Institutul de Geologie decapitat în stil mafiot [Video]
alte articole
A trecut mai puţin de un şi jumătate de când directorului Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, a fost demis la scurtă vreme după ce a cerut desecretizarea unor documente care ar fi demonstrat că proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană este o crimă şi se bazează pe un aviz geologic fals. Acum, istoria se repetă.
Mircea Ţicleanu, director ştiinţific al IGR a fost înlăturat din postul de conducere pe care-l deţinea, cu trei zile înainte de Paşti, într-o manieră, acuză el, tipic mafiot.
Reamintim că Mircea Ţicleanu este unul din puţinele personalităţi care, în perioada "febrei gazelor de şist", când Victor Ponta şi Liviu Dragnea se străduiau să convingă naţiunea de beneficiile exploatării acestei resurse, a explicat că tehnologia prin care se extrag gazele de şist este extrem de nocivă pentru mediu şi pentru om, putând produce în România catastrofe ecologice de amploare greu de imaginat.
Înlăturarea lui Ţicleanu din funcţia de director nu a fost un caz izolat ci, în zilele de 8-9 aprilie au fost făcute numeroase schimbări la nivelul funcţiilor de conducere, schimbări care, susţine Ţicleanu, pot fi utile doar unui grup de interese de tip mafiot care a demantelat pe faţă instituţia de funcţiile sale vitale şi care va deturna în viitorul apropiat IGR de la menirea sa.
Potrivit lui Mircea Ţicleanu, miza schimbărilor care au loc la Institut nu se reduce la funcţii şi bani ci se doreşte blocarea Institului ca entitate profesională, parazitarea lui şi punerea informaţiei "sub botniţă":
"Lucrurile sunt foarte grave. Se prevede ca dacă mai apar probleme de genul celor de la Roşia Montană sau cea cu gazele de şist să existe "o botniţă" foarte bine aplicată institutului şi orice relaţie cu presa în momentul în care apar lucruri deosebite să fie sub controlul unui purtător de cuvânt care este cunoscut, Nicolae Ulieru, fost purtător de cuvânt al SRI-ului şi paraşutat la noi, în condiţiile în care nu stăpâneşte nici 2% din limbajul de specialitate pe care trebuie să-l stăpânească un purtător de cuvânt al IGR.", a declarat Ţicleanu.
Într-un interviu acordat publicaţiei noastre dl Ţicleanu a explicat că atât el cât şi colegii săi sunt şocaţi de maniera stil mafiot în care care s-a procedat şi s-a declart convins că înlăturarea sa are legătură cu poziţia pe care a adoptat-o în ceea ce priveşte gazele de şist.
După ce fostul director al IGR a refuzat să-l demită pe Ţicleanu, care publicase o lucrare ştiinţifică revoluţionară din care reieşea că ce se petrece cu gazele de şist este extrem de grav, s-a ajuns ca un nou manager, respectiv, d-na Simona Mălureanu, desemnată prin ordin ANCSI director general al IGR, să preia conducerea acestei instituţii în perioada 6 – 9 aprilie 2015 şi să-l schimbe din funcţie, acuză Ţicelanu.
"Este o fază mai avansată de agresiune care a început mai demult. Anul trecut, prin iulie, cu o scrisoare deschisă adresată fostului nostru director, Marcel Mărunţiu, la care nu s-a răspuns. (...) După ce s-a văzut că nu se intervine la nivel de director general, au început presiuni pe preşedintele Consiliului Ştiinţific, Bindea Gabriel, care nu a luat nici el măsuri. Ori nu se puteau lua măsuri deoarece lucrarea (despre gazele de şist n.r.) era o lucrare de autor. S-au făcut presiuni asupra acestuia sub toate formele posibile până când a fost schimbat în mod abuziv. Aceasta a fost etapa a doua. A urmat înlocuirea directorului general, care atinsese vârsta pensiei. (...) Până la urmă s-a trecut la etapa a treia de agresiune făţişă, pe faţă, prin numirea dnei. Mălureanu care nici nu a aşteptat să treacă sărbătorile de Paşti şi şi-a atacat sub toate formele colegii. (...) Mă aştept şi la alte feluri de atacuri împotriva mea ca să definitiveze opera începută contra mea.", a declarat Mircea Ţicleanu.
"IGR se află în prezent la discreţia unui grup de interese de tip mafiot care deocamdată a prădat pe faţă instituţia de funcţiile sale vitale şi care va parazita în viitorul apropiat instituţia la modul agresiv şi pe care o va deturna de la menirea să fie prin incompetenţă profesională, fie din rea credinţă" - Mircea Ţicleanu
Cercetătorul a notificat abuzurile de la IGR către ANCSI, instituţie condusă de secretarul de stat Tudor Prisecaru, cerându-i acestuia să intervină cât mai curând pentru stoparea unui proces de degradare fără precedent a IGR, institute vitală a Statului Român, ajunsă pe mâna unor persoane fără pregătire de specialitate şi a căror numire este o insultă pentru geologii din toate generaţiile.
"Pentru mulţi dintre cercetătorii IGR este în prezent foarte clar că numirea d-nei Mălureanu nu a dus nici pe departe la o dorită slăbire a tensiunilor existente în institut ci la senzaţia acută că IGR, o instituţie de interes naţional şi de importanţă strategică, se află în prezent la discreţia unui grup de interese de tip mafiot care deocamdată a prădat pe faţă instituţia de funcţiile sale vitale şi care va parazita în viitorul apropiat instituţia la modul agresiv şi pe care o va deturna de la menirea să fie prin incompetenţă profesională, fie din rea credinţă.", scrie Mircea Ţicleanu în notificare.
Cercetătorul mai adăuga că schimbarea sa din funcţie este un abuz pe care îl va ataca atât pe cale civilă cât şi pe cale penală.
"Institutul este pe punctul de a intra în derivă pentru că este condus de oameni care nu au nicio tangenţă cu meseria, trage un semnal de alarmă cercetătorul.
Înainte de a va invita să urmăriţi interviul cu Mircea Ticleanu, vă reamintim că, în toamna lui 2013, când zeci de mii de români au ieşit în stradă pentru a opri avizarea exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană, directorul Institutului Geologic al României era demis prin fax, după ce cu doar câteva zile înainte declarase că avizul geologic obţinut de RMGC este fals.
Potrivit lui Marincea, geologii care au făcut inspecţii în zonă Roşia Montană au constatat că pe bazinul de decantare al viitorului lac cu cianuri există cel puţin 19 falii. Acestea apăreau pe harta zonei întocmită de IGR, însă au dispărut din memoriul de prezentare întocmit de RMGC pentru obţinerea avizului de mediu, trimis spre studiu şi aprobare ministrului Rovana Plumb.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.