Presa internaţională despre victoria lui Iohannis: ”surprinzătoare” şi istorică

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Victoria de duminică a liderului ACL Klaus Iohannis la prezidenţiale este apreciată de presa internaţională, inclusiv de cea germană, ca fiind una ”surprinzătoare” şi ”istorică”, relatează Mediafax.

Reamintind cuvintele rostite de Klaus Iohannis la începutul campaniei prezidenţiale, ”toţi vor fi surprinşi, voi câştiga”, Die Welt a notat că victoria etnicului german reprezintă ”o surpriză” dar şi ”o victorie istorică”, care a survenit în ciuda faptului că premierul Victor Ponta începea alegerile dintr-o postură avantajoasă.

”Cu cea mai mare participare din anii '90 până în prezent (mult peste 60%) a reuşit să câştige Iohannis. Favorit a fost actualul premier Victor Ponta, care a obţinut victoria în primul tur, de acum două săptămâni, cu 40% şi părea de neînvins de Iohannis (30%). Toate sondajele de opinie îl dădeau învingător pe Ponta”, a notat Die Welt.

O altă reacţie a presei internaţionale în urma alegerilor a vizat problemele întâmpinate de românii din diaspora. Agenţia Austriacă APA relatează că românii din Diaspora au ales să voteze împotriva Partidului Social Democrat deoarece ”îl consideră un urmaş al Partidului Comunist, corupt şi rezistent la reformă”.

”Opoziţia a acuzat guvernul că a încercat să împiedice votul din străinătate. Cei aproximativ trei milioane de români din diaspora au votat mereu împotriva Partidului Social-Democrat, pe care îl consideră un urmaş al Partidului Comunist, corupt şi rezistent la reformă”, scrie APA.

În acelaşi timp, Agenţia France Presse a remarcat parcursul ”atipic” a lui Iohannis, câştigător al alegerilor din postura de etnic german de confesiune protestantă, într-un stat post-comunist în care aproape 90% din populaţie este ortodoxă.

”Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriză câştigând scrutinul prezidenţial din România, a reuşit să convingă electoratul pledând pentru o Românie ‘normală’, liberă de corupţie.

Liderul Partidului Naţional Liberal pare absolut atipic pe scena politică a acestui stat fost comunist: este membru al minorităţii germane din Transilvania - fiind supranumit de pe o poziţie de superioritate 'germanul’ - şi este de confesiune protestantă, într-un stat în care aproape 90% din populaţie este ortodoxă”, a relatat AFP.

Iar agenţia internaţională Associated Press a evidenţiat modul în care premierul Victor Ponta, favorit la începutul campaniei electorale, şi-a recunoscut înfrângerea în faţa primarului Sibiului.

"Premierul Victor Ponta a admis o înfrângere şocantă în scrutinul prezidenţial din România, după ce sondajele la ieşirea de la urne au arătat că adversarul său de centru-dreapta Klaus Iohannis are o revenire surprinzătoare.

Mii de oameni au ieşit pe străzi la Bucureşti pentru a celebra, după ce premierul Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în faţa primarului de etnie germană al Sibiului, într-un scrutin prezidenţial foarte strâns. Premierul Victor Ponta era favorit, dar era urmat îndeaproape de Klaus Iohannis, primarul Sibiului care promite combaterea corupţiei”, scrie Associated Press.