Se cere "capul" lui Ponta

După ce a pierdut în mod surprinzător în faţa lui Klaus Iohannis, în ciuda tuturor eforturilor făcute de marea coaliţie PSD-PC-UNPR-PLR-PPDD-PRM Meleşcanu, premierul Victor Ponta este pus acum în situaţia de a-şi da demisia de la şefia PSD, aşa cum a promis. Mai mulţi politicieni îi cer însă să părăsească şi scaunul de premier, având în vedere modul complet dezastruos în care au fost organizate alegerile din Diaspora.
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
17.11.2014

După ce a pierdut în mod surprinzător în faţa lui Klaus Iohannis, în ciuda tuturor eforturilor făcute de marea coaliţie PSD-PC-UNPR-PLR-PPDD-PRM-Meleşcanu, premierul Victor Ponta este pus acum în situaţia de a-şi da demisia de la şefia PSD, aşa cum a promis. Mai mulţi politicieni îi cer însă să părăsească şi scaunul de premier, având în vedere modul complet dezastruos în care au fost organizate alegerile din Diaspora.

Cozile interminabile şi nemulţumirea celor care nu au mai apucat să voteze au adus un trist record pentru România, lucru ce nu a rămas neobservat pe scena internaţională.

Preşedintele PDL Vasile Blaga i-a cerut, duminică noaptea, demisia premierului Ponta nemulţumit fiind de "modul execrabil" în care a organizat alegerile.

"PSD are majoritate în Parlament, despre lucrurile astea o să discutăm de mâine (luni - n.r.) mai departe. Nu astăzi. Îi cer demisia actualului premier Victor Ponta pentru modul execrabil în care a organizat alegerile! Despre restul, discutăm mâine", a afirmat Vasile Blaga, citat de Mediafax.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat duminică seară că, pe lângă demisia lui Ponta şi a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, ACL va formula plângeri penale pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării dreptului la vot de către zeci de mii de români.

"Victor Ponta iese din scenă într-un mod ruşinos, pe uşa din spate, provocând cea mai mare umilinţă care a fost vreodată provocată României. Să faci apel la forţele de ordine din alte ţări pentru a împiedica cetăţenii români să-şi exercite dreptul de vot arată nu responsabilitate, nu dragoste de cetăţenii tăi, ci o ură viscerală faţă de aceşti oameni. Victor Ponta defila cu sloganul «Mândrii că suntem români»", eu le spun: "Să vă fie ruşine că v-aţi bătut joc de români", a subliniat Ludovic Orban.

Europarlamentarul Monica Macovei l-a invitat de asemenea pe premier să plece din funcţie: "Ponta, dă-ţi demisia! La Londra sunt mii de oameni încă la cozi la secţiile de votare. În Paris şi Torino, românii sunt alungaţi de la secţiile de votare cu gaze lacrimogene. Guvernul pe care îl conduci şi-a bătut joc de români."

Fostul premier Emil Boc este de părere că se impune demisia de onoare a premierului Victor Ponta, nu neapărat pentru dezastrul din Diaspora, ci "pentru a lăsa lucrurile să meargă în sensul celor dorite de români."

"Logica democratică cere ca în condiţiile în care ai pierdut nişte alegeri şi poporul ţi-a spus un Nu atât de categoric (...), cred că un gest de curtoazie politică impune o demisie de onoare, pentru a lăsa lucrurile să meargă în sensul celor dorite de români. Nu poţi să spui că n-ai fost bun pentru români să fii un bun preşedinte, dar poţi să fii în continuare un foarte bun prim-ministru", a afirmat Emil Boc.

În opinia fostului premier, românii practic au dat dovadă de un simţ civic extraordinar, iar rezultatul alegerilor este "victorie a dreptei, dar mai presus de tot, o victorie a democraţiei româneşti."

Preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu a cerut demisia Guvernului Ponta, iar Iohannis să-şi facă o majoritate cu care să guverneze şi/sau să înceapă procedurile de dizolvare a parlamentului, pentru alegeri anticipate.

V. Ponta iese din scenă într-un mod ruşinos, pe uşa din spate, provocând cea mai mare umilinţă care a fost vreodată provocată României

"Vocea poporului a fost exprimată şi trebuie ascultată! PNŢCD solicită demisia imediată a guvernului Ponta şi instalarea unui guvern al preşedintelui Klaus Iohannis! PSD nu mai poate guverna după votul masiv al românilor. Solicităm noului Preşedinte al României ca, la preluarea mandatului, să declanşeze procedurile de dizolvare a parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate într-un interval de 6 luni, pentru a răspunde votului românilor! PNŢCD consideră că orice alte jocuri ale partidelor, care controlează azi parlamentul, sunt nelegitime şi inacceptabile", a transmis Aurelian Pavelescu.

Europarlamentarul Cristian Preda consideră că Guvernul Ponta trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru această organizare dezastruoasă a alegerilor din Diaspora.

"Ponta‬ a abuzat de funcţie atunci când a refuzat - în mod interesat - să deschidă noi secţii de vot pentru românii cu domiciliul în străinătate, iar incompetenţa administrativă crasă a guvernului pe care îl conduce a blocat exercitarea unui drept fundamental, cel de a vota. Nici ţările africane nu-şi tratează cetăţenii din străinătate cu atâta dispreţ. Guvernul Ponta să-şi asume responsabilitatea pentru această organizare dezastruoasă şi să se deschidă evident negocieri pentru instalarea unui alt Guvern, a unui Guvern tehnic sau a unui Guvern politic, ce-o fi. Trebuie luate lucrurile foarte în serios", a precizat europarlamentarul.

Cum răspunde Victor Ponta

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Victor Ponta a precizat că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţia de premier până când aceasta nu îi va fi cerută de partenerii de la guvernare.

"Eu nu am ajuns premier de capul meu, aşa. Eu am ajuns prim-ministru sprijinit de oameni, de forţe politice şi, dacă la un moment dat la, peste doi ani, acele forţe politice care m-au susţinut îmi vor cere, nu voi ezita să fac pasul înapoi, dar nu mi s-a cerut acest lucru. Resping categoric că-mi dau demisia atâta timp cât nimeni dintre colegii mei nu mi-au cerut acest lucru", a afirmat Victor Ponta.

De ce nu ar trebui să demisioneze V. Ponta

Un motiv principal invocat este că premierul Ponta trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru cheltuielile masive făcute în acest an electoral. Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, anunţa recent că actualul Guvern nu va prezenta bugetul pe 2015, întrucât nu e normal ca Ponta să îşi asume un buget pentru anul viitor în contextul în care acesta nu va mai fi prim-ministru.

Însă, cum visul PSD s-a năruit, Ponta va avea ocazia, alături de ministrul de Finanţe, să dea explicaţii pentru modul în care au gestionat banii ţării, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste în viziunea multor analişti, în ciuda sondajelor preliminare prezentate recent de INS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor