"Excelenţa Sa" Vlasov îi insultă pe procurori după audierile în dosarul clanurilor de cămătari
alte articole
La o zi după ce Dan Voiculescu, patronul Antenei 3 a atacat-o pe Codruţa Kovesi, procurorul şef DNA, acuzând-o că fie nu cunoaşte legea, fie o încalcă, un alt client de marcă al instanţelor, Mihail Vlasov, fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie şi-a permis să-i insulte pe magistraţi.
Audiat vineri la Tribunalul Bucureşti, în dosarul clanurilor de cămătari Caran şi Duduianu, unde a fost chemat în calitate de parte civilă vătămată, Vlasov, cunoscut ca împătimit al cazinourilor şi titular al unui dosar penal pentru fapte de corupţie, i-a făcut pe procurori "imbecili".
Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, demis din funcţie după ce a fost arestat pentru luare de mită a declarat că nu este parte vătămară în acest dosar, ci că este doar martor. De asemenea, Vlasov, despre care procurorii au constatat că frecventa săptămânal cazinourile, paria sume considerabile de bani, iar în momentul în care pierdea, pentru a continua să joace, apela la diverşi cămătari (unii dintre ei aflaţi pe banca acuzaţilor azi) a negat că i-ar cunoaşte pe membrii clanului Duduianu, deşi aceştia l-au salutat în sala de judecată, adresându-i-se cu un cordial "domnu' Mişu”.
"Dacă tu mi te adresezi mie cu apelativul ăsta, înseamnă că mă cunoşti?”, a spus Vlasov, la ieşirea din Tribunal. ”Procurorii spun numai imbecilităţi în dosarul meu, în justiţie. Justiţia nu are legătură cu Parchetul. Aceasta este o chestiune instrumentară a cauzelor penale, o parte din procedură”, a mai explicat acesta, fiind întrebat de ce procurorii spun că el este parte vătămată în acest dosar.
Clanurile de cămătari
Doisprezece membri ai clanurilor Caran, Duduianu şi Rinu au fost trimişi în judecată, în septembrie 2013, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru cămătărie, spălare de bani, şantaj, tâlhărie şi deţinere fără drept a unei arme neletale supuse autorizării.
Potrivit rechizitoriului, aceştia au acordat împrumuturi băneşti, la care au perceput dobânzi, practicanţilor de jocuri de noroc din mai multe cazinouri situate în incinta hotelurilor de lux din Bucureşti. În cazul în care jucătorii nu restituiau banii, cămătarii recurgeau la presiuni precum ameninţări cu acte de violenţă sau recurgeau la violenţă efectiv pentru a intra în posesia banilor care li se datorau, susţin procurorii
În ceea ce-l priveşte pe Vlasov, "alintat" în discuţiile interlopilor drept: "tataie", "moşu", "moşneagu" sau "bătrânu", confrom EVZ, acesta avea reputaţia de mare jucător şi de bun platinic, care-şi restituie datoriile a doua zi, motiv pentru care cămătarii mergeau special în cazinourile unde se ştia că joacă Vlasov, pentru a-l împrumuta cu bani.
Din stenogramele procurorilor, ar rezulta că Mihail Vlasov, care nu i-a "cunoscut" pe cămătari la tribunal, s-ar fi împrumutat cu sume gravitând în jurul milionului de euro, sau peste milion pentru a juca la ruletă. Principalul "bancher" al lui Vlasov ar fi fost Gheorghe Stan, zis "Bulgaru’", arestat în acest dosar.