Pene de pasăre şi sânge au fost găsite în ambele motoare ale avionului prăbuşit în Coreea de Sud [Surse]
Anchetatorii au găsit pene de pasăre şi sânge în ambele motoare ale avionului Jeju Air care s-a prăbuşit în Coreea de Sud luna trecută, ucigând 179 de persoane, a declarat vineri pentru Reuters o persoană familiarizată cu ancheta.
Avionul Boeing 737-800, care a decolat din capitala tailandeză Bangkok cu destinaţia comitatul Muan din sud-vestul Coreei de Sud, a aterizat pe burtă şi a izbucnit în flăcări după ce s-a lovit de un parapet de la capătul pistei.
Doar doi membri ai echipajului aflaţi la coada avionului au supravieţuit celui mai grav dezastru aviatic de pe teritoriul Coreei de Sud.
Potrivit autorităţilor sud-coreene, cu aproximativ patru minute înainte de prăbuşirea fatală, unul dintre piloţi a raportat un impact cu o pasăre şi a declarat o situaţie de urgenţă înainte de a iniţia o manevră de întoarcere şi de a încerca să aterizeze la capătul opus al pistei.
Cu două minute înainte ca pilotul să declare apelul de urgenţă Mayday, controlul traficului aerian recomandase prudenţă din cauza „activităţii păsărilor” din zonă.
Anchetatorii au declarat luna aceasta că au fost găsite pene pe unul dintre motoarele recuperate de la locul accidentului, adăugând că imaginile video au arătat că un motor a fost lovit de o pasăre.
Ministerul Transporturilor din Coreea de Sud a refuzat să comenteze dacă au fost găsite pene şi sânge în ambele motoare.
Cele două cutii negre ale avionului - esenţiale pentru aflarea cauzei prăbuşirii avionului luna trecută - au încetat să mai înregistreze cu aproximativ patru minute înainte de accident, reprezentând o provocare pentru ancheta în curs.
Duminică, Sim Jai-dong, un fost investigator al accidentelor din Ministerul Transporturilor, a declarat că lipsa datelor a fost surprinzătoare şi a sugerat că este posibil ca toată energia, inclusiv cea de rezervă, să fi fost întreruptă, ceea ce este rar.
Lovirile de păsări care afectează ambele motoare sunt, de asemenea, evenimente rare în aviaţie la nivel global, deşi au existat cazuri în care piloţii au adus cu succes avionul la sol şi fără victime, inclusiv aterizarea pe râul Hudson în SUA în 2009 şi aterizarea într-un lan de porumb în Rusia în 2019.