Inspecţia judiciară: Traian Băsescu şi Udrea au afectat prestigiul şi independenţa justiţiei

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a constat că declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu privind faptul că Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu "sunt artizani ai unui mod răvăşit de a face justiţie", precum şi ale apropiatei sale, Elena Udrea, referitoare la anchetele DNA care o vizează, au afectat independenţa magistraţilor şi prestigiul actului de justiţie, au declarat luni oficiali din cadrul IJ pentru agenţia Mediafax.

Rapoartele Inspecţiei Judiciare, care conţin aceste concluzii, vor fi prezentate în această săptămână plenului CSM, care va decide dacă şi le va însuşi sau nu.

Preşedintele CSM, Marius Tudose, a sesizat Inspecţia Judiciară pe 7 aprilie cu privire la declaraţiile făcute de Traian Băsescu la un post de televiziune cu o zi în urmă, dar şi cu privire la o postare pe Facebook a Elenei Udrea din data de 2 aprilie.

Traian Băsescu declara, pe 6 aprilie, că nu îi sună pe Florian Coldea (SRI), Codruţa Kovesi (DNA) şi Livia Stanciu (ÎCCJ) pentru că "sunt artizanii acestui mod răvăşit de a a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat", subliniind că aceştia "vor să mai rămână cinci mandate".

La rândul său, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a transmis pe Facebook, prin intermediul echipei de comunicare, că "toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze", scopul urmărit fiind acela de a se genera noi dosare penale fără să se ţină cont de probe sau de faptul că "toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune".

"Pentru că am vorbit de presiuni, luni (23 martie, n.r.), la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv în «Gala Bute», ceilalţi doi inculpaţi aflaţi în arest, Rudel Obreja şi Tudor Breazu, au declarat că asupra lor s-au făcut presiuni din partea procurorilor pentru a declara împotriva Elenei Udrea. Au existat chiar şi promisiuni privind eliberarea. Asta arată că nu se doreşte adevărul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Se generează percepţia publică (reală!) că oricine declară împotriva fostului ministru al Dezvoltării este liber", preciza Elena Udrea.

Fostul ministru a mai susţinut că "procurorii DNA au lăsat-o liberă pe Ana Maria Topoliceanu (pusă sub control judiciar), deşi există probe foarte clare depuse la dosar că aceasta a încercat să-l influenţeze şi constrângă pe Tudor Breazu" să dea o declaraţie împotriva sa.

Mai mult, fostul ministru a afirmat că momentul în care s-a făcut prelungirea mandatului de arestare "a fost special ales astfel încât cazul să pice la un anumit judecător", încălcându-se "foarte grav principiul ca dosarul să intre în sarcina unui judecător independent".

"E clar că luni s-a venit cu o soluţie în plic", a mai transmis Elena Udrea, reclamând faptul că procurorii nu i-au permis ei sau avocaţilor săi să pună anumite întrebări relevante.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne