Vladimir Putin: Extinderea NATO a schimbat semnificativ spaţiul geopolitic

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi apropierea ei de frontierele Federaţiei Ruse a schimbat în mod semnificativ spaţiul geopolitic, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD, citat de agenţia de presă TASS.

'Două valuri de extindere a NATO au existat după 2001. În 2004 a avut loc expansiunea cu şapte ţări: Slovenia, Slovacia, Bulgaria, România şi cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania. În 2009, încă două state (Croaţia şi Albania) au fost acceptate în NATO', a evocat Putin, subliniind că aceste valuri de extindere a Alianţei Nord-Atlantice au 'modificat substanţial spaţiul geopolitic'.

'În plus, a crescut numărul bazelor NATO', a spus liderul rus, întrebând retoric:'Oare baze ruseşti sunt risipite peste tot în lume?'

'Nu acestea sunt baze NATO; baze americane sunt împrăştiate peste tot în lume, inclusiv în apropierea frontierelor noastre şi numărul lor este în creştere', a afirmat Putin, amintind de recenta decizie a Alianţei de a desfăşura forţe de reacţie rapidă în imediata apropiere a graniţelor ruse.