Cei patru judecători sindici de la Tribunalul Bucureşti acuzaţi de mită au fost suspendaţi din magistratură

Curtea de Apel Bucureşti
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)

Judecătorii Ion Stanciu, Mircea Molovan, Ciprian Sorin Viziru şi Elena Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă, au fost suspendaţi, de luni, din magistratură, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit CSM, solicitarea de suspendare a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a fost luată în şedinţa de luni a secţiei, ca urmare a rămânerii definitive a arestării preventive a celor patru judecători.

Reamintim că judecătorii sindici, Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru de la Tribunalul Bucureşti (TB) - Secţia a VII-a civilă au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată în 20 mai de Curtea de Apel Bucureşti. Toţi cei patru magistraţi au atacat decizia la instanţa supremă.

Vineri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ca cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti acuzaţi de procurorii DNA că ar fi cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul soluţionării favorabile a unor dosare de insolvenţă, să rămână în arest preventiv, respingând astfel contestaţiile acestora faţă de măsura preventivă.

Judecătorii sunt acuzaţi că primeau sume de bani cuprinse între 10 şi 15.000 de lei pe lună sau că acceptau mită în bunuri precum carne, faină, cherestea sau haine pentru a pronunţa soluţii favorabile în diferite dosare.

„Cei patru judecători din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale”, precizează procurorii DNA.

Astfel, Mircea Moldovan este acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (patru acte materiale) şi abuz în serviciu, Ion Stanciu de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), iar Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru de luare de mită.

Surse judiciare au afirmat că dosarul judecătorilor a fost deschis după ce au fost făcute mai multe denunţuri, unul fiind formulat de un lichidator judiciar. Pe parcursul anchetei, au fost infiltraţi cinci investigatori sub acoperire, fiind făcute înregistrări ambientale care dovedesc acuzaţiile aduse celor patru judecători.

Cazul celor patru judecători de la TB arestaţi a declanşat "un val" de denunţuri şi autodenunţuri la DNA, au declarat pentru Mediafax, în 23 mai, surse judiciare, potrivit cărora, în ultimele zile, mai mulţi practicieni în insolvenţă şi lichidatori judiciari ar fi sesizat fapte de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne