Retrospectivă Epoch Times 2012: Suspendarea preşedintelui Băsescu şi încercările eşuate de a-l debarca de la Cotroceni

Preşedintele României, Traian Băsescu.
Preşedintele României, Traian Băsescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
11.12.2012

Deşi suspendarea preşedintelui Băsescu a avut loc la începutul lunii iulie, iar peste aproape o lună a revenit la Cotroceni, subiectul este încă de actualitate pentru că majoritatea aflată acum la guvernare nu a renunţat la planurile de îndepărtare a preşedintelui.

Ultima ameninţare cu suspendarea a fost rostită după alegerile parlamentare, în cazul în care Băsescu nu îl va numi premier pe Ponta. Să ne amintim cum a fost la prima...

Mai întâi, Guvernul condus de Ponta a aprobat OUG de modificare a Legii referendumului, prin care preşedintele ţării poate fi demis cu votul majorităţii celor prezenţi la urne. Principala modificare adusă de OUG este cea referitoare la faptul că preşedintele poate fi demis mai uşor, ceea ce îşi dorea la acea vreme USL.

Pe 6 iulie, a fost convocat plenul Parlamentului care a decis suspendarea lui Băsescu şi organizarea unui referendum pentru demiterea acestuia pe 29 iulie. Rezultatele oficiale ale votului la suspendare au fost: voturi pentru suspendare - 256, voturi împotrivă - 114, anulate - 2. Din cei 432 de parlamentari, au fost prezenţi în sală 374, iar 372 dintre voturile exprimate au fost valabile.

După îndelungi dezbateri, Curtea Constituţională a validat suspendarea preşedintelui Băsescu, iar Crin Antonescu a devenit preşedinte interimar imediat după publicarea hotărârii în "Monitorul Oficial".

Ce s-a întâmplat după suspendare

Antonescu a preluat mandatul de preşedinte interimar, fără a organiza o ceremonie specială la Palatul Cotroceni, unde presa nu a avut acces la întrevederea dintre cei doi. La doar câteva minute de la sosirea lui Antonescu la Cotroceni, Băsescu a fost văzut plecând, fără a da declaraţii.

În primul discurs după suspendare, Băsescu a declarat: “Primul lucru pe care vreau să-l comunic este acela că în această campanie, care va avea ca finalitate referendumul din 29 iulie, eu nu apăr un scaun. Am de apărat România europeană, acea Românie pe care am început să o construiesc acum opt ani, acea Românie pe care trebuie să o facem o România europeană. Eu nu apăr scaunul meu, ci apăr România. O Românie care a făcut mulţi paşi înainte fie că vorbim de justiţie, educaţie, legislaţia muncii, chiar dacă ultimii trei ani au fost marcaţi de o puternică criză economică. O criză economică în timpul căreia a trebuit să-mi asum alături de guvern măsurile care să prevină intrarea României într-o situaţie extrem de dificilă”.

Cu câteva zile înainte de referendumul de pe 29 iulie, PDL şi-a îndemnat electoratul să boicoteze scrutinul şi să nu se prezinte.

Reprezentanţii PDL au făcut publice zece suspiciuni pe care le au legate de posibile tentative de fraudare a referendumului de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Prin prezentarea acestora, PDL a justificat de ce a ales să boicoteze referendumul şi să îndemne populaţia să nu meargă la vot. Cele zece motive invocate de PDL vin după un model asemănător prezentat de USL care a identificat alte zece cauze pentru care Băsescu ar trebui demis.

De ce ar fi trebuit demis Băsescu

Premierul Victor Ponta a prezentat zece motive pentru care ar trebui demis Traian Băsescu şi a apreciat că şeful statului a minţit de mai multe ori.

"Traian Băsescu crede că dacă strigă mai tare, înjură mai tare, foloseşte toate insultele pe care niciodată un preşedinte chiar suspendat dintr-o ţară civilizată nu le-ar folosi, crede că dacă strigi mai tare ai dreptate. Vă prezint zece minciuni ale lui Traian Băsescu, zece motive pentru care orice om din România îl va sancţiona", a declarat Ponta.

