Insolvenţa asanării justiţiei şi poveştile "de succes" gen PSV Company SA

Sorin Ovidiu Vântu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.06.2014

Într-o ţară în care premierul i se adresează unei doamne ministru cu apelativul "Fă" şi unde baronii locali ce se înfruptă din banul public îşi permit să-i facă imbecili pe procurori, teoretic nu ar mai trebui să te surprindă nimic.

Şi totuşi am citit cu surprindere comunicatul dat pe luju.ro de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR), care, în urma informaţiilor "şocante" apărute în mass media despre corupţia din rândul unor judecători sindici de la Tribunalul Bucureşti, aşteaptă ca numele practicienilor în insolvenţă şi implicaţi în aceste acte de corupţie să fie dezvăluite, pentru ca organele de conducere să ia masurile de excludere a acestora din profesie, dacă dovezile o impun. Etc.

Comunicatul ar părea, la prima vedere de maxim bun simţ, fiind de aşteptat ca practicienii în insolvenţă să dorească să îşi facă un strop de curăţenie prin curtea lor, după arestarea celor patru judecători sindici la de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi că vindeau soluţii în dosare de insolvenţă ca la piaţă, contra bani sau varii bunuri materiale, inclusiv mâncare şi băuturi. La o privire mai atentă însă, respectivul comunicat, în care Consiliul Naţional de Conducere al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România consideră că "asanarea acestui mediu trebuie să continue şi în Bucureşti şi în provincie" sună cel puţin straniu, având în vedere faptul că UNPIR este condusă de avocatul Arin Octav Stănescu, membru fondator al firmei de practicieni în insolvenţă, SMDA, firmă care, pe site-ul său, la rubrica "Poveşti de succes", se laudă cu gestionarea insolvenţei SC PSV Company SA, insolvenţă în care sumele recuperate "se ridică la valoarea de cca. 32.500.000 EUR."

Ironia face ca insolvenţa PSV Company (numele pe care şi l-a luat în anul 2008 Petrom Service, firmă falimentată de mandarinul sindical Liviu Luca şi nu mai puţin celebrul fondator al FNI, Sorin Ovidiu Vîntu) să fi fost gestionată de fosta firmă a lui Arin Octav Stănescu, RVA Insolvency Specialists, firmă pe care Curtea de Apel Bucureşti a găsit-o vinovată de săvârşirea infracţiunii de bancrută frauduloasă în dosarul privind insolvenţa PSV.

Două dintre angajatele firmei, Doina Otilia Milu, numărul doi în societate după Arin Stănescu şi Radu Elena au fost de asemenea găsite vinovate de bancrută frauduloasă, condamnate la 2 ani de închisoare, pedepse suspendate condiţionat pe un termen de încercare de 4 ani şi obligate la plata în solidar cu RVA Insolvency Specialists SPRL şi Şupeală Gheorghe (fost administrator Petromservice) la plata către partea civilă SC PSV Company SA a sumei de 20.475.578, 18 lei.

Mai mult, societăţii i-a fost aplicată o amendă penală de 80.000. iar judecătorii Curţii de Apel au dispus desfiinţarea parţială a unei serii de înscrisuri, operă a poveştii de succes RVA, respectiv completarea la tabelul preliminar cuprinzând creanţele înregistrate împotriva averii debitoarei SC PSV Company SA - în insolvenţă, tabelul definitiv al creanţelor împotriva averii debitoarei SC PSV Company SA-în insolvenţă şi lista creditorilor prevăzuţi de art. 96 alin.1 din Legea nr. 85/2006 a SC PSV Company SA-în insolvenţă, în sensul înlăturării din aceste înscrisuri a creanţei numitei Bodea Ana.

"Numita" Bodea Ana şi "povestea de succes" RVA

Fără să intrăm în hăţişurile insolvenţei PSV, reamintim că societatea care, în 2008, înregistra afaceri record de 384 mil. euro, un profit net de 45 mil. euro şi active de 380 mil., ajunsă în urma unor complexe inginerii financiare sub controlul lui Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ovidiu Ţurcanu, a intrat în faliment la data de 25.03.2009, în urma mai multor litigii cu salariaţii, după ce a fost intens capuşată de cele trei personaje ante-menţionate. La data intrării în insolvenţă, principalele datorii ale societăţii erau către bugetul de stat: 410 845 mil lei (aproximativ 100 milioane euro) şi către salariaţii SNP Petrom, cărora compania le datora suma de 56.061 miliarde lei.

