Ministrul Agriculturii sacrificat. Moţiunea PSD-ALDE a trecut, liberalii rimează în sentimente cu PSD

Ministrul Agriculturii ar trebui să plece, dacă a fost votată moţiunea împotriva lui, susţine Gorghiu. Agricultorii nu-i găsesc însă musai o vină lui Irimescu şi nu vor instabilitate la minister.
Loredana Diacu
08.06.2016

alte articole

Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
08.06.2016

Camera Deputaţilor a adotat miercuri, cu 189 voturi ''pentru'', 11 ''împotrivă'' şi 86 abţineri, moţiunea simplă depusă de PSD şi ALDE, împotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. La scurtă vreme după vot, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a susţinut că ”este cazul” ca Irimescu să fie schimbat câtă vreme moţiunea a fost aprobată, relatează Realitatea TV.

”În general, atunci când trece o moţiune, cu tot sprijinul pe care-l dau Guvernului, e cazul să fie schimbat ministrul, evident”, a declarat Gorghiu după adoptarea moţiunii "Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă."

Merită reamintit că Gorghiu se poziţionează în favoarea plecării lui Irimescu la doar o zi după ce mii de crescători de animale şi agricultori au protestat în faţa Parlamentului, nemulţumiţi că nu şi-au încasat subvenţiile şi că adoptarea legii hipermarketurilor a fost tergiversată în Parlament (pentru a fi adoptată astăzi, la o zi după protest).

Printre mesajele afişate ieri de protestatari, se putea vedea şi următorul: "În agricultură, corectitudinea aduce moţiune de cenzură. Dragnea, jos laba de pe agricultură."

Amintim că Achim Irimescu este ministrul care a admis că România este piaţă de desfacere pentru multe produse neconforme din import, precum peşte cu viermi intestinali, carne veche de zeci de ani, ceea ce i-a adus aprecierea producătorilor români şi critici din partea unor politicieni.

Ce părere au agricultorii

Pe de alta parte, agricultorii, cei în beneficiul cărora ar trebui (teoretic) să fie această schimbare nu se declară fani ai schimbării lui Irimescu, care, venit de curând la minister, a încercat să rezolve din mers numeroasele probleleme cu care se confruntă agricultura şi zootehnia.

Contactat de Epoch Times, preşedintele Federaţie Naţionale, Pro Agro, Emil Dumitru a declarat că înlăturarea lui Irimescu nu este motiv de bucurie, ci dimpotrivă, căci poate generea instabilitate la nivel de Minister.

"Este un vot pe care nu îl comentez sub nicio formă, ăsta e modul în care politicul îşi exprimă o nemulţumire, nu vreau să intrăm într-o zonă de comentarii politice, care nu este atributul unei federaţii de fermieri. Dar, dincolo de votul politic dat pe moţiune vă pot spune că eu, ca fermier am fost nemulţumit de ritmul de plată a subvenţiilor, a fost unul destul de încet dar trebuie să vedem şi cauza. Nu vreau să găsesc vinovaţi, rolul nostru e de a susţine interesele fermierilor.

În momentul de faţă se fac plăţi către fermieri, se primesc depuneri de cereri unice pe suprafaţă. O schimbare a unui ministru astăzi înseamnă instabilitate la nivelul managementului Ministerului Agriculturii. Dacă îi întrebaţi pe fermieri nu cred că îşi doreşte cineva instabilitate", a declarat Emil Dumitru, preşedintele federaţiei Pro Agro, pentru Epoch Times.

"Cred că este inoportună schimbarea unui ministru în condiţia în care România mai are de plată 500 de milioane de euro din plăţile directe pe suprafaţă, are lansat noul program de dezvoltare rurală şi măsuri care trebuiesc lansate şi ar fi o greşeală să creăm instabilitate la nivel de Minister. Nu înţeleg de ce nu s-a aşteptat să se facă un bilanţ după 30 de iunie, dar probabil politicul calculează voturi şi NU nişte obiective strategice pe care România trebuie să le aibă. (...). Eu îmi doresc să îi văd pe politicieni aşezându-se la masă pe o strategie de dezvoltare a agriculturii, discutând ce se poate face pentru criza laptelui, criza cărnii de porc, preţul cerealelor în bazinul Mării Negre şi mai puţin pe chestiuni de schimbare de oameni.'', a mai afirmat Emil Dumitru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor