianuarie.

"Statul de drept are, dimpotrivă, mulţi adversari la Bucureşti. Iar cel mai aprig e chiar primul-ministru al Guvernului. Socialistul Victor Ponta nu vrea să asume exigenţele domniei legii. El a descris solicitările din ultimul raport MCV ca atacuri partizane, inutile, inexact", a afirmat Cristian Preda.

Elena Băsescu a subliniat că problemele din ultimul raport MCV sunt cauzate de faptul că unii miniştri şi parlamentari "sfidează opinia publică şi bunul simţ", lucru menţionat şi de preşedintele Băsescu care a cerut în repetate rânduri ca miniştrii care au probleme penale să fie îndepărtaţi din Guvern.

Comisarul european Ştefan Fule a apreciat că avut loc o dezbatere interesantă şi a declarat că problemele ridicate în România şi Bulgaria privind MCV au fost influenţate şi de tendinţa unor state membre de a sesiza o legătură politică între aderarea la Schengen şi MCV.

"Aş dori să subliniez aici încă o dată că noi, Comisia, nu sprijinim această legătură. Procesul Schengen are propriile sale instrumente de verificare a capacităţii şi MCV nu vrea a înlocui aceste instrumente", a afirmat Fule.

MCV este considerat un instrument "adecvat" şi "de succes", iar Comisia Europeană va continua să monitorizeze România şi Bulgaria, iar următoarele rapoarte vor fi prezentate în luna decembrie a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor