Iohannis: "Sancţiunile Uniunii Europene pentru Rusia trebuie menţinute"
alte articole
Preşedintele Iohannis l-a primit, marţi, la Cotroceni, pe omologul său italian, Sergio Mattarella, discuţiile vizând atât necesitatea continuării eforturilor comune de sprijinire a comunităţii româneşti din Italia şi de creştere a participării românilor la viaţa socială, cât şi situaţia geopolitică, în lumina apropiatului summit NATO de la Varşovia.
În acest contex, şeful statului a precizat că România pledează pentru o prezenţă a NATO "robustă, de descurajare" pe flancul estic al Alianţei, ca răspuns la acţiunile Rusiei.
"Am avut astăzi, cu omologul meu, convorbiri consistente, în spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent între România şi Italia şi al relaţiei cu totul speciale pe care ţările noastre o împărtăşesc. Vorbim despre o relaţie marcată de prezenţa unei comunităţi româneşti foarte importante în Italia şi a unei însemnate comunităţi italiene, în cea mai mare parte comunitate de afaceri, în România, care se adaugă minorităţii italiene istorice din ţara noastră. (...)
Din această perspectivă, în cadrul convorbirilor am subliniat necesitatea continuării eforturilor comune de sprijinire a comunităţii româneşti din Italia şi de creştere a participării românilor la viaţa socială, dar şi politică din Peninsulă", a declarat Iohannis, în cadrul conferinţei comune de presă cu Sergio Mattarella.
Conform lui Iohannis, în cursul discuţiilor cu omologul său, s-a convenit că un obiectiv comun prioritar este aducerea cooperării economice între România şi Italia la un nou nivel.
"Schimburile comerciale au atins deja, la sfârşitul anului 2015, o valoare record de peste 13 miliarde euro, Italia fiind al doilea partener comercial al României."
Şeful statului a mai precizat că discuţiile au vizat şi temele actuale de pe agenda europeană şi internaţională.
"Vă asigur că există o mare similitudine a poziţiilor noastre privind o serie de teme centrale. Astfel, am discutat despre viziunile României şi Italiei în privinţa continuării construcţiei şi integrării europene. Statele noastre sunt profund interesate într-o consolidare a proiectului nostru european, pentru asigurarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor noştri. Am avut un schimb de opinii extrem de interesant legat de dezvoltarea relaţiilor Uniunii cu vecinătatea sa şi, atât Preşedintele Mattarella, cât şi eu, suntem de acord în privinţa caracterului complementar al dimensiunilor sudică şi estică", a declarat Iohannis.
Preşedintele a subliniat că în cadrul discuţiilor cu Mattarella a reiterat sprijinul României pentru viitorul european al Republicii Moldova şi pentru continuarea procesului de reformă în spirit european iar omologul italian a considerat necesară acordarea unui sprijin activ din partea Uniunii Europene în aceeaşi direcţie.
"Am discutat şi despre situaţia din Ucraina şi am reamintit poziţia României, potrivit căreia sancţiunile Uniunii Europene pentru Rusia trebuie menţinute până la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk", a menţionat Iohannis.
Şeful statului a mai declarat că în perspectiva Summitului NATO de la Varşovia, a prezentat "argumentele consistente ale părţii române în sensul asigurării unei prezenţe a NATO robuste, de descurajare, poziţionată în mod proporţional pe întregul flanc estic al Alianţei, ca răspuns la acţiunile Rusiei care au dus la deteriorarea echilibrului de securitate în zona Mării Negre."
Discuţiile au vizat şi provocarea migraţiei, context în care şeful statului a susţinut importanţa prezervării funcţionalităţii Spaţiului Schengen şi a reiterat interesul României pentru aderarea la Schengen, care va contribui considerabil la consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.