Rusia lansează un război electronic în Siria în condiţiile amplificării tensiunilor regionale

Rusia se pregăteşte să înceapă un război electronic în Siria prin instalarea unor sisteme de bruiaj, cu scopul de a preveni un incident similar precum doborârea de către armata turcă a unui avion de luptă rusesc deasupra Siriei.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria. (Captură Foto)

Moscova plănuieşte să desfăşoare în Siria sisteme electronice de bruiaj precum şi un sistem de rachete foarte avansat, capabil să doboare avioane de luptă de la sol.

Noile măsuri ale Kremlinului în regiune sunt luate după ce forţele sale au început să sufere pierderi în cadrul campaniei desfăşurate de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad împotriva militanţilor jihadişti din Statul Islamic şi împotriva altor grupuri rebele care se opun Damascului.

Forţele turceşti au doborât marţi un avion de luptă rusesc Su-24, susţinând că acesta a pătruns în spaţiul aerian al Turciei în timp ce desfăşura lovituri împotriva forţelor jihadiste din Siria.

Incidentul a amplificat tensiunile dintre Rusia şi Turcia, iar preşedintele rus Vladimir Putin a descris atacul ca un pumnal “înfipt în spatele [ţării sale] de către complici ai terorismului”.

General-locotenentul rus Evgheni Buzhinski, răspunzând la incident, a dezvăluit faptul că Rusia va începe să folosească sisteme de bruiaj electronic care sunt instalate atât la sol cât şi pe avioane speciale. Aceste arme defensive urmăresc să oprească un atac similar în viitor.

“Cu privire la posibilul impact al acestui incident asupra evoluţiei viitoare a operaţiunii [noastre] în Siria, cred că de acum înainte piloţii noştri vor fi mai atenţi şi, dacă turcii continuă să se comporte în această manieră, atunci Rusia va trebui să recurgă la bruiaj electronic şi alte echipamente de război, inclusiv avioane speciale cu echipamente speciale la bord, pentru a ne proteja piloţii să nu fie loviţi de rachete”, a declarat Buzhinski, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Folosirea acestor arme de bruiaj electronic va deruta radarele şi sistemele de arme ale turcilor, împiedicându-i să desfăşoare un alt atac asupra avioanelor ruseşti.

În plus, instrumentele de bruiaj electronic vor permite Rusiei să verifice exact unde şi cum a fost doborât bombardierul, excluzând orice posibilă discrepanţă în privinţa problemei, a mai susţinut Buzhinski.

Autorităţile turceşti susţin că au avertizat în mai multe rânduri avionul de luptă rusesc să părăsească spaţiul aerian al Turciei înainte să îl doboare cu ajutorul unei rachete aer-aer.

Implementarea acestor sisteme de bruiaj are loc, de asemenea, în contextul unor rapoarte similare care susţin că Moscova se pregăteşte să instaleze un sistem de apărare antirachetă avansat la o bază aeriană importantă din Siria.

Sistemul de rachete S-400 va fi plasat la baza aeriană Hmeymim, conform ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu.

S-400, cea mai recentă versiune a sistemului avansat rusesc de rachete sol-aer, va proteja trupele ruseşti staţionate la acea bază, a mai precizat Şoigu.

Conform rapoartelor preşedintele rus Vladimir Putin susţine această decizie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe