SUA îngrijorată de desfăşurarea sistemului antirachetă rusesc în Siria

Armata SUA este foarte îngrijorată în legătură cu desfăşurarea iminentă de către Rusia a unui sistem avansat de apărare antirachetă în Siria, a declarat un oficial american.

Lansator de rachete S-400.
Lansator de rachete S-400. (Captură Foto)

Kremlinul a anunţat că va trimite un sistem de apărare antirachetă S-400 în Latakia, în nord-vestul Siriei, după doborârea de marţi a unui avion de luptă rusesc în interiorul Siriei de către armata turcă.

Un oficial american, cerând să rămână anonim, a declarat miercuri că sistemul S-400 prezintă o ameninţare semnificativă. El a adăugat că planurile anunţate de ruşi generează “ mari temeri” pentru armata americană, care desfăşoară o campanie de lovituri aeriene împotriva poziţiilor din Siria ale grupului jihadist Statul Islamic.

“Este un sistem militar capabil care prezintă o ameninţare semnificativă pentru oricine”, a precizat oficialul pentru AFP. “Există temeri mari cu privire la operaţiunile aeriene [americane] în Siria.”

Sistemul S-400 are o rază de acţiune de aproximativ 400 km şi poate distruge avioane tactice şi strategice precum şi rachete balistice şi de croazieră.

Marţi, Turcia a doborât un avion de luptă rusesc Suhoi Su-24 Fencer, susţinând că acesta i-a încălcat spaţiul aerian.

Totuşi, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că avionul în cauză a fost atacat în timp ce se afla la un kilometru în interiorul Siriei. În plus, el a avertizat în privinţa unor “consecinţe serioase” şi a declarat că doborârea avionului rusesc este similară cu “un cuţit înfipt în spate” de către “complici ai teroriştilor”.

În plus, Moscova a contestat afirmaţia Ankarei că piloţii săi au avertizat avionul rusesc de 10 ori într-un interval de 5 minute, înainte ca acesta să pătrundă în spaţiul aerian al Turciei pentru doar 17 secunde.

Un oficial american a declarat marţi pentru agenţia de ştiri Reuters că Washingtonul consideră că avionul rusesc a fost distrus în spaţiul Siriei, după ce a pătruns pentru scurt timp în Turcia.

Armata turcă a făcut publice miercuri înregistrările avertismentelor adresate piloţilor avionului rusesc, înainte ca acesta să fie doborât, susţine Agerpres.

“Aici aviaţia militară turcă. Vă apropiaţi de spaţiul aerian al Turciei. Schimbaţi imediat cursul spre sud”, se aude în engleză într-una dintre înregistrări.

Totuşi, unul dintre cei doi piloţi ruşi care a supravieţuit doborârii avionului a declarat televiziunii de stat ruseşti că avionul său nu a primit niciun fel de avertisment şi că nu a încălcat spaţiul aerian turcesc.

Pilotul a fost salvat miercuri de forţele speciale siriene, în colaborare cu luptători ai mişcării libaneze Hezbollah. Colegul său de cabină a fost ucis de rebelii turkmeni din regiune, după ce ambii piloţi s-au paraşutat din avionul lovit pentru a scăpa cu viaţă.

“Unul [dintre piloţi] a fost rănit când s-a paraşutat şi a fost ucis după ce a ajuns la sol într-o manieră sălbatică de către jihadiştii din zonă, pe când celălalt [pilot] a reuşit să scape şi, conform ultimelor informaţii, a fost salvat de armata siriană şi transportat înapoi la baza aeriană rusă [din Siria]”, a declarat miercuri ambasadorul Alexandr Orlov pentru postul de radio Europe 1.

Rusia desfăşoară o campanie de lovituri aeriene împotriva Statului Islamic din 30 septembrie, dar SUA şi aliaţii, care desfăşoară o campanie paralelă şi separată de lovituri aeriene împotriva aceluiaşi grup militant, au declarat că operaţiunile militare ale ruşilor au vizat în principal poziţii ale rebelilor moderaţi care se opun regimului lui Assad şi sunt susţinuţi de Occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe