Insulele Solomon interzic accesul navelor militare străine în apele lor până la instituirea de noi reguli pentru vize
alte articole
Insulele Solomon au suspendat intrarea în apele lor a navelor marinei străine până la adoptarea unui nou proces de aprobare a vizitelor în porturi, a anunţat marţi biroul prim-ministrului, în încercarea de a-şi supraveghea mai bine zonele economice exclusive.
Potrivit Reuters, suspendarea intrării a avut loc în urma incidentelor de săptămâna trecută, când o navă a Pazei de Coastă americane, Oliver Henry, şi o navă a Marinei Regale, HMS Spey, nu au putut face escale în porturi deoarece guvernul nu a răspuns la cererile de realimentare şi aprovizionare.
"Le-am cerut partenerilor noştri să ne acorde timp pentru a revizui şi a pune în aplicare noile noastre procese înainte de a primi alte solicitări pentru ca navele militare să intre în ţară. Acestea se vor aplica în mod universal tuturor navelor militare aflate în vizită", a declarat premierul Manesseh Sogavare.
Sogavare a adăugat că a dorit să construiască o capacitate naţională pentru a supraveghea zonele economice exclusive ale naţiunii insulare din Pacific.
Insulele Solomon au avut "experienţe nefericite cu nave militare străine care au intrat în apele ţării în cursul anului fără autorizaţie diplomatică acordată", se arată în declaraţie, fără a numi ţările.
Suspendarea vizitelor navelor militare va fi ridicată atunci când va fi pus în aplicare un nou proces.
Într-un discurs ţinut marţi după-amiază pentru a saluta vizita navei spital americane Mercy, Sogavare a declarat că întârzierea navei Oliver Henry s-a datorat faptului că informaţiile nu au fost trimise la timp la biroul său.
El a confirmat, de asemenea, întârzierile în aprobarea intrării navei marinei britanice Spey, care şi-a anulat escala planificată în port.
Proceduri de aprobare
Anterior, ambasada americană din capitala australiană a declarat că Insulele Solomon a notificat-o cu privire la un moratoriu privind intrarea navelor marinei în porturile sale.
"La 29 august, Statele Unite au primit o notificare oficială din partea guvernului Insulelor Solomon cu privire la un moratoriu asupra tuturor vizitelor navale, în aşteptarea actualizărilor procedurilor de protocol", a precizat ambasada într-o declaraţie.
Mercy a sosit înainte de moratoriu, a precizat ambasada, adăugând că monitorizează situaţia.
Insulele Solomon au avut o relaţie tensionată cu Statele Unite şi aliaţii săi de când au încheiat un pact de securitate cu China în acest an.
Beijingul şi Honiara au declarat că nu va exista nicio bază militară chineză, deşi un proiect scurs se referă la navele navale chineze care se realimentează în arhipelagul situat strategic.
Oliver Henry şi HMS Spey patrulau ca să depisteze pescuitul ilegal în Pacificul de Sud pentru o agenţie regională de pescuit în momentul în care au solicitat intrarea pentru realimentare la Honiara, capitala Insulelor Solomon.
Statele Unite au anunţat în iulie planuri de luptă împotriva pescuitului ilegal în Pacific, ca parte a unui angajament sporit al SUA în regiune pentru a contracara influenţa crescândă a Chinei.
Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că este regretabil faptul că "am văzut cum chinezii încearcă să intimideze şi să constrângă naţiunile din Indo-Pacific pentru a le îndeplini ordinele şi pentru interesele lor egoiste de securitate naţională, mai degrabă decât interesele mai largi ale unui Indo-Pacific liber şi deschis".
Un purtător de cuvânt al apărării australiene a declarat că autorizaţiile diplomatice pentru navele străine în vizită este o chestiune care ţine de guvernul Insulelor Solomon.
"Australia continuă să colaboreze cu Insulele Solomon pentru a-şi îndeplini priorităţile de securitate şi obiectivele de securitate maritimă colectivă din regiune", a declarat purtătorul de cuvânt.