Sebastian Bodu: Guvernul Ponta, cel mai incompetent. A descoperit populismul de dreapta
alte articole
Solicit Guvernului Victor Ponta să îşi asume formal titulatura de "Cel mai incompetent guvern", pentru că aşa se numeşte un guvern de stânga care a descoperit populismul de dreapta, a declarat duminică fostul şef ANAF, Sebastian Bodu.
"Cota redusă la TVA nu va avea niciun efect asupra consumatorilor finali, asupra populaţiei deoarece comercianţii măresc adaosul comercial cu diferenţa respectivă. Deja au făcut-o, anticipat, pentru că atunci când va intra în vigoare actul normativ să pară că preţul a scăzut, iar reacţia guvernului este de a arunca pisica în curtea Consiliului Concurenţei, de parcă acest organism ar putea să instituie vreun mercurial", a precizat Sebastian Bodu.
Fostul europarlamentar a explicat că, atâta vreme cât nu există o acţiune concertată a comercianţilor, o înţelegere între ei de tip cartel - şi nu este -, Consiliul Concurenţei nu poate interveni în politica de preţuri a comercianţilor, orice dispoziţie legală contrară - existentă sau potenţială - fiind împotriva ideii de economie de piaţă, deci atât neconstituţională, cât şi împotriva Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene.
Prin instituirea unei cote reduse de TVA, guvernul nu a făcut, în opinia acestuia, decât să dea posibilitatea unor comercianţi să mărească adaosul comercial, ceea ce era de aşteptat pentru că dacă un produs se vinde cu un preţ vânzătorul nu are niciun motiv să reducă preţul în detrimentul măririi propriului profit - "şi cum economia de piaţă înseamnă profit, nu e treaba comercianţilor să se preocupe de protecţia socială".
"Dacă acest guvern, de stânga, voia să facă protecţie socială, trebuia să acorde subvenţii pentru produsele alimentare celor în nevoie. Dacă acest guvern se crede de dreapta, şi voia să stimuleze consumul, trebuia să reducă CAS şi/sau cota standard de TVA de la 1 iunie.
Aşa nu a făcut decât să creeze o gaură în buget, care va trebui acoperită pentru a menţine ţinta de deficit, începând prin tăierea investiţiilor publice şi terminând, poate, prin creşterea gradului de îndatorare. În aceste condiţii ar trebui ca Parlamentul să adopte o lege prin care să plafoneze gradul de îndatorare al Guvernului, deoarece aceşti pseudo-guvernanţi trebuie să îşi asume politic efectele dezastruoase ale deciziilor lor", a concluzionat Sebastian Bodu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.