Potrivit tabelului final al creanţelor, creditorii PSV Company aveau de recuperat 717 mil. lei, planul de reorganizare aprobat în octombrie 2010 prevăzând că aceştia vor recupera 670 mil. lei. Conform legii, primul care ar fi trebuit să-şi recupereze banii era însuşi administratorul judiciar RVA, după care urmau în ordine salariaţii, băncile şi statul.

Nu a fost aşa. Conform Evz, anchetele DNA au relevat că în cadrul procedurii reorganizării judiciare împotriva debitoarei PSV Company (fosta Petromservice), administratorul judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL a dispus înscrierea în tabelul preliminar al creanţelor a creanţei numitei Ana Bodea, în valoare de 6.900.000 euro, ca o creanţă pură şi simplă, deşi aceasta era afectată de o condiţie suspensivă neîndeplinită, susţin procurorii.

Ana Bodea i-ar fi vândut în 2007 lui Sorin Ovidiu Vîntu, odată cu dreptul de a exploata zăcământul de brucit de la Budureasa, al doilea ca dimensiune din lume (zăcământ aflat în prezent în proprietatatea lui Cosmin Guşă) şi brevetul unei invenţii care să ajute la prelucrarea brucitului. La data tranzacţiei, s-au plătit aproape 3 milioane de euro pentru brevet, urmând ca restul de 7 milioane să îi fie plătite "numitei" Ana Bodea DOAR DACA Petromservice obţinea venituri din exploatare. Deşi compania nici măcar nu a început extracţia, Bodea a fost trecută pe lista celor care au de primit bani odată cu intrarea în insolvenţă a PSV, încasând la începutul lui septembrie 2011 o prima tranşă de 14.044.603,67 ron.

Potrivit celor relatate de omul de afaceri Maricel Păcuraru, unul dintre actualii acţionari ai Petromservice, SOV ar fi fost înţeles cu Arin Stănescu, patronul RVA Insolvency Specialists. În ceea ce priveşte motivul pentru care creanţa Anei Bodea a fost acceptată la plată de administratorul judiciar, Păcuraru declara următoarele: "Vîntu a avut o înţelegere cu Arin Stănescu (n.r. patronul RVA) în sensul că îl va susţine să fie desemnat administrator judiciar al PSV (şi în această calitate să obţină 3% din toate vânzările şi recuperările de creanţe), în schimbul acestui fapt Stănescu urmând să asculte eventualele ordine date de Vîntu".

Reamintim că Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi fostul director general al Petromservice Gheorghe Şupeală, implicat şi în dosarul RVA, sunt acuzaţi că au adus companiei un prejudiciu de peste 83 de milioane de euro, instanţa urmând să se pronunţe pe 24 iunie în dosarul devalizării societatii Petromservice SA. Deşi multă vreme procurorii nu au putut proba ca SOV controla din umbră Petromservice şi ar fi fost creierul întregului circuit financiar al spălarii banilor, la ultimul termen, Vîntu a solicitat să fie audiat şi a sustinut că era şi este acţionarul real al Petromservice, confirmând acuzaţia procurorilor, relatează avocatura.com

Povestea insolvenţei PSV a fost un succes atât de mare încât Arin Stănescu, cel care cere acum asanarea domeniului de practicieni corupţi, a trecut cu arme şi bagaje la SMDA. Şi-a lăsat în urmă colegii, găsiţi ulterior vinovaţi de bancrută frauduloasă de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Fosta companie a lui Stănescu, RVA Insolvency se mai laudă cu gestionarea multor alte insolvenţe celebre, precum cea a Băncii Internaţionale a Religiilor, Bancoop, precum şi a altor firme cunoscute precum magazinele MIC.ro ale lui Dinu Patriciu, sau Flamingo. Toate, poveşti de succes.

Cât despre eliminarea merelor putrede din profesie, aceasta se referă, probabil, la peştii mici, precum tandemurile magistraţi - practicieni în insolvenţă care se pretează la chefuri la restaurant, băuturi fine şi ceasuri cu cuc pentru numiri în dosare de insolvenţă unde sunt bunuri de lichidat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor