Al doilea pilot rus salvat de armata siriană. Moscova desfăşoară sisteme S-400 în Siria

Armata siriană l-a recuperat pe unul dintre cei doi piloţi ai avionului rusesc doborât marţi de Turcia. Moscova a declarat că va trimite în Siria sistemul său de apărare aeriană S-400 ca răspuns la acţiunea Turciei.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Ambasadorul rus în Franţa a confirmat faptul că pilotul a fost salvat miercuri.

“Unul [dintre piloţi] a fost rănit când s-a paraşutat şi a fost ucis după ce a ajuns la sol într-o manieră sălbatică de către jihadiştii din zonă, pe când celălalt [pilot] a reuşit să scape şi, conform ultimelor informaţii, a fost salvat de armata siriană şi transportat înapoi la baza aeriană rusă [din Siria]”, a declarat ambasadorul Alexandr Orlov pentru postul de radio Europe 1.

Înregistrările video publicate ieri de rebeli îl arată pe primul pilot mort şi plin de sânge. Rebelii au declarat că au deschis focul asupra pilotului care se paraşutase, dar nu a fost clar imediat dacă acesta a fost ucis în timp ce se afla în aer sau după ce a aterizat.

Pilotul a aterizat într-o zonă controlată de rebelii turkmeni (susţinuţi de Ankara), de Frontul al-Nusra (afiliat la mişcarea Al-Qaeda), de mici grupuri ale Armatei Siriene Libere şi de alte facţiuni jihadiste.

Mai mult, un alt soldat rus a fost ucis atunci când un elicopter trimis pentru ca-i salva pe celalţi doi piloţi a fost atacat, de asemenea, de rebeli.

Un material video, publicat de rebeli pe YouTube şi care nu a putut fi verificat, surprinde cel puţin aparent momentul în care luptătorii rebeli aruncă în aer, cu o rachetă antitanc TOW, un elicopter rusesc doborât. SUA, Turcia, Arabia Saudită şi Qatar au furnizat rebelilor rachete TOW.

Controversă asupra avionului de luptă

În regiunea montană de-a lungul graniţei turco-siriene au avut loc recent atacuri desfăşurate de ruşi şi de regimul sirian, forţând Turcia să protesteze împotriva atacării “fraţilor” lor etnici turkmeni pe care i-a susţinut timp de ani de zile în timpul conflictului sirian.

Doborârea avionului rusesc a amplificat tensiunile geopolitice din regiune, punând în pericol cooperarea fragilă dintre Occident şi Rusia împotriva grupului Statul Islamic şi discuţiile dintre cele două tabere cu privire la o eventuală tranziţie politică în Siria.

Turcia şi-a apărat dreptul de a-şi proteja spaţiul aerian chiar dacă a fost criticată şi i s-a sugerat că ar fi putut să manifeste mai multă discreţie. Spaţiul aerian turcesc este încălcat de zeci de ori într-un an – în principal de către Grecia şi Israel – dar noile reguli de luptă stabilite în urmă cu câţiva ani de-a lungul graniţei siriene permit piloţilor să tragă asupra avioanelor de luptă care pătrund în spaţiul aerian turcesc.

Rusia susţine că avionul său a fost doborât deasupra spaţiului aerian sirian, adăugând că s-a prăbuşit la 4 km în interiorul graniţei siriene.

În plus, Moscova a contestat afirmaţia Ankarei că piloţii săi au avertizat avionul rusesc de 10 ori într-un interval de 5 minute, înainte ca acesta să pătrundă în spaţiul aerian al Turciei pentru doar 17 secunde.

Un oficial american a declarat marţi pentru agenţia de ştiri Reuters că Washingtonul consideră că avionul rusesc a fost distrus în spaţiul Siriei, după ce a pătruns pentru scurt timp în Turcia.

Rusia nu va purta un război cu Turcia

În timp ce au susţinut dreptul Turciei de a-şi proteja graniţele, NATO, SUA şi UE au cerut acesteia să manifeste mai multă discreţie şi au făcut apel Moscovei şi Ankarei să detensioneze situaţia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a descris incidentul ca un “cuţit înfipt în spate” şi a promis că vor exista “consecinţe serioase”.

Ca răspuns la acţiunea Turciei, Moscova a ordonat crucişătorului său cu rachete ghidate Moskva să staţioneze în apropierea portului sirian Latakia şi a cerut ca avioanele de luptă să însoţească bombardierele ruseşti în viitoarele lor misiuni. Mai mult, armata rusă a declarat miercuri că a desfăşurat sisteme de apărare antirachetă S-400 în Siria.

Cu toate acestea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susţinut miercuri că Rusia nu va purta un război cu Turcia.

“Nu intenţionăm să purtăm război cu Turcia. Relaţiile noastre cu poporul turc nu s-au schimbat. Noi avem probleme cu acţiunile actualei conduceri a Turciei”, conform agenţiei de ştiri RIA Novosti, care a citat o declaraţie de presă făcută de Lavrov.

“Avem serioase îndoieli că a fost un act neintenţionat. Seamănă că o acţiune planificată”, a mai adăugat Lavrov, care ar fi trebuit să viziteze oficial Turcia în cursul zilei de astăzi. Totuşi, după incidentul de ieri, el a anunţat anularea vizitei.

Luând cuvântul miercuri în Istanbul, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia ar dori să evite o tensionare suplimentară a relaţiilor cu Rusia, adăugând că nu a făcut altceva decât să îşi apere dreptul de a-şi proteja graniţele şi de a-i proteja pe etnicii turkmeni.

“Nu avem nicio intenţie să amplificăm acest incident. Doar ne apărăm propria securitate şi apărăm drepturile fraţilor noştri”, a declarat Erdogan, făcând referire la turkmeni.