Iranul anunţă o extindere a îmbogăţirii nucleare după ce a fost criticat de AIEA pentru "lipsă de cooperare"
În cadrul unei consultări având ca rezultat 19 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 12 abţineri, AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) a fost de acord să critice Iranul pentru "lipsă de cooperare". Potrivit AntiWar.com, votul a fost impulsionat de SUA, Regatul Unit şi aliaţii lor, în timp ce Rusia, China şi Burkina Faso au votat împotriva rezoluţiei.
Momentul deciziei a fost deosebit de nefericit, venind la doar câteva zile după vizita în Iran a şefului AIEA, Rafael Grossi, în cadrul căreia Iranul a fost de acord cu măsuri menite să împiedice creşterea stocului său de uraniu puternic îmbogăţit. Iranul a promis, de asemenea, să se asigure că nivelurile sale de îmbogăţire cele mai ridicate rămân la 60% sau sub acest prag, care este sub nivelul de 90% necesar pentru fabricarea armelor.
Aceste progrese au ridicat speranţe printre oficialii implicaţi în eforturile de monitorizare. Totuşi, iniţiativa SUA de a critica Iranul subliniază că niciun pas făcut de Iran nu este suficient pentru a-i satisface. Deranjat de această decizie a AIEA, Iranul a promis să răspundă.
Un comunicat comun al Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului şi al Ministerului de Externe al ţării a anunţat că vor lua noi măsuri, inclusiv punerea în funcţiune a unor centrifuge mai noi şi mai avansate. Astfel de măsuri ar fi, desigur, reversibile, dacă comunitatea internaţională ar fi mai dispusă să negocieze şi să respecte acordul nuclear existent P5+1.
Totuşi, acest lucru pare puţin probabil pe termen scurt. Deşi acordul P5+1 este nominal încă în vigoare, SUA s-au retras din el în 2018, după critici repetate ale fostului preşedinte Donald Trump. Cum revenirea lui Trump la preşedinţie este iminentă, este puţin probabil ca administraţia să fie mai dispusă să încheie un acord decât a fost ultima dată.
Iranul încearcă să asigure că noile măsuri sunt legate exclusiv de îmbogăţirea uraniului, care rămâne sub nivelul de material fisionabil utilizabil în arme. Comunicatul emis a asigurat, de asemenea, că Iranul va continua să colaboreze cu AIEA în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă şi cooperarea tehnică, aşa cum a fost convenit anterior.
În cele din urmă, criticile AIEA sunt mai puţin despre ceea ce face Iranul şi mai mult despre perpetuarea naraţiunii „ameninţării nucleare iraniene”.
Acesta este al doilea vot de acest fel al AIEA în acest an, în ciuda faptului că politica sau acţiunile Iranului nu s-au schimbat în mod semnificativ.
Comunitatea de informaţii a SUA a confirmat în repetate rânduri că Iranul nu a decis să fabrice o armă nucleară. Totuşi, pare că fiecare cutremur din Iran determină speculaţii din partea „şoimilor” conform cărora ar fi avut loc o detonare secretă, iar amplificarea temerilor continuă.