Anzu, o specie de dinozaur nou descoperită

Dinozaurul nou descoperit denumit Anzu.
Dinozaurul nou descoperit denumit Anzu. (captură youtube.com)

O echipă de paleontologi americani a descoperit o nouă specie de dinozaur asemănătoare păsărilor emu, denumită Anzu Wyliei sau ”Găina Iadului”, ce ar fi trăit până acum 66 de milioane de ani, în aceeaşi perioadă cu faimosul Tyrannosaurus Rex.

Echipa de cercetători formată din oameni de ştiinţă de la Muzeul Naţional Smithsonian, Muzeul Carnegie şi Universitatea Utah sunt de părere că noua specie de dinozaur se aseamănă unei păsări emu combinată cu o reptilă. Noua specie denumită oficial ”Anzu Wyliei” este un dinozaur din grupa predătorilor ce are capul asemănător cu al găinii şi este acoperit de pene.

Se crede că a trăit până acum 66 de milioane de ani, conform celor trei bucăţi din scheletul său descoperite în formaţiunile Upper Cretaceous Hell din Dakota de Sud şi de Nord. Specia face parte din Oviraptosaurus, un grup de dinozauri cunoscuţi în mare parte după fosilele descoperite în estul şi centrul Asiei. Fosilele lui Anzu au oferit cercetătorilor ocazia să desluşească o mică parte din anatomia şi biologia speciei Oviraptosaurs.

”Am denumit în glumă această specie ”găina din iad”. Numele formal al dinozaurului cu cioc este Anzu Wyliei – Anzu este un demon asemănător păsărilor din mitologia Mesopotamiană” iar Wyliei este băiatul unui coleg, a declarat Matt Lamanna de la Muzeul Carnegie.

Trei părţi din scheletul dinozaurului au fost excavate în Dakota de Sud – într-o formaţiune cunoscută datorită fosilelor de Tyrannosaurus Rex şi Triceratops găsite în trecut.

Anzu avea peste 3 metri lungime şi cântărea aproximativ 200 de kilograme, avea ciocul şi capul asemănător celui de găină, o creastă osoasă şi era acoperit de pene.

”Anzu este cel mai mare specimen dintre oviraptosaurii descoperiţi în America de Nord (...). Este unul dintre cei mai tineri oviraptosauri cunoscuţi, ceea ce înseamnă că a trăit într-o perioadă apropiată de extincţia dinozaurilor pusă pe seama unui asteroid care ar fi lovit pământul acum 65 de milioane de ani”, a declarat Lamanna.

Din cauza ghearelor lungi şi ascuţite, cercetătorii sunt de părere că Anzu era un dinozaur omnivor, hrănindu-se de obicei cu plante, animale mici şi poate ouă, şi trăia pe câmpiile în general mocirloase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură