Ţările baltice şi Polonia cer consolidarea prezenţei militare a NATO pe teritoriile lor pentru a descuraja Rusia
alte articole
Miniştrii NATO sunt pregătiţi să cadă de acord în ceea ce priveşte desfăşurarea unui nou contingent de 4.000 de soldaţi în ţările baltice şi Polonia în cadrul unui summit ce va avea loc marţi şi miercuri în Bruxelles.
Contingentul, a cărui amplasare va fi aprobată la un summit NATO în luna iunie în Varşovia, va fi condus de SUA, Germania, Marea Britanie şi posibil Canada.
După ce va fi luată decizia, Marea Britanie urmează să trimită soldaţi în Estonia, Germania în Lituania, SUA în Letonia şi probabil Canada în Polonia.
Miniştrii apărării din ţările baltice şi Polonia susţin, totuşi, că măsura va fi suficientă pentru a descuraja Rusia să acţioneze”.
“Trebuie să oprim posibila agresiune aeriană”, a declarat ministrul lituanian al apărării Juozas Olekas.
Ţara sa, a declarat Olekas, discută despre crearea unui sistem regional de apărare aeriană de rază medie împreună cu letonii, estonii şi polonezii.
Ei doresc interceptori de rachete de rază medie de la compania norvegiană Kongsberg Gruppen şi de la contractorul american Raytheon.
Ţările baltice s-au bazat până acum pe avioanele aliaţilor NATO pentru a patrula în spaţiile lor aeriene. Patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon britanice şi patru avioane de luptă F-16 portugheze desfăşoară în prezent această misiune aeriană.
Totuşi, oficialii din ţările baltice şi Polonia susţin că este necesar de mai mult pentru asigurarea apărării aeriene.
Rusia, la rândul său, este îngrijorată de prezenţa mărită a trupelor NATO în apropierea graniţelor sale şi a promis că va răspunde în mod corespunzător la toate ameninţările reprezentate de alianţa militară vestică.
Ambasadorul rus la NATO Alexander Gruşko a declarat săptămâna trecută că planul NATO pentru desfăşurarea de trupe suplimentare în Polonia şi statele baltice “schimbă situaţia regională în sfera securităţii din punct de vedere calitativ”.
O astfel de mişcare, a precizat el, “va necesita cu siguranţă nu numai un răspuns politic, ci şi precauţii militare corespunzătoare”.
NATO şi-a intensificat comasarea militară în apropierea graniţelor Rusiei după ce a suspendat toate legăturile cu Moscova în aprilie 2014, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către ruşi şi a implicării acestora în conflictul separatist din estul Ucrainei.