Premierul l-a acuzat pe Băsescu că a minţit atunci când a spus că nu e nevoie de tăierea salariilor, a pensiilor şi că nu va fi nevoie de creşterea TVA, lucruri care s-au întâmplat ulterior. O altă minciună este considerată declaraţia referitoare la destinaţia banilor împrumutaţi de la FMI, respectiv atunci când Băsescu a spus că nu vor fi folosiţi pentru salarii şi pensii, în 2010, şi au fost folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetar, consideră Ponta.

Premierul l-a mai acuzat pe preşedintele suspendat că a minţit când a spus că nu sunt bani pentru revenirea salariilor şi a pensiilor, în condiţiile în care Cabinetul său a făcut imediat majorările necesare.

Ponta a mai invocat faptul că spus Băsescu a minţit-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, spunându-i că procedura de suspendare nu e prevăzută de Constituţie, la fel şi atunci când a spus, în 2007, că îşi dă demisia în cinci minute după ce va fi suspendat, dar şi când a spus că dacă majoritatea românilor votează împotriva sa, va pleca acasă.

Rezultatele referendumului

Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), rezultatele finale arată că prezenţa la vot la nivel naţional la referendum a fost de 46.24%. Dintre cetăţenii care şi-au exprimat votul, 87.52% au spus DA (7.403.836) demiterii preşedintelui Traian Băsescu, iar 11.15% au spus NU (943.375). De asemenea, conform datelor finale prezentate miercuri de BEC a existat şi un procent de voturi nule de 1.32%.

Chiar dacă nu s-a întrunit cvorumul de prezenţă, Articolului 47 din Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale prevede că "Plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului". Astfel, pentru decizia de validare sau invalidare a referendumului a fost necesar ca şase din cei nouă judecători să aibă aceeaşi opinie, ceea ce s-a şi întâmplat, dar nu foarte repede, aşa cum era aşteptat.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat că deşi Curtea are de luat o decizie grea, ea va fi respectată, iar magistraţii nu ar trebui culpabilizaţi. Şi Victor Ponta a afirmat că indiferent care va fi decizia Curţii, Guvernul o va respectă şi implementa. În plus, premierul a precizat că preşedintele Traian Băsescu se va reîntoarce la Cotroceni, având în vedere că pragul de 50% nu a fost atins.

Reîntoarcerea la Cotroceni

După 52 de zile de suspendare, Traian Băsescu a revenit la Cotroceni. Aflat într-un autoturism escortată de alte vehicule ale SPP şi ale Poliţiei, Traian Băsescu a intrat în incinta Palatului Cotroceni prin poarta principală de la Platoul Marinescu.

Chiar dacă s-a decis clar că Băsescu este preşedinte cu drepturi depline, ameninţările cu o nouă suspendare nu s-au lăsat aşteptate prea mult.
Prima a venit din partea lui Dan Voiculescu care a precizat că, la sfârşitul lunii octombrie sau la începutul lui noiembrie, este posibilă o nouă suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.

"O consider posibilă şi legitimă (o nouă suspendare, n.red.). Românii doresc demiterea lui Traian Băsescu, iar articolul 95 din Constituţie permite fără nicio problemă declanşarea unei noi proceduri de suspendare. Însă, dacă se va mai iniţia o asemenea procedură, ar fi recomandabil să se desfăşoare la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, astfel încât referendumul pentru demitere să poată fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, din respect pentru cetăţeni şi din raţiuni economice", a declarat Dan Voiculescu.

La acea vreme, ideea unei noi suspendări nu a fost primită prea bine, cel puţin la nivel oficial, de liderii USL care erau încă sub impresia criticilor recente venite din partea oficialilor europeni.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu crede că se mai poate lua decizia suspendării din nou a preşedintelui Traian Băsescu, întrucât ar implica un risc prea mare pentru ţară şi nu crede că e oportun un astfel de demers.

