Irimescu: oficiali europeni erau şocaţi ce gust au fructele noastre, dar am ajuns să mâncăm din import

Accesul la fonduri europene în sectorul pomicol este aproape de zero, a declarat ministrul Agriculturii, deplângând faptul că de unde acum câţiva ani oficialii europeni plecau din România cu lădiţe de fructe şi legume la ei, încântaţi de gust, acum am ajuns să mâncăm noi din import.
Ana Ion
14.07.2016

alte articole

Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
14.07.2016

Prezent la o întâlnire cu fermierii suceveni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat că de unde înainte oficiali ai Comisiei Europene care veneau în România plecau "cu lădiţe de fructe şi legume, încântaţi de gustul produselor", acum s-a ajuns ca România să importe astfel de alimente, relatează Mediafax.

"Îmi amintesc cum oficiali ai Comisiei Europene, de câte ori veneau în România, plecau cu lădiţe de fructe şi legume pentru calitatea extraordinară şi mulţi erau şocaţi de ce gust pot să aibă fructele noastre, dar uitaţi că am ajuns să mâncăm din import în loc să producem noi”, a declarat ministrul Agriculturii.

Irimescu a mai ţinut să sublinieze că în sectorul pomicol, pe subprogramul pomicol, accesul la fonduri este "aproape de zero" şi a precizat că modul în care s-a elaborat măsura nu a permis utilizarea banilor în cadrul acestui subprogram.
Ministrul a reamintit ca Cioloş, în calitate de fostul comisar pe Agricultură a ţinut foarte mult la acest subprogram pentru că România, care era un mare producător de fructe, a devenit importator de fructe şi a adăugat că va trebui să fie revizuită politica în ceea ce priveşte măsura pentru pomicultură, întrucât condiţiile impuse în prezent nu le permit celor interesaţi să acceseze fonduri.

De asemenea, Irimescu a amintit că există fonduri europene care se acordă prin organizaţii de producători în sectorul vinului şi al legumelor şi fructelor şi le-a cerut fermierilor suceveni să se asocieze.

"Dacă nu avem organizaţii de producători, şi nu avem, pierdem sume foarte mari”, a declarat ministrul, precizând că anual, Bruxelles-ul alocă, separat de bugetul repartizat statelor membre, sute de milioane de euro ţărilor care au astfel de organizaţii.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor