Iohannis, la rampă: ”Campania a trecut, acum trebuie să ne apucăm de treabă”
alte articole
Klaus Iohannis a declarat luni, în cadrul primei conferinţe de presă de la aflarea rezultatelor cvasi-finale ale alegerilor, că ”acum trebuie să ne apucăm de treabă” şi le-a mulţumit tuturor celor care s-au prezentat duminică la vot, relatează Mediafax.
”Tocmai am auzit rezultatele cvasi-finale. Dragi români, cu peste 6,2 milioane de voturi m-aţi ales preşedinte al României. Vă mulţumesc. Mulţumesc tuturor celor care au ieşit ieri la vot, o prezenţă fenomenală, peste 64%, este cea mai plăcută surpriză din aceste alegeri”, notează Mediafax, citându-l pe Iohannis.
Potrivit rezultatelor afişate de BEC după numărarea voturilor din 99,07% din secţii de votare, Iohannis a câştigat alegerile cu 54,50% din totalul alegătorilor, în timp ce premierul Victor Ponta a obţinut 45,49% din preferinţele alegătorilor.
Liderul ACL s-a declarat ”dispus să se apuce foarte serios şi foarte hotărât de treabă”, adăugând că românii au dat semnalul schimbării profunde în România.
”Campania a trecut, acum trebuie să ne apucăm de treabă. Eu sunt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărât de treabă. Românii au dat semnalul schimbării profunde în România. Acest semnal este extrem de puternic, atât pentru mine cât şi pentru clasa politică”, a adăugat acesta.
Klaus Iohannis n-a uitat nici promisiunile făcute înaintea turului doi al scrutinului prezidenţial şi a ”solicitat Parlamentului să pice legea amnistiei şi graţierii”, considerată unul dintre cele mai mari atacuri la adresa statului de drept din ultimii ani.
Marcând primele eforturi menite să rezolve problemele întâmpinate de cetăţenii români din Diaspora în timpul alegerilor, preşedintele ales al României a mai cerut partidelor politice să ”înceapă urgent discuţiile” privind legea votului electronic şi a votului prin corespondenţă.
”Rog partidele politice să înceapă urgent discuţiile pe legea votului electronic şi a votului prin corespondenţă. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat la votul în Diaspora. Este inadmisibil.”, a afirmat acesta.
Klaus Iohannis nu a uitat problemele care s-au ivit pentru cetăţenii români din Diaspora atât în primul tur cât şi în cel de-al doilea, declarând: ”Exprim încă o dată respectul pentru românii din Diaspora, care au avut nevoie de multe ore să voteze, care au înţeles importanţa votului lor. Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze situaţia votului în diaspora şi să recheme de pe post toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni de-ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze”, a declarat Iohannis.
Noul preşedinte ales al României s-a referit şi la poziţia geopolitică externă a ţării transmiţând ”Un gând bun pentru partenerii noştri externi. Voi continua parteneriatele care sunt pilonii politicii externe a României: parteneriatul strategic cu SUA, rolul şi locul nostru în NATO şi UE. Voi dovedi că România este un partener serios, credibil şi de cursă lungă”, a precizat acesta.
Noul lider al României a atras atenţia şi asupra situaţiei economice a ţării, în particular a bugetului pentru 2015, a cărui finalizare ar putea fi amânată de către Guvernul premierului Victor Ponta până în luna ianuarie, cerând Guvernului "să poftească în Parlament cu bugetul pentru 2015, cu cât mai repede cu atât mai bine".
În încheiere, Klaus Iohannis a asigurat că va fi un preşedinte liber declarând :”Dragi români, voi fi preşedintele românilor. Voi fi un preşedinte liber, vă voi reprezenta pe voi”.