Noi ameninţări

Crin Antonescu a declarat, la prima sa apariţie după plecarea de la Palatul Cotroceni, că se va discuta despre o nouă suspendare a preşedintelui României Traian Băsescu în momentul în care acesta va încălca Constituţia.

"Suspendările se produc în urma unor încălcări ale Constituţiei. În momentul în care vom semnala o încălcare a Constituţiei putem discuta despre suspendare. Nu putem discuta despre suspendare aşa ca proiect", a afirmat Antonescu.

Fostul preşedinte interimar, reîntors la şefia PNL, a precizat că prezenţa la vot pe data de 29 iulie, la referendumul de demitere a şefului statului, a fost semnificativă şi că voinţa populară nu a fost respectată.

Liderul PNL a apreciat, cu altă ocazie, că o posibilă nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu - despre care a vorbit Philip Gordon, adjunctul lui Hillary Clinton - este "uşor comică".

"Nu (pregătim altă suspendare, n.red), dar văd că ne-o iau alţii înainte şi de data asta aş spune că dl. Gordon a fost mai iute de mână chiar decât dl. Voiculescu, care în general e primul care vorbeşte despre asta. Acuma, acestei declaraţii nu i-am văzut originalul, am încredere în fidelitatea traducerii, dar e uşor comică, pentru că ne dă sfaturi, sau dă sfaturi unei eventuale noi generaţii de pucişti, că dacă vreţi sa îl suspendaţi să aveţi grijă să respectaţi", a declarat Antonescu.

Phillip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, a făcut referiri despre intenţia unor lideri politici de a iniţia un nou referendum pentru demiterea preşedintelui Băsescu, după cel eşuat pe 29 iulie.

Un alt moment în care s-a discutat despre suspendarea lui Băsescu a fost la participarea acestuia la Congresul Partidului Popular European.
Premierul Victor Ponta a declarat că participarea lui Băsescu la reuniunea PPE e în afara Constituţiei, dar USL nu-l va suspenda pentru acest lucru.

În replică, C. Popescu Tăriceanu, liderul deputaţilor PNL, a precizat, referitor la o nouă suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, că "mulţi dintre politicienii români ar face bine dacă ar scăpa de obsesia care îi bântuie de dimineaţă până seara".
Prim-ministrul Victor Ponta a precizat că împărtăşeşte opinia lui Crin Antonescu şi anume că nu va fi cazul unei noi suspendări a lui Traian Băsescu.

La scurt timp, Crin Antonescu a declarat că există posibilitatea suspendării preşedintelui după alegerile parlamentare, doar în cazul în care acesta nu îl va numi prim-ministru pe Victor Ponta, în ipoteza în care USL câştigă alegerile. Antonescu a susţinut, totuşi, că acest lucru nu crede că se va întâmpla şi a subliniat că o nouă suspendare a lui Traian Băsescu nu reprezintă un obiectiv al USL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că va desemna după alegeri un premier care să servească interesului naţional, lucru ce a lăsat loc interpretărilor. Băsescu a precizat că nu se teme de suspendări şi că nu îi este frică de politicieni.

O nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, dacă va refuza să-l desemneze premier pe Ponta, după alegerile parlamentare, nu se va realiza în funcţie de poziţia unor cancelarii europene, ci a majorităţii USL, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Chiar dacă USL nu ar dori o nouă suspendare a lui Traian Băsescu, se va ajunge la această măsură dacă şeful statului va insista să nu-l nominalizeze pe Victor Ponta premier. În acest caz, suspendarea se va face "foarte-foarte rapid", în 24 de ore, a anunţat recent ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

Momentul cel mai aşteptat acum este numirea de către preşedinte a noul premier, iar dacă acesta nu va fi Ponta, rămâne de văzut dacă se va trece direct la suspendarea şefului statului, conform ameninţărilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor