Israelul a păcălit sistemul rusesc S-300 în cadrul unor exerciţii militare

Israelul a testat în secret modalităţi de anulare a unui sistem avansat de apărare aeriană pe care Rusia l-a desfăşurat în Orientul Mijlociu şi care ar putea limita abilitatea israelienilor de a organiza atacuri în Siria sau Iran, au declarat surse militare şi diplomatice.
Andrei Popescu
08.12.2015

alte articole

Sistemul rusesc S-300PMU de rachete sol-aer. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.12.2015

Sursele au susţinut că un sistem rusesc de apărare aeriană S-300, vândut Ciprului în urmă cu 18 ani dar care este localizat în prezent pe insula elenă Creta, a fost activat în timpul exerciţiilor militare comune dintre forţele aeriene elene şi israeliene în perioada aprilie-mai în acest an.

Activarea a permis avioanelor de luptă israeliene să testeze modul în care funcţionează sistemul S-300, colectând date privind radarul său puternic şi despre cum ar putea fi anihilat sau evitat.

O sursă din sectorul apărării a declarat că Grecia a mai activat sistemul la cererea SUA, principalul aliat al Israelului, cel puţin o dată în ultimul an. Nu este clar dacă Israelul a împărtăşit informaţiile obţinute cu aliaţii săi.

“În timpul exerciţiilor militare, avioanele de luptă israeliene au simulat un atac împotriva sistemelor antiaeriene elene”, a declarat o sursă. Alte două surse au menţionat că printre sistemele activate în timpul exerciţiilor s-a aflat şi sistemul S-300 din Creta.

Sursele au discutat cu Reuters sub protecţia anonimatului. În plus, armatele elenă şi israeliană au refuzat să confirme sau să infirme utilizarea sistemului S-300 în timpul exerciţiilor aeriene desfăşurate în estul Mediteranei în aprilie-mai sau în timpul unor exerciţii similare în 2012 şi 2010, conform website-ului Trunews.

Un oficial din Ministerul elen al Apărării, întrebat dacă sistemul a fost activ în timpul exerciţiilor greco-israeliene, a menţionat că: “În acest moment, S-300 nu este activ”. Oficialul a adăugat că politica generală a Atenei este aceea de a nu permite niciunei alte ţări să testeze capacităţile sistemului.

Sistemul S-300, folosit iniţial în perioada de vârf a Războiului Rece în 1979, poate fi folosit împotriva mai multor avioane şi rachete balistice pe o distanţă de până la 300 km. Israelul este îngrijorat de planul Rusiei de a furniza Iranului mai multe sisteme S-300.

Israelul susţine că Egiptul, cu care este într-o aşa-zisă pace "rece", a cumpărat o variantă a acestui sistem. În plus, israelienii sunt îngrijoraţi de anunţul făcut luna trecută de Moscova, potrivit căruia Rusia va amplasa în Siria sistemul S-300 sau S 400, care este cel mai avansat, ca răspuns la doborârea de către forţele aeriene turceşti a unui bombardier rusesc în apropierea graniţei turco-siriene.

Israelul a bombardat ocazional diverse ţinte în Siria şi nu doreşte să se intersecteze cu forţele aeriene ruseşti ce activează în ţara arabă. Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, cel puţin de două ori în ultimele săptămâni, pentru a discuta despre coordonare şi pentru a găsi modalităţi de evitare a unor posibile accidente.

Igor Sutiaghin, expert militar rus la Royal United Services Institute în Londra, a declarat că Israelul are nevoie exact de astfel de pregătiri împotriva sistemului S-300 din Creta, pentru a putea să studieze frecvenţa radarului, tiparul şi raza de acţiune a acestuia.

“Dacă puteţi cunoaşte toate aceste detalii, atunci sunteţi capabili să imitaţi acest semnal” al sistemului S-300, a precizat el.

“Puteţi să îl bruiaţi. Totodată, puteţi prelua semnalul şi să îl returnaţi, iar apoi să trimiteţi un alt impuls care imită acelaşi semnal. Aşadar, în locul unei singure ţinte, operatorul radarului vede 3, 5 sau 10 ţinte şi nu ştie unde să tragă”, a declarat expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor