Într-un chihlimbar de 100 milioane de ani apar rămăşiţele unei păsări mici
alte articole
O bucată de chihlimbar veche de 100 milioane de ani descoperită în Birmania conţine capul, gâtul, aripa, coada şi picioarele unei păsări abia ieşită din ou, prinsă în seva care curgea dintr-un copac.
„Este imaginea cea mai completă şi detaliată pe care am avut-o vreodată”, a declarat pentru New Scientist Ryan McKellar, de la Royal Saskatchewan Museum de Regina din Canada, un membru al echipei care a descris descoperirea. „Să vezi ceva atât de complet este uimitor. Este pur şi simplu impresionant.
Deşi pare că pielea reală şi carnea păsării s-ar fi păstrat în chihlimbar, este de fapt o imagine foarte detaliată a animalului, spune McKellar. Studiile descoperirilor similare arată că această carne s-a degradat în carbon şi nici nu există ADN utilizabil.
Chihlimbarul păstrează unele dintre culorile penelor, dar în acest caz nu sunt foarte ostentative, admite McKellar. „Erau păsări mici maro.” Au aparţinut unui grup de păsări cunoscute sub numele de enantiornithes sau „păsări opuse”, care au trăit alături de strămoşii păsărilor moderne şi au prosperat până când au murit împreună cu dinozaurii, acum 66 de milioane de ani.
Noua descoperire se adaugă la dovezile anterioare despre capacitatea lor de zbor. Puişorul avea deja un set complet de pene pentru zbor şi penele de le coadă erau în creştere, dar lucru ciudat pe cea mai mare parte a corpului îi lipseau penele, nu era complet acoperit ca păsările din zilele noastre.
Mai multe informaţii: New Scientist: Bird caught in amber 100 million years ago is best ever found, Youtube