Rusia a promis un răspuns "tangibil" în cazul folosirii rachetelor americane împotriva teritoriului său

Vladimir Putin (Getty Images)
Redacţia
21.11.2024

Rusia afirmă că utilizarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune de către Ucraina va duce la un răspuns „adecvat şi tangibil”, potrivit BBC.

Un astfel de atac în interiorul teritoriului Rusiei „ar reprezenta implicarea directă a Statelor Unite şi a sateliţilor săi în ostilităţile împotriva Rusiei”, se arată într-o declaraţie a Ministerului de Externe.

Preşedintele Joe Biden a aprobat utilizarea rachetelor asupra unor ţinte din Rusia, o schimbare majoră a politicii SUA - cu două luni înainte de a părăsi Casa Albă.

Nu este clar dacă succesorul său, preşedintele ales Donald Trump, a fost consultat sau dacă acesta va respecta decizia, după ce a promis să pună capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Ucraina a avut ATACMS (Army Tactical Missile System) americane cu o rază de acţiune de 300 km - precum şi rachete Storm Shadow franceze şi britanice cu o rază de acţiune similară - însă aliaţii occidentali au interzis Kievului le folosească pentru a lovi teritoriul Rusiei.

Decizia lui Biden de a ridica această condiţie a fost un moment important în război, care durează deja de 1.000 de zile.

Rusia a lansat o invazie la scară largă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Moscova a intensificat acum atacurile asupra infrastructurii ucrainene, în timp ce părţile par să fi ajuns la un impas pe câmpul de luptă.

Decizia SUA urmează, de asemenea, după ce în regiunea Kursk din vestul Rusiei - unde forţele ucrainene au capturat şi se menţin pe o mică bucată de teritoriu - au ajuns peste 10.000 de soldaţi din Coreea de Nord pentru a ajuta forţele ruse.

Potrivit unor rapoarte neconfirmate, Coreea de Nord ar putea trimite până la 100.000 de soldaţi, pe lângă artilerie şi alte arme către aliatul său.

Aprobarea de către Biden a rachetelor cu rază lungă de acţiune - care ar putea fi urmată de autorizaţii similare din partea Regatului Unit şi a Franţei - este văzută în Occident ca o modalitate de a-i semnala liderului rus că nu poate câştiga militar războiul din Ucraina.

Putin nu a comentat cele mai recente măsuri. În septembrie, liderul rus a declarat că utilizarea unor astfel de rachete de către Ucraina ar reprezenta „participarea directă” a ţărilor NATO la război.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că SUA „toarnă gaz pe foc”.

Dar Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională al SUA, a declarat că Washingtonul le-a transmis „clar ruşilor că vom răspunde” - atât la prezenţa forţelor nord-coreene, cât şi la „escaladarea majoră” a atacurilor aeriene ruseşti asupra infrastructurii din Ucraina.

La sfârşitul săptămânii au avut loc atacuri intense ale Rusiei împotriva reţelei de electricitate a Ucrainei, provocând pene de curent pe scară largă. Mai multe persoane au fost ucise sau rănite.

Luni, un atac al trupelor ruse asupra oraşului Odesa a ucis alte 10 persoane şi a rănit aproape 50.

Donald Trump nu a reacţionat până acum la decizia lui Biden. El a obţinut victoria la 5 noiembrie şi va reveni la Casa Albă la 20 ianuarie.

Trump a promis să pună capăt implicării SUA în războaie externe şi să folosească banii contribuabililor pentru a îmbunătăţi viaţa americanilor.

El a declarat, de asemenea, că va pune capăt războiului din Ucraina în termen de 24 de ore, dar nu a dat detalii despre modul în care o va face.

Zelenski a declarat recent că se aşteaptă ca Trump să exercite presiuni asupra Ucrainei şi Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace în cursul anului următor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor