“Îndrăgostirea” este oarecum similară cu “beţia” - descoperă cercetătorii

(Captură Foto)

Un nou studiu sugerează că hormonul iubirii, oxitocina, are efecte similare cu cele ale beţiei şi acestea nu implică doar aspectele “plăcute” ale îmbătării, susţine The Telegraph.

Cercetătorii au descoperit nu numai că oxitocina îi face pe îndrăgostiţi să fie mai relaxaţi, mai fericiţi şi mai încrezători, dar poate provoca şi agresiune, gelozie şi aroganţă.

Oxitocina este un hormon produs într-o parte a creierului numită hipotalamus şi joacă un rol semnificativ în formarea relaţiilor, a îndrăgostirii şi a creării de prietenii.

Savanţii de la Universitatea din Birmingham au testat subiecţii pentru a descoperi dacă efectele consumului de alcool sunt similare cu cele ale oxitocinei, care a fost administrată printr-un spray.

Dr. Ian Mitchell, de la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Birmingham, a declarat că în urma testărilor au fost descoperite similarităţi incredibile între cele două stări.

“Cele două stări par să vizeze receptori diferiţi în interiorul creierului, dar cauzează acţiuni comune.

“Aceste circuite neuronale controlează modul în care percepem stresul sau anxietatea, în special în situaţii sociale precum interviuri, sau poate ajuta chiar la găsirea curajului pentru a invita pe cineva la o întâlnire”, a declarat Mitchell.

Oxitocina amplifică comportamentele pro-sociale precum altruism, generozitate şi empatie şi ne face mai dispuşi să avem încredere în alţii. Acele efecte apar deoarece hormonul pare să înlăture frânele asupra inhibitorilor sociali precum frică, anxietate şi stres în acelaşi mod în care o face şi alcoolul.

Cercetătorii susţin că acest lucru ar putea explica de ce primele întâlniri implică deseori alcoolul deoarece posibilii parteneri folosesc “Curajul Olandez” pentru a reflecta sentimentele de dragoste.

Dr. Steven Gillespie a declarat: “Ideea Curajului Olandez – să bei puţin alcool pentru a-ţi calma emoţiile – este folosită pentru a contracara acele obstacole imediate precum teamă şi anxietate.

“Oxitocina pare să reflecte aceste efecte în laborator.”

Totuşi, cercetătorii avertizează să nu se ia auto-medicamentaţie, fie cu acest hormon fie cu o băutură alcoolică, pentru a genera puţină încredere în sine în momentele dificile, conform The Telegraph.

Pe lângă temerile legate de sănătate care însoţesc consumul des de alcool, există alte efecte socio-cognitive mai puţin dorite pe care le pot facilita atât alcoolul cât şi oxitocina.

Oamenii pot deveni mai agresivi, mai aroganţi, mai invidioşi pe cei pe care îi consideră a fi competitorii lor sau îi vor favoriza pe prietenii lor în defavoarea celorlalţi.

Cele două stări pot de asemenea să ne afecteze simţul fricii care în mod normal ne protejează să intrăm în probleme şi deseori auzim de oameni care îşi asumă riscuri pe care în mod normal nu şi le-ar asuma.

O anumită doză din oricare din cele două stări poate influenţa suplimentar modul în care relaţionăm cu ceilalţi, prin îmbunătăţirea percepţiei noastre asupra încrederii, ceea ce ar putea duce la o creştere suplimentară a pericolului de a ne asuma riscuri inutile.

Descoperirile studiului au fost publicate în jurnalul Neuroscience and Biobehavioural Reviews.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură