Studiu dezvăluie de ce dinozaurii au crescut atât de mari

Schelete de dinozauri Sauropods la Muzeul Dinozaurilor din Zigong.
Schelete de dinozauri Sauropods la Muzeul Dinozaurilor din Zigong. (wikimedia.org)

Într-o confruntare cinematografică din anii ’60, King Kong îl învinge pe Godzilla într-o luptă subacvatică. În realitate, reptilele gigantice au un atu faţă de mamifere când vine vorba de dimensiune.

Dinozaurii erbivori mari, inclusiv o grupă ce poartă numele de Sauropods, erau mult mai comuni decât mamiferele gigant ce umblau pe uscat, ce erau de asemenea erbivore. Cele mai mari specimene din categoria Sauropods cântăreau de cele mai multe ori mai mult de 30 de tone, inclusv specii masive precum Diplodocus şi Apatosaurus. Unul din cele mai mari mamifere cunoscute ce trăia pe uscat era de trei ori mai mic. Acesta arăta precum un rinocer fiind de asemenea erbivor. Un studiu nou sugerează că unul din motivele acestei inegalităţi s-ar putea afla chiar între oase.

Cartilajul – ţesut animal elastic şi rezistent, cu rol de susţinere – ia forme diferite la mamifere faţă de dinozauri. Această diferenţă poate fi unul din motivele pentru care mamiferele terestre gigantice sunt atât de rare. Balenele albastre, cele mai mari mamifere cunoscute, depăşesc cu mult în greutate majoritatea specimenelor din categoria Sauropods

În timp ce mamiferele au crescut din ce în ce mai mult, oasele lor au început să se rotunjească la capete. Totuşi, oasele dinozaurilor, reptilelor şi păsărilor au tendinţa să crească mai late şi mai plate la capete, cu cât creşte dimensiunea animalelor. Cartilajul din interiorul acestor două tipuri de încheieturi ce diferă ca formă, arată de asemenea diferit.

“Mă aşteptam la un tipar asemănător în ambele categorii, pe măsură ce deveneau din ce în ce mai mari, însă se pot observa tipare opuse”, a spus Matthew Bonnan de la Colegiul Richard Stockton din New Jersey.

Conform Foxnews, John Hutchinson afirmă : “Multe grupuri de cercetători ce studiază cartilajele, sunt de acord în mare parte că dinozaurii aveau mult din acest material în jurul încheieturilor, faţă de mamifere”. Hutchinson este profesor în evoluţia biomecanicii la Colegiul Royal Veterinar din cadrul Universităţii din Londra. Oamenii de ştiinţă ştiau deja că articulaţiile dinozaurilor creşteau şi arătau diferit faţă de cele ale mamiferelor, dar acest studiu vine să întărească acest lucru mai mult ca oricând.

Desigur că încheieturile masive nu sunt singurul motiv al gigantismului dinozaurilor. Scheletul lor umplut cu aer pe dinăuntru probabil avea nevoie de mai puţină susţinere decât cel solid al mamiferelor. Să ai pui ce cresc rapid ar putea de asemenea să ajute la susţinerea acestui fapt.

Planeta, aşa cum arăta pe timpul lor – având continente cu deschideri de mari dimensiuni, climat cald şi vegetaţie luxuriantă – a oferit de asemenea mari cantităţi de hrană şi loc de dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură