Este posibil să oprim procesul de îmbătrânire?

Doamnă în vârstă
Doamnă în vârstă (Pixabay.com)

Încercarea de a încetini sau de a stopa îmbătrânirea este la fel de veche precum cultura umană. Cu toate acestea, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Proceedings al Academiei Naţionale de Ştiinţe, îmbătrânirea este inevitabilă şi nu putem face nimic pentru a o opri. Acest lucru este confirmat prin matematică.

De fapt, cei mai mulţi consideră că îmbătrânirea este nedorită, astfel că oamenii de ştiinţă au fost preocupaţi de secole să găsească metode care să intervină în acest proces pentru a menţine corpul tânăr o perioadă mai îndelungată. Pentru a investiga dacă este posibil acest lucru, mai mulţi oameni de ştiinţă şi-au pus mintea "matematică" la lucru şi au lansat întrebarea: "Este posibil din punct de vedere matematic să prevenim îmbătrânirea?"

În ceea ce priveşte înţelegerea actuală a procesului de îmbătrânire, există speranţa că putem diminua într-o bună zi efectele negative ale timpului asupra celulelor. O abordare teoretică ar fi eliminarea cumva a celulelor "inactive" care sunt legate de îmbătrânire, menţinând în acelaşi timp celulele normale.

Teoretic sună promiţător. Dar, după cum explică experţii, nu este atât de simplu. Pe măsură ce îmbătrânim, unele celule nu mai funcţionează: celulele din interiorul foliculilor firelor de păr sunt afectate, auzul se diminuează sau se pierde etc.

Dar, pe de altă parte, unele celule scapă de sub control şi îşi declanşează creşterea. Aceste celule inutile pot deveni canceroase. Şi, pe măsură ce îmbătrânim, aproape fiecare dintre noi dezvoltă la un moment dat în viaţă celule canceroase, chiar dacă acestea nu provoacă daune.

"Pe măsură ce îmbătrâniţi, majoritatea celulelor se micşorează şi îşi pierd funcţia şi, de asemenea, se opresc din creştere, dar unele dintre celulele voastre cresc ca nebunele. Dacă eliminaţi celulele care nu funcţionează bine, atunci celulele canceroase proliferează. Dar, dacă le eliminaţi pe cele canceroase sau le opriţi, atunci permiteţi acumularea celulelor defecte. Puteţi să faceţi un lucru sau altul, dar nu pe amândouă în acelaşi timp", explica Paul Nelson, co-autor al lucrării.

Astfel, îmbătrânirea este un "adevăr incontestabil şi o caracteristică intrinsecă a organismelor multicelulare". Autorii consideră că evoluţia nu a reuşit să depăşească îmbătrânirea pentru că pur şi simplu nu este posibil. Potrivit matematicii, am putea să înrăutăţim lucrurile dacă vom încerca să rezolvăm problema îmbătrânirii. "Avem o demonstraţie matematică a motivelor pentru care este imposibil să se rezolve cele două probleme", a afirmat Joanna Massel, co-autor al studiului.

Ca urmare, ştiinţa poate încetini îmbătrânirea, dar nu o opreşte". Este pur şi simplu ceva cu care trebuie să te confrunţi dacă eşti un organism multicelular", a explicat Nelson.

Cum s-ar putea stopa îmbătrânirea

Unul dintre motivele pentru care unele persoane trăiesc mai mult şi au o stare bună de sănătate îl reprezintă genele. Deşi acestea sunt transmise de la părinţi, funcţionarea lor ar putea fi modificată în funcţie de stilul de viaţă, dietă şi un mod de gândire pozitiv. O ramură a geneticii care se ocupă cu aceste probleme este epigenetica.

Pentru a avea o stare bună de sănătate, ar trebui respectate unele aspecte:

- sănătatea tractului digestiv şi a ficatului;

- apa hidratează celulele, părul, pielea;

- consumaţi legume, fructe, nuci, miere, peşte, lactate;

- folosiţi produse de îngrijirea a corpului naturale fără parabeni şi alte substanţe chimice;

- evitaţi stresul, bucuraţi-vă de viaţă şi faceţi haz de necaz;

- dormiţi mult - ajută longevităţii.

Dar nu numai alimentaţia sau evitarea bolilor este importantă pentru a îmbătrâni frumos, ci şi să faceţi faţă situaţiilor dificile cu o atitudine pozitivă, cu bunăvoinţă şi sinceritate.

O viaţă socială activă, disciplinată, îndreptată spre familie şi prieteni poate aduce multe momente de bucurie şi ajutându-i pe ceilalţi fără a aştepta nimic în schimb - a da dovadă de altruism - vă poate aduce beneficii pe care nici măcar nu le bănuiţi.

O viaţă trăită cu înţelepciune şi anduranţă contribuie la o bătrâneţe frumoasă!

Mai multe informaţii: Paul Nelson el al., "Intercellular competition and the inevitability of multicellular aging," PNAS Proceedings of the National Academy of Sciences (2017). pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1618854114.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură