Membru CNA: Antena 3 şi România TV, cea mai mare manipulare şi fraudare a votului în ziua alegerilor

Gadea
Gadea (youtube.com)

Am asistat duminică la cea mai mare manipulare şi fraudare a votului de către două televiziuni licenţiate - Antena 3 a lui Dan Voiculescu şi România TV a pesedistului Sebastian Ghiţă - care "şi-au arătat capacitatea de dezinformare şi manipulare, îndeplinindu-şi astfel ţinta existenţei lor", a afirmat duminică seară, în cadrul unui comunicat de presă, Valentin Jucan, unul dintre membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

"Au fost difuzate informaţii mincinoase, filmări regizate cu camera ascunsă, reportaje mincinoase de la secţiile de vot din străinătate, declaraţii ale politicienilor cu unic mesaj de susţinere a unui anumit candidat, acuzaţii neprobate privind fraudarea votului din diasporă, atacuri la persoană, intervenţii ale moderatorilor care îndeamnă la vot în favoarea unui candidat, instigări la ură pe criterii etnice. Este fără precedent ceea ce s-a întâmplat astăzi în spaţiul audiovizual, normele legale fiind încălcate sever aproape în fiecare minut de emisie, moralitatea publică fiind şi ea batjocorită", a declarat revoltat Valentin Jucan.

În viziunea acestuia, Parlamentul României, prin actuala majoritate politică, este direct responsabil de aceste atacuri concertate la libera formare a opiniei şi la informarea corectă a publicului.

Din programele difuzate în ziua votului de Antena 3 şi România TV, membrul CNA deduce că publicul lor ţintă este considerat "un public credul şi fără minime posibilităţi cognitive, altfel nu se poate explica violenţa dezinformării şi modalitatea în care au fost realizate emisiunile – sub limita mediocrităţii".

CNA va trebui să analizeze, în prima şedinţă publică, întreaga desfăşurare a zilei de alegeri, din punct de vedere audiovizual, cu precădere la posturile Antena 3 şi România TV, posturi care, în aceste condiţii, ridică mari semne de întrebare în legătură cu posibilitatea păstrării licenţelor audiovizuale, susţine Jucan.

"Dacă CNA nu va tranşa cu corectitudine gravele încălcări ale legislaţiei, va fi complice cu fraudarea alegerilor şi cu distrugerea credibilităţii presei audiovizuale. Aceste posturi nu mai reprezintă de mult timp jurnalismul liber, declaraţiile lor de credinţă formulate la momentul solicitării licenţei audiovizuale fiind transformate în simple lozinci. Servilismul politic nu are ce căuta într-o presă liberă a unui stat democratic", a fost concluzia acestuia.

Românii sancţionează posturile TV în stradă

După vot, oamenii au ieşit în număr mare în stradă pentru a sărbători înfrângerea lui Victor Ponta. La un moment dat aceştia au început să-şi manifeste revolta faţă de modul în care postul lui Dan Voiculescu, care este condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani, a prezentat evenimentele din jurul alegerilor prezidenţiale.

Este fără precedent ceea ce s-a întâmplat, normele legale au fost încălcate sever aproape în fiecare minut de emisie, moralitatea publică a fost şi ea batjocorită

"ANTENA 3, NIŞTE DERBEDEI! - aceste cuvinte sunt scandate de mii de oameni, la Bucureşti în Piaţa Universităţii, la Cluj, la Braşov şi în alte mari oraşe. Gâdea, Badea, Ciuvică, Ursu, Dumitrescu, Stancu, Stoicescu, ce părere aveţi? Este pentru prima dată de la Revoluţie încoace când românii conştientizează şi protestează masiv împotriva unor manipulări mizerabile. Şi este tot prima dată când mii de oameni protestează împotriva unui post de televiziune", a mai precizat Valentin Jucan.

"Din CNA: Popescu, Mititelu, Trepcea, Georgescu, Cristea, Gubernat, Turos, vă place ce aţi creat? Sunteţi mulţumiţi de acest spaţiu audiovizual pe care l-aţi moşit? Nu simţiţi puţină ruşine când vedeţi reacţia românilor? Nu simţiţi jenă când vedeţi că aceste televiziuni pe care le-aţi protejat politic ani de zile, fără să aplicaţi legea, sunt decredibilizate de manipularea şi minciunile pe care le folosesc? Mergeţi, stimaţi colegi,în Piaţa Universităţii şi spuneţi românilor cine sunteţi şi ce faceţi. RUŞINE!", a mai adăugat acesta.

Un exemplu sugestiv

În timp ce zeci de mii de români din Diaspora stăteau din nou la cozi de kilometri pentru a vota, televiziunile RomâniaTV şi Antena 3, susţineau că secţiile de votare sunt goale.

Antena 3 a prezentat imagini din care rezultă că n-ar fi nicio problemă cu votul în străinătate, în timp ce pe burtiera emisiunii de ştiri scria: "Secţii de vot goale în străinătate", potrivit Hotnews.ro

În acelaşi timp, RomâniaTV acuza că "basiştii" fraudează votul din Diaspora şi afişa pe burtieră titluri de genul "Basiştii, înghesuiţi la o secţie, restul sunt goale".