Statele Unite doresc ca Ucraina să organizeze alegeri în urma unei potenţiale încetări a focului, spune emisarul lui Trump
Statele Unite doresc ca Ucraina să organizeze alegeri, posibil până la sfârşitul anului, mai ales dacă Kievul poate conveni asupra unui armistiţiu cu Rusia în următoarele luni, a declarat, pentru Reuters, trimisul special al preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg.
În cadrul unui interviu, Kellogg a menţionat că alegerile prezidenţiale şi parlamentare ucrainene, suspendate în timpul războiului cu Rusia, "trebuie să aibă loc".
"Cele mai multe naţiuni democratice au alegeri în perioada lor de război. Cred că este important să facă acest lucru", a continuat el. "Cred că este bine pentru democraţie. Aceasta este frumuseţea unei democraţii solide, ai mai mult de o persoană care poate candida".
Trump şi Kellogg au declarat amândoi că lucrează la un plan de negociere a unui acord în primele câteva luni ale noii administraţii pentru a pune capăt războiului care a izbucnit odată cu invazia rusă la scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022.
Ei au oferit puţine detalii cu privire la strategia lor de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial şi nici când ar putea dezvălui un astfel de plan.
Planul Trump este încă în evoluţie şi nu au fost luate decizii politice, dar Kellogg şi alţi oficiali de la Casa Albă au discutat în ultimele zile despre presarea Ucrainei să accepte alegeri ca parte a unui armistiţiu iniţial cu Rusia, au declarat două persoane care au cunoştinţă de aceste conversaţii şi un fost oficial american informat cu privire la propunerea de alegeri.
Oficialii Trump dezbat, de asemenea, dacă să facă presiuni pentru o încetare a focului iniţială înainte de a încerca să negocieze un acord permanent, au declarat cele două persoane familiarizate cu discuţiile administraţiei Trump. În cazul în care ar avea loc alegeri prezidenţiale în Ucraina, câştigătorul ar putea fi responsabil pentru negocierea unui pact pe termen mai lung cu Moscova, au mai spus persoanele, care au cerut anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile de politică şi securitate.
Nu este clar cum ar fi primită la Kiev o astfel de propunere a lui Trump. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar putea organiza alegeri în acest an dacă luptele se încheie şi dacă există garanţii de securitate puternice pentru a descuraja Rusia să reia ostilităţile.
Un consilier superior de la Kiev şi o sursă guvernamentală ucraineană au declarat că administraţia Trump nu a solicitat încă în mod oficial Ucrainei să organizeze alegeri prezidenţiale până la sfârşitul anului.
Crearea unei capcane
Mandatul de cinci ani al lui Zelenski ar fi trebuit să se încheie în 2024, însă alegerile prezidenţiale şi parlamentare nu pot fi organizate în timpul legii marţiale, impusă de Ucraina în februarie 2022.
Washingtonul a ridicat problema alegerilor cu funcţionari de rang înalt din biroul lui Zelenski în 2023 şi 2024 în timpul administraţiei Biden, au declarat doi foşti funcţionari americani de rang înalt.
Oficialii Departamentului de Stat şi ai Casei Albe le-au spus omologilor lor ucraineni că alegerile sunt esenţiale pentru menţinerea normelor internaţionale şi democratice.
Oficialii de la Kiev au respins posibilitatea alegerile în discuţiile cu Washingtonul din ultimele luni, spunându-le reprezentanţilor lui Biden că organizarea de scrutine într-un moment atât de volatil în istoria Ucrainei ar diviza liderii ucraineni şi ar putea invita la campanii de influenţă ruseşti, au declarat cei doi foşti oficiali americani.
Întrebat despre afirmaţiile făcute de sursele mai sus menţionate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Nu avem această informaţie".
Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a fost citat de agenţia de presă Interfax pe 27 ianuarie, afirmând că contactele directe dintre Moscova şi administraţia Trump nu erau încă în desfăşurare. Ministerul rus de Externe afirmă că încă aşteaptă ca SUA să aprobe noua sa alegere ca ambasador al Moscovei la Washington, un post neocupat în prezent.
Putin a declarat public că nu crede că Zelenski este un lider legitim în absenţa unui mandat electoral reînnoit şi că preşedintele ucrainean nu are dreptul legal de a semna documente obligatorii legate de un potenţial acord de pace.
Cu toate acestea, potrivit liderului rus, Zelenski ar putea lua parte la negocieri între timp, dar trebuie mai întâi să revoce un decret din 2022 pe care l-a semnat şi care interzice discuţiile cu Rusia atât timp cât Putin este la conducere.
Sursa guvernamentală ucraineană a declarat că Putin foloseşte problema alegerilor ca o scuză falsă pentru a întrerupe viitoarele negocieri.
"(El) întinde o capcană, susţinând că, dacă Ucraina nu organizează alegeri, poate ignora ulterior orice acorduri", a menţionat sursa.
Oferta Rusiei
Legislaţia ucraineană interzice în mod explicit organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare sub legea marţială.
Fostul oficial occidental şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la insistenţa SUA de organizare de alegeri, afirmând că ridicarea legii marţiale ar putea permite soldaţilor mobilizaţi să părăsească armata, să declanşeze un exod de valută forte şi să determine un număr mare de bărbaţi cu vârstă de încorporare să "fugă la graniţă".
De asemenea, sursa a declarat că aceasta ar putea declanşa instabilitatea politică, din cauză că ar dilua puterea şi influenţa lui Zelenski, alimentând cursa potenţialilor contestatari.
Dacă Trump îl presează pe Zelenski să fie de acord cu alegerile, Washingtonul ar face jocul recentelor declaraţii ale lui Putin care pun la îndoială legitimitatea liderului ucrainean, a declarat fostul oficial occidental.
"Trump reacţionează, în opinia mea, la ... feedback-ul Rusiei", a declarat oficialul. "Rusia vrea să vadă sfârşitul lui Zelenski".
Unii foşti oficiali americani spun că sunt sceptici că se poate ajunge la un acord de pace în lunile următoare sau că alegerile vor avea loc în Ucraina în 2025, în special pentru că ambele părţi par să fie în dezacord cu privire la modul de a începe negocierile oficiale.
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că Putin este deschis la discuţii fără condiţii prealabile.
Dar William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, a declarat că Putin nu a arătat nicio disponibilitate pentru negocieri serioase.
Zelenski solicită garanţii de securitate americane şi europene ca parte a oricărui acord, inclusiv desfăşurarea unei forţe militare străine pe linia frontului pentru a se asigura că Rusia respectă orice armistiţiu.