Insectă rară descoperită într-un chihlimbar antic (video)

O insectă de 100 de milioane de ani conservată în chihlimbar, cu un aspect ciudat - capul triunghiular şi ochii bulbucaţi -, pare că a venit din "altă lume".
Aethiocarenus burmanicus
Aethiocarenus burmanicus (OSU)

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon (SUA) au constatat caracteristici neobişnuite la această insectă, astfel că au plasat-o înr-un "ordin" ştiinţific separat, un eveniment incredibil de rar.

Există aproximativ 1 milion de specii de insecte descrise, dar toate speciile de insecte de pe Pământ au fost plasate în doar 31 de ordine existente. Dar acum s-a creat unul în plus.

Studiul, care a fost publicat în revista Cretaceous Research, descrie această mică insectă fără aripi, de sex feminin, care a trăit, probabil, în fisurile din scoarţa copacilor, în căutarea acarienilor, viermilor sau ciupercilor pentru a se hrăni, în timp ce dinozaurii se mişcau prin apropiere. Este mică, dar destul de înfricoşătoare la vedere. Pare venită "din altă lume" afirmă cercetătorii.

"Această insectă are caracteristici care pur si simplu nu se potrivesc cu cele ale altor specii de insecte pe care le cunosc", a declarat George Poinar Jr., profesor emerit de entomologie la Colegiul de Ştiinţe de la Oregon State şi unul dintre cei mai importanţi experţi mondiali privind formele de plante şi animale găsite conservate în pietrele semi-preţioase de chihlimbar.

"Nu am mai văzut aşa ceva, părea unică în lumea insectelor şi, în urma unor discuţii de durată, am decis că ar trebui să o clasăm într-un nou ordin", a explicat acesta într-un comunicat.

Poinar a remarcat că cel mai neobişnuit este capul triunghiular cu ochii bulbucaţi, cu vârful triunghiului drept situat chiar la baza gâtului. Acest detaliu este diferit de orice altă insectă cunoscută, şi îi dădea acestei specii capacitatea să vadă la aproape 180 de grade întorcând capul într-o parte şi în alta.

Insecta, probabil omnivoră, avea, de asemenea, un corp lung, îngust, plat şi lung, şi picioare subţiri. Probabil se mişca foarte rapid şi putea să vadă, literalmente, în spatele său. Avea, de asemenea, glande la gât, care secretau un produs chimic probabil necesar să respingă prădătorii.

Insecta a fost clasată în ordinul nou creat numit Aethiocarenodea, iar specia a fost numită Aethiocarenus burmanicus, făcând referire la minele din Valea Hukawng din Birmania, locul în care a fost descoperită. Numai un singur exemplar al acestei specii a mai fost descoperit conservat, de asemenea, în chihlimbar birmanez, a spus Poinar.

Aceste două exemplare, care aparţin în mod clar aceleeaşi specii, formează acum întregul ordine Aethiocarenodea. Cel mai mare ordin de insecte, prin comparaţie, este Coleoptera, cu sute de mii de specii cunoscute.

Este inutil să spunem, dar această specie din chihlimbarul antic a dispărut. Evident, în acel moment existau caracteristici speciale care i-au permis să supravieţuiască în pădurile din Birmania, acum 100 de milioane de ani, dar din anumite motive necunoscute a dispărut. Pierderea habitatului preferat ar putea fi cauza dispariţiei.

Mai multe informaţii: Oregon State University (OSU), Ancient, scary and alien-looking specimen forms a rarity in the insect world – a new order