Turcia acuză Rusia că este implicată într-un comerţ ilegal cu petrolul Statului Islamic

Turcia a declarat că Rusia se află în spatele comerţului ilegal cu petrol provenit din teritoriile ocupate de Statul Islamic în Irak. În schimb, Moscova a publicat recent imagini de satelit pentru a dezvălui implicarea turcilor în acest comerţ ilegal.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Joi, în timpul unui discurs televizat în Ankara, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut că ţara sa are dovezi potrivit cărora Moscova s-a implicat în tranzacţii cu petrol cu Statul Islamic în Siria, avertizând: „Vom dezvălui lumii acest lucru”.

„În ultimele zile a luat naştere o modă promovată de Rusia. De fapt, nici Rusia nu crede acest lucru”, a declarat Erdogan, adăugând că Moscova trebuie să „dovedească faptul că Republica turcă cumpără petrol de la Statul Islamic – altfel este o calomnie”.

Remarcile lui Erdogan au avut loc la o zi după ce viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov a declarat că Moscova se află în posesia unor dovezi care dezvăluie complicitatea preşedintelui turc şi a familiei sale în contrabanda cu petrol provenit din teritorii ocupate de Statul Islamic în Siria şi Irak.

„Turcia este principalul consumator al petrolului furat de la proprietarii de drept, Siria şi Irak. Conform informaţiilor pe care le-am primit, conducerea politică a ţării – preşedintele Erdogan şi familia sa – este implicată în această afacere criminală”, a declarat Antonov, citând imagini de satelit care arată, cel puţin aparent, coloane de cisterne în timp ce sunt încărcate cu petrol la instalaţii controlate de Statul Islamic, înainte ca acestea să pătrundă în Turcia vecină.

Preşedintele turc a descris comentariile lui Antonov ca fiind “imorale”, susţinând că va demisiona dacă Moscova va putea dovedi acuzaţiile.

Turcia şi Rusia se află într-o dispută tot mai aprinsă după ce forţele turceşti au doborât în 24 noiembrie un bombardier Su-24 rusesc deasupra Siriei. Turcia susţine că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian, în timp ce Rusia neagă acest lucru şi insistă că avionul său se afla în interiorul Siriei când a fost distrus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Turcia va regreta “mai mult decât o dată” faptul că a doborât avionul rusesc, adăugând că Moscova nu va ignora “ajutorul acordat teroriştilor” de către Ankara.

În plus, general-locotenentul Serghei Rudskoi, purtător de cuvânt al Şefului de Stat Major al Rusiei, a declarat miercuri că actuala campanie a Moscovei împotriva Statului Islamic a vizat infrastructura petrolieră a grupului jihadist şi a redus semnificativ profiturile militanţilor.

Moscova şi-a început campania aeriană din Siria în 30 septembrie, susţinând că urmăreşte doar să sprijine regimul preşedintelui Bashar al-Assad în lupta sa împotriva Statului Islamic şi împotriva altor grupuri pe care acesta le numeşte teroriste.

Dar SUA şi aliaţii săi, care desfăşoară o campanie separată de bombardare împotriva Statului Islamic, susţin că Moscova atacă în principal ţinte care aparţin unor grupuri de luptători moderaţi care se opun regimului Assad.

Războiul civil din Siria a început în 2011 ca o revoltă populară împotriva guvernului Assad, dar ulterior s-a transformat într-un conflict între mai multe tabere care a implicat armata guvernamentală, forţele opoziţiei, militanţii Statului Islamic, luptători kurzi şi alte grupuri rebele. După mai mult de 4 ani de lupte şi vărsare de sânge, peste 250.000 de oameni au murit şi milioane de persoane au fost forţate să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte zone din ţară sau în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe