Întreruperi masive de energie electrică au afectat statele din Balcani

. (Ki Price / AFP / Getty Images)
Redacţia
21.06.2024

Muntenegru, Bosnia, Albania şi cea mai mare parte a coastei croate au fost afectate vineri de o pană de curent majoră care a perturbat afacerile, au oprit semafoarele şi au lăsat oamenii să se sufoce fără aer condiţionat în mijlocul unui val de căldură.

Potrivit Reuters, ministrul muntenegrean al Energiei a declarat că întreruperea a fost cauzată de o creştere bruscă a consumului de energie electrică provocată de temperaturile ridicate şi de căldura însăşi. Sistemele de distribuţie a energiei electrice sunt conectate între Balcani pentru a permite transferurile şi schimburile comerciale.

Reţelele de electricitate şi wifi au căzut din jurul orei 13:00, au declarat oficiali şi utilizatori de reţele sociale. Operatorii au declarat că au început să restabilească alimentarea până la jumătatea după-amiezii.

Traficul a fost oprit în capitala Bosniei, Sarajevo, şi în oraşele Banja Luka şi Mostar, în timp ce temperaturile au atins 40 de grade Celsius în unele părţi ale regiunii.

Multe persoane au rămas fără apă în Podgoriţa, deoarece pompele au încetat să mai funcţioneze, au raportat localnicii. Aparatele de aer condiţionat s-au oprit, iar îngheţata s-a topit în magazinele pentru turişti.

De asemenea, a fost blocat traficul în oraşul croat de coastă Split, a raportat televiziunea de stat HRT. Sirenele ambulanţelor au răsunat prin oraş, a adăugat aceasta.

"Defecţiunea s-a produs ca urmare a unei sarcini mari în reţea, a unei creşteri bruşte a consumului de energie din cauza temperaturii ridicate şi a temperaturilor ridicate în sine", a declarat ministrul muntenegrean al Energiei, Sasa Mujovic, într-o emisiune televizată.

Experţii încă încercau să identifice de unde a provenit defecţiunea, a adăugat el.

Ministrul albanez al Energiei, Belinda Balluku, a declarat că a avut loc o avarie la un interconector între Albania şi Grecia şi a auzit că au existat circumstanţe similare în Muntenegru şi în părţi din Croaţia şi Bosnia.

O investigaţie completă va dura ceva timp, dar primele analize au sugerat că "volumele mari de energie din sistemul de transport în acest moment şi temperaturile foarte ridicate, la niveluri record, au creat această problemă tehnică", a adăugat Balluku într-o comunicare video.

Alimentarea cu energie electrică în Albania a fost restabilită în jumătate de oră, dar ţara a rămas la un risc ridicat de noi întreruperi, deoarece consumul de energie şi nivelurile de căldură erau încă ridicate, a spus el.

Agenţia de ştiri de stat din Croaţia, HINA, a citat surse neidentificate care au declarat că defecţiunea a început în Muntenegru.

Danko Blazevic, un director al companiei de transport electric HOPS din Croaţia, a declarat că este prea devreme pentru a spune cu siguranţă ce s-a întâmplat.

"Agenţiile europene sunt însărcinate cu raportarea unor astfel de întreruperi. Ar fi iresponsabil să speculăm, deoarece investigaţia durează de obicei şase luni", a declarat Blazevic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor