PACT: Parlamentul a dat liber la funcţii pentru aleşii locali condamnaţi definitiv cu suspendare

Acum câteva zile, Parlamentul a decis că aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv la o pedeapsă cu suspendare, nu cu executare, vor putea să îşi păstreze în continuare funcţiile, fapt ce dovedeşte, în opinia celor de la PACT, că această instituţie nu lucrează în beneficiul cetăţenilor.
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) consideră că respingerea cererii de reexaminare a legii care viza modificarea Statutului aleşilor locali, înaintată de preşedintele Klaus Iohannis, dovedeşte încă o dată că actualul Parlament nu lucrează în beneficiul cetăţenilor.

PNL şi PSD şi-au dat mâna în Parlament şi au dat undă verde legii care le dă voie aleşilor locali condamnaţi cu suspendare să rămână în funcţii, în ciuda faptului că, potrivit lui Iohannis, acest act normativ "ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate", motiv pentru care a retrimis actul normativ spre a fi reconsiderat de legiuitori.

Modificările propuse stipulează că primarii şi consilierii locali şi judeţeni îşi pot pierde mandatele doar dacă sunt condamnaţi “prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare”, şi nu atunci când sunt condamnaţi cu suspendare.

PACT consideră că această decizie a Senatului este una total neinspirată, mai ales în contextul alegerilor de duminică, unde candidaţi condamnaţi definitiv (de două ori) precum Mircia Gutău (din Râmnicu Vâlcea, condamnat cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu) au putut să candideze şi să câştige un noi mandate de primari.