Iohannis: Noul Parlament trebuie să evalueze serios introducerea alegerilor în două tururi

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să facă o serie de precizări după scrutinul din 5 iunie, în urma căruia cele două mari partide din România - PSD şi PNL - şi-au împărţit ţara.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Birourile electorale şi-au încheiat activitatea sâmbătă, iar rezultatele furnizate de BEC şi validate de Tribunalul Bucureşti încheie, aşadar, alegerile locale, contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să facă o serie "consideraţii despre organizarea şi rezultatele scrutinului" în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

"În privinţa organizării alegerilor, datele arată că, în general, procesul electoral s-a desfăşurat fără probleme deosebite. În premieră pentru România, a fost inaugurat un sistem electronic pentru a împiedica votul multiplu. Acest sistem a funcţionat foarte bine. Pentru toate acestea, mulţumesc BEC, AEP, MAI şi STS. Aceştia toţi au contribuit la acest rezultat, tehnic, foarte bun. Mi-aş fi dorit totuşi o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale şi poate chiar un mod mai prietenos de prezentare a acestor date astfel încât orice cetăţean interesat de procesul electoral să poată identifica rapid cine, ce şi unde a câştigat", a declarat Iohannis.

Şeful statului insistă în continuare ca lumea să vină la vot, să voteze în toate tipurile de alegeri, fie că este vorba de alegeri prezidenţiale, locale sau parlamentare.

"Nu voi comenta rezultatele obţinute de un partid sau altul, sau de candidaţii independenţi. Dar constatăm cu toţii că, la nivel naţional, există două mari partide care şi-au consolidat poziţiile în preferinţele electoratului, mai ales în consiliile locale şi judeţene. Două partide care au împreună aproape 70%. Mă bucură însă faptul că au existat mulţi candidaţi independenţi şi partide nou create care au intrat în competiţia electorală pentru alegerile locale", a adăugat preşdintele.

În opinia lui Iohannis, este de discutat modul în care legislaţia electorală a răspuns aşteptărilor cetăţenilor, astfel că va trebui să analizăm cu luciditate cadrul legislativ şi măsura în care el serveşte sau nu intenţiei de a avea un public informat, păstrând în acelaşi timp cerinţele de integritate, transparenţă şi responsabilitate în finanţarea campaniilor electorale.

"Dar legea electorală a avut şi părţile ei bune: un control mai bun al finanţării campaniei, reducerea drastică a posibilităţilor de a cumpăra voturi, interzicerea materialelor care puteau constitui mită electorală şi aşa mai departe. În privinţa votului într-un tur sau două tururi, mi-am exprimat deseori opinia, dar acum, după aceste alegeri, cred că devine şi mai evident că noul Parlament care se va constitui după alegerile din toamnă trebuie să evalueze serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari.

Este, în acelaşi timp, evident că, pentru alegerile parlamentare, Guvernului îi revine o sarcină importantă. Cineva trebuie să se ocupe de o campanie de conştientizare or acest lucru, după părerea mea, trebuie să îl facă Guvernul, printr-o campanie naţională, care conştientizează importanţa votului. Nu importanţa votului pentru un anumit partid, ci importanţa votului în sine şi să mobilizeze electoratul ca să meargă la vot", a subliniat şeful statului.

De câţiva ani buni, Iohannis remarcă faptul că românii cer o nouă clasă politică: ei vor să fie reprezentaţi şi conduşi de politicieni integri şi dedicaţi interesului public.

"Rolul fundamental în reformarea şi înnoirea clasei politice îl au alegătorii. Nu trebuie să ne imaginăm că altcineva decât alegătorul poate să schimbe clasa politică românească. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică. Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă.

Eu pot să invit partidele să se reformeze, pot să vorbesc pentru reformarea clasei politice, dar singur nu. Singur nu pot să fac acest lucru. Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbaţi prin vot felul în care acţionează partidele politice. Şi insist pe criteriul integrităţii. Este extrem de important. Dacă ne referim la alegerile care tocmai au trecut, alegerile locale. Administraţie se poate învăţa, politica se poate învăţa, integritatea însă nu.

Un politician ori este integru, ori nu este integru, iar pentru o comunitate este foarte important să aleagă un om integru, indiferent dacă vorbim de alegeri locale sau alegeri parlamentare. Acest principiu a integrităţii a fost abordat diferit de către partide. Unele partide au luat treaba foarte în serios, au stabilit criterii de integritate şi le-au respectat. Alţii au mimat. Alegătorul trebuie să decidă cine are dreptate şi eu cred că românii în continuare îşi doresc o clasă politică reformată, înnoită, integră şi competentă", a mai precizat Klaus Iohannis.

În final, preşedintele a subliniat că acum alegerile locale s-au încheiat, dar munca pentru cei nou-aleşi abia începe: şi alegătorii, şi societatea civilă trebuie să urmărească cu mare atenţie ce fac aceştia, cum îşi pun în practică proiectele, cum respectă ceea ce au propus şi au promis; toate aceste lucruri sunt importante, fiindcă următoarele alegeri vin în curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne